Felkészültél? - Várandósságod 39. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utolsó előtti hét csigalassúsággal telik - biztosak vagyunk benne, hogy már alig várod, hogy túl legyél a szülésen, és a karjaidban tarthasd szeretett gyermeked.

Kicsi babád mostanra már tökéletesen készen áll az anyaméhen kívüli életre. Zsírtartalékainak hála testhőmérsékletét is tartani tudja, tüdeje is tökéletesen készen áll a légzésre. Most már itt az ideje, hogy kibújjon, és végre személyesen is találkozzatok!

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 38. hetének történései

Gyermeked már körülbelül 51 centi hosszú, a súlya pedig 3-3,5 kiló körül mozog. Alig két hét, és végre a karjaidban tarthatod!
A magzatod beleiben tekintélyes mennyiségű meconium (magzatszurok) halmozódik fel, ezt a sötétzöld színű, kenőcsös anyagot a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo (magzati testszőrzet) alkotja. A meconium a szülést követő pár órában kiürül, vagy ha a szülés elhúzódik, ez megtörténhet a baba világra jövetele előtt is.

Gyermeked egyébként továbbra is csak szedi magára a dekákat, mostanra a súlya 3,5 kiló körül mozog. A kis vasgyúró már a pocakodban is alig fér el, szinte semmi helye nincs odabent, "félbehajtva" kénytelen szorongani, így érthető módon a mozgása sem túl gyakori és aktív.

Eközben te...

Ha az összehúzódások a méh felső részéből indulnak, végighaladnak az alhasi tájékon és a lágyékban érnek véget, és a helyzet- vagy helyváltoztatások sem csillapítják őket, akkor bizony ezek a fájások már a szülés megindulásának egyértelmű jelei. Ezen kívül a nyákdugó leválása, a gyakori, lazább székletürítés, az étvágy növekedése, a testsúly kismértékű csökkenése mind a közelgő szülésmegindulást jelzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.