A Balatonnál nyaralsz, de beütött a rossz idő? Ne szomorkodj, és főleg ne unatkozz a hotelszobában, hiszen a tó környékén ilyenkor is rengeteg program vár!

A rómaiaktól a lovagkorig

A történelem kedvelőit igazán elkényezteti a Balaton környéke, hiszen annyi vár, múzeum és egyéb történelmi emlékhely van errefelé, hogy felsorolni is sok lenne. A déli parton a Balatonföldvártól délre található Fejérkő 14. századi vára ér meg egy kirándulást,míg az északi part közelében a tatárjárás utáni évtizedekben épült cseszneki vár vagy a csobánci várrom csábít egy kis túrára.

Ne unatkozz a hotelszobában! Rossz időben is élvezetes a Balaton!Forrás: Wikipedia

A sümegi várban minden nap lovagi tornával és egyéb középkori mulatságokkal várják a vendégeket. Aki még régebbre utazna vissza az időben, annak a nemesvámos-balácapusztai római villagazdaságot ajánljuk: az ókori villa és gazdasági épületei feltárását a 20. század elején kezdték meg, és a munka még mindig tart. Ez cseppet sem csoda, hiszen óriási gazdasági egység működhetett itt: mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület állt a 16 hektáros területen. Az 1-2. századi villa mozaikjai és falfestményei különösen lenyűgözőek!

Life.hu tipp
Ha esik az eső, Keszthely a legjobb választás: a Festetics-kastély csodás termei mellett a Helikon Kastélymúzeum része a vadászati kiállítás és a történelmi modellvasutak kiállítása is.

Esőben irány a barlang!

Ha a szabadtéri programoknak végképp befellegzett, a barlangokban várhatnak rád csodás látnivalók. A Tapolcai-tavasbarlang vízi világát csónakkal körülbelül 20 perc alatt járhatod be, és ha figyelmes vagy, a víz alatti reflektorok fényében a barlang egyetlen halfaját, a fürge csellét is megpillanthatod. A száraz ágban a légúti betegségekre kiváló hatással levő mikroklímát élvezheted, így ha allergiával küzdesz, különösen érdemes ide ellátogatnod.

Forrás: tavasbarlang.hu

A Balatongyörök és Balatonederics határában fekvő Csodabogyós-barlang a bejáratánál található cserjéről, a szúrós csodabogyóról kapta a nevét. Csoportosan, barlangászoverallban, fejlámpával és védősisakkal, és természetesen szakképzett vezetőkkel látogatható, gyereket 10 éves kor felett vihetsz magaddal. A Dunántúl harmadik leghosszabb barlangjának látogatható részein cseppköveket is megcsodálhatsz.

Life.hu tipp
Érdemes megnézni a Tihanyi-félsziget bazalttufába vájt barátlakásait is. Az Óvár keleti oldalába mélyedő barlanglakások feltehetően az I. András király által Tihanyba telepített görögkeleti bazilita szerzetesek celláiul szolgáltak.

Állati helyek

Simogattál már bivalyt? Ha nem,  ki ne hagyd a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, ahol a Magyarországon őshonosnak számító bivalyokkal ismerkedhetsz meg. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó rezervátum nemcsak bemutatja a fajt, hanem annak fennmaradásában is komoly szerepet játszik, de a Kis-Balaton élővilágának más fajait is megismerheted a kiállítóhelyen. A gyerekeket persze valószínűleg az állatsimogató fogja a legjobban érdekelni...

Szintén kihagyhatatlan a Dr. Nagy Endre Afrika-kutató nevéhez fűződő balatonedericsi Afrika-múzeum.

Forrás: panziokettornyulak.hu

A kúriában berendezett múzeum a vadásztrófeák, kultikus tárgyak és használati eszközök otthona, ám a múzeum fő vonzereje mégis az épület mellett kialakított szafaripark, amelyben olyan afrikai állatokat láthatsz, mint a kafferbivaly, a zebra vagy a teve. Tevegelésre, pónilovaglásra is van lehetőség, de a parkban maszáj kunyhókból álló afrikai élőképet is megnézhetsz.

Life.hu tipp
A Salföldi major szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként működik, itt az őshonos magyar állatfajtákkal ismerkedhetsz meg közelebbről.