festészet művészet költészet Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Óh, Tihannak rijjadó leánya! Szállj ki szent hegyed közűl. Ím, kit a sors eddig annyit hánya, partod ellenébe űl." - A magyar tenger szépsége páratlan. A Balatonnak ezer árnyalata, ezer arca van, nem csoda hát, hogy évszázadok óta megannyi magyar költőt, írót és festőt is megihletett már.

A Balaton szavakban

"Itt a halvány holdnak fényén jajgat és sír elpusztúlt reményén egy magános árva szív. Egy magános árva szív." – Bánat, szomorúság, panasz. Csokonai Vitéz Mihály, A tihanyi ekhóhoz című versében a híres-neves tihanyi visszhanghoz intézi fohászát. Tőle vár egy cseppnyi reményt, vigaszt, neki vallja meg a lelkében dúló keserű érzelmeket.

Költőink közül azonban nem csak Csokonait ihlette meg a Balaton varázsa: Berzsenyi Dániel A füredi kúthoz című versét az 1820-as évek elején is a Balaton inspirálta, a költő ugyanis akkoriban lelkes látogatója volt Balatonfürednek. Kisfaludy Sándor, Csobánc című versének soraiban pedig a badacsonyi táj szépségének adózik. A település mély benyomást tett a költőre, valószínűleg azért, mert itt ismerte meg feleségét, Szegedy Rózát.

A számos páratlan írás mellett, egy sajnálatos esemény is a Balatonhoz fűződik: József Attila ugyanis Balatonszárszón lelte halálát, és itt is helyezték örök nyugalomra..

Balaton a vásznon

A Balaton vizének nincs két egyforma árnyalata, soha nem ismétli önmagát – éppen ezért jelent egy festő számára igazi kihívást a folyamatosan változó színek és formák megfestése. Nézd végig képeinket, és gyönyörködj te is a magyar tenger szépségében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.