A szépségért szenvedni kell - tartja a mondás. Nem egyedi eset, hogy egy régi/új divathóbort nem csak a közérzetünket, de az egészségünket is veszélyezteti. Na de hol húzódik a szépségre való törekvés és az egészségrombolás közötti határ? A Life.hu összegyűjtött négy olyan divatdarabot, amelyek megosztóak, ha az egészségünk kerül előtérbe.

1. Jeggings

A jeggings, azaz a szűk, testhezálló, farmerhoz hasonlítható nadrág 2010-ben jött divatba. Egyesek úgy említik, mint „trend a pokolból”.  A viselés miatti egészségügyi okai a test szorítása mellett abban mutatkoznak meg, hogy a nők Y-területe nem tud miatta szellőzi, emiatt növeli a gombás fertőzések kockázatát.

Forrás: asos.com

2. Fűző

A vitatott ruhadarabnak a reneszánsz kor óta mindig is nagy kultusza volt. Előkelőségek viselték előszeretettel, vagyis inkább kínokat átélve csupán azért, hogy megfeleljenek az adott kor testalkati ideáljának. Ennek illusztrálására tökéletes példa Scarlett O'Hara, aki az Elfújta a szél című filmben kétségbeesetten kapaszkodott az ágykeretbe, amikor szorosabbra húzták a fűzőjét. Kutatások szerint valóban veszélyes lehet a viselőjének, mivel csökkenti a tüdő kapacitását, kárt okozhat a belső szervekben, sőt deformálhatja a csontvázat is. Szakértők szerint modern változata már közel sem ennyire veszélyes a testnek, de hasi és alhasi problémákat ugyanúgy okozhat.

Forrás: asos.com

3. Túlméretezett kézitáska

2012-ben Karl Lagerfeld robbantotta be a köztudatba a túlméretezett táskáit, velük kívánta meghódítani a piacot. Az átlagosan 6,2 kg súlyú táskák azonban közel sem tesznek olyan jót a gazdájukkal. Ekkora súly cipelésétől nemcsak a hátfájás és a fejfájás, de akár a drámai testtartásváltozás és fura fogás miatt ízületi gyulladás is borítékolható.

Forrás: missesdressy.com

4. Tűsarkú

Divatba jövésük 1950-re datálható, amikor a nők a nőiességet és a szabadságot ünnepelték a háború utáni időszakban. A fűző kistestvére is lehetne, ugyanis legalább annyira alattomos, ha az egészségünkről van szó. Ortopédorvosok szerint ugyanúgy rosszat tesz a viselője gerincével, de kutatások alapján akár az izmok és az inak szerkezetét is képes roncsolni!

Forrás: Thinkstock