10 dolog, amit tudnod kell az Anna-bálról

Fotó: MTI/Mátyus Tamás -
Balatonfüred szépségkirálynő szépség bál Anna-bál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén július 25-én 190. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált, ami visszahozza a régi idők hamisítatlan báli hangulatát. Íme 10 dolog, amit tudnod kell az Anna-bálról. 

1. Az Anna-bál Magyarország legnagyobb múltú társasági eseménye, és ahogy korábban is, idén is egy többnapos programsorozat, az Anna Fesztivál vezeti fel. A rendezvények július 21-én, kedden a prímásversennyel, majd másnap a verseny gálaműsorával kezdődnek. Július 23-án a Magyar Állami Operaház énekkara ad elő népszerű operakórusokat zongorával, 24-én pedig az Operafüred operagálának tapsolhat a közönség.

Csizmadia Aliz, a 2008. évi, és Tóth Katinka Anna, a 2007. évi Anna-bál szépe mosolyog a balatonfüredi Anna Grand Hotelben megrendezett 2009-es Anna-bálon Fotó: MTI/Nagy Lajos

2. A hagyományoknak megfelelően pénteken, a bál előestéjén megtartják a Szívhalászatot, amivel életre keltik Krúdy Gyula novelláját, 22 órától pedig Szívhalászók címmel zenés, lampionos látványszínházi est lesz a Kisfaludy Színház szervezésében.

3. A Szívhalászat egy nagyon régi ceremónia: az Anna-bálok előtt a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, és akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon.

Modern szívhalászat Forrás: annabal.hu

4. Ez a szokás mára kicsit átalakult: a füredi kikötőből feldíszített motoros hajó indul, amelynek fedélzetén a hölgyek merítőhálóval a kezükben várakoznak, hogy aztán a tóból kihalásszák a vízen lebegő, fából készült szíveket jövendőbelijük nevével.

5. Az első Anna-bált 1825-ben rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya, Anna-Krisztina tiszteletére. Anna ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, majdani aradi vértanúval. A hagyományok szerint a mai kor bálozói az ő szerelmük előtt is tisztelegnek.

Forrás: annabal.hu

6. A minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott esemény mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a legjelesebb művészek, politikusok, közéleti személyiségek találkoztak. Idén sem lesz ez másként, a vendégek már jó előre beszerezték báli belépőjüket, mind a 450 jegy elkelt.

7. Ötödik éve Balatonfüred kulturális testvérvárosaiból is érkeznek bálozók, fiatal hölgyek, akik jelenlétükkel tovább emelik a bál fényét.

8. A bevonuláskor herendi szívet kapnak nyakukba a hölgyek. A számozott porcelánszívek alapján a közönség szavazhat a bál 15 legszebb résztvevőjéről, közülük pedig szombat éjjel a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét, akik a dicsőségen túl értékes herendi porcelánvázákkal gazdagodnak.

Bevonulás Herendi szívvel Fotó: MTI/Mátyus Tamás

9. Hogy ne csak a báli közönség ismerje meg a díjazottakat, a bál másnapján lovashuszár-kísérettel kocsikáznak végig Balatonfüreden.

10. Idén díszvendég lesz Zoób Kati világhírű divattervező is, akinek tavalyi ruhakollekcióját az Anna-bál ihlette.

Miért nem lepődünk meg? Johnny Depp lánya a Chanel új arcahttp://www.life.hu/trend/20150716-lily-rose-depp-johnny-depp-lanya-a-chanel-uj-arca.htmlHa az édesapa igazi világsztár, az anyuka különlegesen szép, és szintén filmcsillag, akkor törvényszerű, hogy a lányuk is híres legyen? Szerintünk igen, erre pedig íme az újabb bizonyíték: Lily-Rose Depp lett a Chanel új arca. Ez nem semmi 16 évesen!TrendOrigo5 kérdés a szépségről: Csobot Adélhttp://www.life.hu/trend/20150709-5-kerdes-a-szepsegrol-csobot-adel.htmlMég csak 21 éves, de már szinte a kisujjában van a divat, a szépségápolás. Nemcsak remekül énekel, de kiváló előadó is, nem lehet rá nem odafigyelni. A Life.hu új sztárszerzőjeként hétről hétre újabb és újabb szépségtrükköket mutat be nekünk, de lássuk, mi az, ami neki beválik: sorozatunkban ezúttal Csobot Adél mesél praktikáiról.Trend--A legszebb nyári sminkek kék szemhezhttp://www.life.hu/trend/20150707-a-legszebb-nyari-smink-kek-szemhez-larion-oscar-tippjei.htmlSzeretnéd, hogy kék szemed még élénkebb legyen? Kíváncsi vagy, mi az az árnyalat, ami még jobban kiemeli a tekintetedet? Fogadd meg Larion Oscar sminkmester trükkjeit, és készítsd el te is a legszebb nyári sminket kék szemhez!TrendThinkstockAngliában most mindenki tűzpirosban jár? Katalin ismét divatot diktálhttp://www.life.hu/trend/20150712-angliaban-most-mindenki-tuzpirosban-jar-katalin-ismet-divatot-diktal.htmlEmlékeztek még Katalin hercegnő néhány nappal ezelőtt viselt tűzpiros ruhájára? Biztosan igen, hiszen nagyon ütős darabról van szó, de ma már hiába döntenél amellett, hogy épp ezt szeretnéd, a készletek ugyanis kiürültek. De ez nem az első eset...Trend--Ne gyűlöltesd meg magad a koszorúslányokkal! Íme a legjobb tippek menyasszonyoknakhttp://www.life.hu/trend/20150707-ne-gyuloltesd-meg-magad-a-koszoruslanyokkal-ime-a-legjobb-tippek-menyasszonyoknak.htmlHamarosan esküvőd lesz, ezért éjjel-nappal ezzel kapcsolatos cikkeket olvasol? Idén lesz a nagy nap, te pedig nyakig benne vagy a szervezésben? Feszült vagy és ideges, úgy érzed, sosem érsz a végére, és azt veszed észre, hogy már a barátaidat sem érdekli a lagzitéma? Tóth Mihály ceremóniamester elárulja, melyek azok a jelek, amik arra utalnak, hogy szokás szerint túlszervezed a dolgokat - a héten a tettre kész koszorúslányok kerülnek a fókuszba. Trend--Döbbenetes! Festményekkel a testükön mentek kifutóra a modellekhttp://www.life.hu/trend/20150715-viktor-rolf-bemutato-festmenyekkel-a-testukon-mentek-kifutora-a-modellek.htmlHolland divattervezőpáros, Viktor&Rolf bekeretezett festményeket alakított át avantgarde ruhákká. Az eredmény eléggé meghökkentő lett.TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.