Jane Birkin nem adja a nevét többé az Hermés híres krokodilbőr táskáihoz, mert kifogásolja az eljárást, amellyel készülnek.

A brit színésznő és énekesnő arra kérte a világhírű divatmárkát, hogy mindaddig ne nevezze Birkin Crocónak csillagászati áron értékesített táskáit, míg nem változtat módszerein - adta hírül az MTI. A híresség kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott, értesült azokról a szörnyűséges technikákról, amelyekkel a krokodilokkal végeznek bőrük felhasználásához. A 68 éves csillag emlékeztetett arra, hogy ő is aláírta kollégája, Joaquin Phoenix amerikai színész Mercy For Animals (Kegyelem az állatoknak) elnevezésű petícióját.

A modellt 1984-ben Birkin számára álmodta meg az Hermés, miután egy véletlen találkozás alkalmával a híresség arra panaszkodott a divatház akkori vezetőjének, Jean-Louis Dumas-nak, hogy kisgyerekes anyaként nem talál olyan kézitáskát, amely egyszerre lenne sikkes és praktikus. A sokféle színben és többféle bőrből készült, kézzel varrott Birkin-táskák a legdrágábbak közé tartoznak a világon, és igen nehéz hozzájutni. 

A krokodilbőrből készült változat 33 ezer eurótól (10,2 millió forint) kapható, aukciókon azonban ennél jóval magasabb áron is kelt már el. Egy június elejei hongkongi árverésen például rekordot jelentő 202 ezer eurós (62,5 millió forint) összegért adtak el egy arannyal és gyémánttal díszített fuksziaszínű Birkin Crocót. 

A PETA állatvédő szervezet júniusban kampányt indított azért, hogy az Hermés azonnal mondjon le az egzotikus állatok bőrének felhasználásáról és a krokodilbőrből előállított termékek árusításáról. A szervezet szerint - és erről filmet is bemutattak - a krokodilok, amelyekből az Hermés-táskák készülnek, sanyarú körülmények között, gyakran betonárkokban vegetálnak. Mielőtt pedig teljesen kifejletté válnak, lelövik őket, de az is előfordul, hogy még tudatuknál vannak, amikor feldarabolják őket. A PETA szerint egy Birkin-kézitáskához két-három krokodil bőrére van szükség.

Az Hermés a szervezet által közzétett felvételekre reagálva azt közölte, azok közül néhány még az előtt készült, hogy a divatház új megállapodást kötött a krokodilfarmokkal. A felvételen látható texasi farmmal kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy az nem az ő tulajdonuk, és őket is ugyanúgy megdöbbentette. A cég azt hangoztatta, hogy szigorúan tartja magát a fajok védelméről szóló 1973-as ENSZ-konvencióhoz.

A divatház röviden reagált a színésznő kérésére, amelyből túl sok minden egyébként nem derül ki arra nézve, hogy milyen lépéseket szeretnének tenni a jövőben: „A Hermés tiszteletben tartja Jane Birkin érzelmeit, és osztozik bennük. Véleménye semmilyen formában sem befolyásolja a barátságot és a bizalmat, amely sok-sok éve megvan köztünk.”