Rajongsz az idegen tájakért, más kultúrákért, ám a vakáció alatt sem szívesen mondanál le a futás öröméről? Teljesíteni a maratoni távot igazi szellemi és testi kihívás, amivel próbára teheted magadat, de a csodálatos környezet biztosan tud segíteni egy ilyen típusú megmérettetésben. Inspirációként mutatunk is néhány szuper úti célt!

Élmények a szabadban – reggeltől estig

Egy vakáció Tirolban igazi energiabomba; a csodálatos hegyi világ túrázásra, biciklizésre, kirándulásra csábít. A kulturális rendezvények, az érdekes látnivalók és a tradicionális fesztiválok kiváló inspirációt jelentenek a kikapcsolódni vágyók számára. A Nyugat-Tirolban lévő kozmopolita üdülőrégió, St. Anton am Arlberg és a szomszédos települések egy megelevenedő képeslap érzetét keltik, a fenséges hegyek, a zöldellő lejtők és a békésen legelő szarvasmarhák látványa pedig balzsam a léleknek.

Forrás: Thinkstock

 Ha szereted feszegetni a saját határaidat, most alkalmad nyílik raftingolni, siklóernyőzni, hegyet mászni, és akár még félmaratonit is futhatsz, ami nem könnyű, de megéri a küzdelem.

utazás, alpokForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

A nyári Karintiát valahogy így kell elképzelni: virágillat, burjánzó hegyi táj, meleg napsütés. Ha ehhez még hozzáadjuk a szinte végtelen számú szabadidős tevékenységet, a kiváló konyhát és a barátságos vendéglátást, Ausztria legdélibb tartománya mindenki számára igazi álomnyaralóhely. Megszállnál itt pár napra? Itt mutatunk egy szuper szállást!

Egy zseni nyomában

Történelmi látnivalók, rejtett szépségek, barátságos helyiek. A finn főváros, Helsinki csodálatos nyári úti cél, nagyvárosi hangulatát te is imádni fogod, ám az elragadóan szép vidéki tartományok sincsenek túl messze innen. Ha azt szeretnéd, hogy a futás igazán autentikus élmény legyen, tudunk egy szuper helyet! A fővárostól mindössze egyórás vonatútra található Hämeenlinna, egy igazi kis ékszerdoboz, ahol minden idők legelismertebb finn zeneszerzője, Jean Sibelius 150 évvel ezelőtt született. A gyönyörű természetvédelmi területtel körülvett város tele van történelmi látnivalókkal, mint például Häme vára a Vanajavesi-tó partján, Sibelius szülőháza (ma múzeum) és a középkori gránittemplom. A régi miliő és a csodálatos környezet elvarázsolja az ide érkezőket, ahol hamarosan a maratoni futásé a főszerep!

Forrás: Thinkstock

Bújj el a világ elől a hegyekbe!

Az Alpok közepén, 1800 méteres magasságban fekszik Livigno, a település a téli hónapokban pezsgő síparadicsom, nyáron pedig valóságos csodaország. A tökéletes vakáció alapkellékei a lélegzetelállító idill, az érintetlen táj, a felejthetetlen panoráma és az aktivitások sokfélesége, a bónuszt pedig az izgalmas sportrendezvények jelentik. A gyönyörű fekvésű üdülőhelyen július végén újra összejönnek a futás szerelmesei, hogy próbára tegyék magukat. A teljes táv 21 km, maga az útvonal az alpesi völgyön keresztül, illetve a Spol folyó mentén vezet.

Forrás: Thinkstock

Egy igazi felüdülés a forró nyári napokon

Az egyik legjobb dolog a futásban, hogy bárhol felhúzhatod a sportcipődet, akkor is, ha éppen nyaralsz valahol. A hegyekkel és sűrű erdőkkel teli Gorski Kotar régióban (más néven a „horvát Svájc”-ban) található a Risnjak Nemzeti Park, ami lenyűgöző szépségével évről évre turisták ezreit vonzza. Egyik legkülönlegesebb látnivalója a Kupa-folyó völgye, ahol több mint 500 lepkefaj él, ezért a területet Pillangók völgyének is becézik. Az UNESCO által nemzetközi bioszférává nyilvánított park másik fénypontja az 1528 méter magas „Veliki Risnjak", ahonnan elképesztő kilátás nyílik az Adriai-tengerre. A különleges geológiai adottságú környezet önmagában garantálja, hogy nem mindennapi élményben lesz részed, ha pedig tesztelnéd az erőnlétedet, nevezz be július 18-án egy futóversenyre, ami a park legérdekesebb részein vezet keresztül. A rajt a festői szépségű Crni Lug faluból indul!