A kutatók egy olyan algatörzset hoztak létre, amely rendkívül tápláló és rengeteg antioxidánst tartalmaz, ugyanakkor szalonna ízű.

Az új törzs a Csendes- és az Atlanti-óceán partjainál honos egyik alga változata, melyet szárított formában táplálékkiegészítőként is forgalmaznak. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói Chris Langdon vezetésével 15 év kutatás után szabadalmaztatták az új algatörzset.

„Amikor olajban kisütjük, olyan az íze, mint a szalonnának, nem mint az algának. Ráadásul meglehetősen intenzív szalonna íze van” – mondta Langdon.

 

Forrás: Táfelspicc

Az új törzs, amely úgy néz ki, mint a halványpiros fejes saláta, gazdag forrása az ásványi anyagoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak, és száraz tömegének 16 százaléka fehérje.

„Az alga szuperélelmiszer, amely kétszer akkora tápértékkel rendelkezik, mint a kelkáposzta” – tette hozzá az egyetem másik kutatója, Chuck Toombs. „Az Oregoni Állami Egyetem pedig kifejlesztette ezt a termeszthető fajtaváltozatot, amely új iparágat teremthet Oregon államban.”

Langdon eredetileg gyorsan növekvő táplálékforrásként tenyésztette ki az algát az Ázsiában népszerű szamárfül-csiga számára. A kutatás eredeti célja az volt, hogy létrehozzanak egy szuperélelmiszert a szamárfül-csiga számára, amely különösen Ázsiában örvend nagy népszerűségnek. Az algának köszönhetően példátlan sebességgel tudták tenyészteni a csigát. Amikor azonban Chuck Toombs meglátogatta Langdont, feltűnt neki a kutató irodájában lévő hatalmas mennyiségű alga, és azzal az ötlettel állt elő, hogy a vízinövényt emberi fogyasztásra kellene termeszteni.

A kutatók azt remélik, hogy az új algatörzs virágzó helyi iparág létrejöttét teszi majd lehetővé.