Megkurtítják a nyári szünetet? - Vakáció a szülők szemével

Forrás: Thinkstock -
Vakáció nyári szünet iskola gyerekek szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Majd’ minden évben felvetődik a politikusok részéről a nyári szünet rövidítésének ötlete – nincs ez másként idén sem. A döntéshozók úgy látják, túl nagy terhet ró a szülők vállára, hogy közel három hónapig megfelelő programmal kössék le izgága csemetéjüket. Valóban így lenne? Megkérdeztünk néhány anyukát, ők miért szeretik a nyári vakációt.

Az előzmények

Néhány napja borzolta a kedélyeket Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár azon kijelentése, miszerint a kormány a tanítási napok átrendezésén gondolkozik.

Forrás: Thinkstock

Az államtitkár asszony azt is elmondta, hogy alapvetően nem a nyári vakáció megkurtításáról, hanem a tanítási napok átrendezéséről gondolkoznak. Az intézkedéssel párhuzamosan tehát növelnék az őszi, a téli és a tavaszi szünet időtartamát. Bár az ötletnek a diákok valószínűleg kevésbé örülnének, Czunyiné szerint több okból is el kell gondolkodni a tanév átrendezésén: legfőképpen azért, mert jelentős terhet ró a magyar családokra, hogy két és fél hónapon keresztül megoldják a gyerekek nyári elhelyezését.

A nyári szünet megkurtításának ötletére a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke, Keszei Sándor egy tévéműsorban reagált, véleménye szerint nem világos, hogy mi lenne a célja ezzel az intézkedéssel a kormányzatnak, mivel a rövidebb szünet nem lehet arra megoldás, hogy a dolgozó szülők nem tudják kire bízni a gyereküket. Továbbá Keszei arra is felhívta a figyelmet, hogy

az önkormányzatok hatásköre felügyeletet és étkezést biztosítani szünetek idejére a gyerekeknek, ha azt a szülő kéri.

Ezzel a lehetőséggel azonban sok szülő továbbra sincs tisztában.

Nyár van, és semmi baj

A gyerkőcök elhelyezése valóban komoly logisztikai feladatok elé állíthatja a családokat, a Life.hu által megkérdezett anyukák azonban még így is örömüket tudják lelni csemetéjük szünidejében.

Forrás: Thinkstock

Julianna (42), irodai asszisztens

"Természetesen továbbra is kelnem kell reggel, hiszen 9-re a munkahelyemen kell lennem, de mégiscsak könnyebbség, hogy nem hajnalok hajnalán kell a gyerekeket az iskolába fuvaroznom, a legnagyobb dugó kellős közepén. Ebben a három hónapban bőven elég, ha fél 8-kor kelek, és kényelmesen beautózom a munkahelyemre. Ehhez kapcsolódik, hogy erre a néhány hónapra megszabadulok az uzsonnahisztitől is. A lányaim folyamatosan nyúznak, hogy milyen szalvétába csomagoljam, meg hasonló szörnyűségek. Na, ezektől a nyáron megszabadulhatok."

Klári (40), fodrász

"Nincs több házi feladat! Természetesen, amiben tudok, segítek a gyerekeimnek: kikérdezem a tanulnivalót, segítek a háziban. De napi 8-9-10 óra munka után a pokolba kívánom a matekházikat. Ebből a szempontból mindenképpen jó ez a két és fél hónap szabadság."

Edina (35), bolti eladó

"Vége az esti hisztiknek. Általános iskolás gyerekeim vannak, akiket csak küzdelmek árán tudunk esténként az ágyba parancsolni. Nálunk legkésőbb 9-kor takarodó van, de ők persze sutyiban mindig próbálnak kibújni alóla. Na, nyáron ezzel nem stresszeljük őket sem, és magunkat sem, persze nem maradhatnak fenn hajnalig, de nyáron nem olyan szigorúak a szabályok."

Szabina (29), logisztikai ügyintéző

"Szerencsések vagyunk, mivel az én édesanyámékra és a férjem szüleire is számíthatunk nyáron, így a gyerekek két hetet az egyik mamánál, két hetet a másik mamánál szoktak tölteni. Mindig van nyaranta legalább négy hét, amit a férjemmel kettesben tölthetek. Ez nekünk megfizethetetlen."

Neked mi a véleményed: szereted vagy sem a nyári vakációt? Kommentben várjuk a véleményeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.