Hoppá! Bajban van a világ leghíresebb táskája!

Hermés krokodil Jane Birkin állatkínzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jane Birkin nem adja a nevét többé az Hermés híres krokodilbőr táskáihoz, mert kifogásolja az eljárást, amellyel készülnek.

A brit színésznő és énekesnő arra kérte a világhírű divatmárkát, hogy mindaddig ne nevezze Birkin Crocónak csillagászati áron értékesített táskáit, míg nem változtat módszerein - adta hírül az MTI. A híresség kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott, értesült azokról a szörnyűséges technikákról, amelyekkel a krokodilokkal végeznek bőrük felhasználásához. A 68 éves csillag emlékeztetett arra, hogy ő is aláírta kollégája, Joaquin Phoenix amerikai színész Mercy For Animals (Kegyelem az állatoknak) elnevezésű petícióját.

A modellt 1984-ben Birkin számára álmodta meg az Hermés, miután egy véletlen találkozás alkalmával a híresség arra panaszkodott a divatház akkori vezetőjének, Jean-Louis Dumas-nak, hogy kisgyerekes anyaként nem talál olyan kézitáskát, amely egyszerre lenne sikkes és praktikus. A sokféle színben és többféle bőrből készült, kézzel varrott Birkin-táskák a legdrágábbak közé tartoznak a világon, és igen nehéz hozzájutni.

A krokodilbőrből készült változat 33 ezer eurótól (10,2 millió forint) kapható, aukciókon azonban ennél jóval magasabb áron is kelt már el. Egy június elejei hongkongi árverésen például rekordot jelentő 202 ezer eurós (62,5 millió forint) összegért adtak el egy arannyal és gyémánttal díszített fuksziaszínű Birkin Crocót.

A PETA állatvédő szervezet júniusban kampányt indított azért, hogy az Hermés azonnal mondjon le az egzotikus állatok bőrének felhasználásáról és a krokodilbőrből előállított termékek árusításáról. A szervezet szerint - és erről filmet is bemutattak - a krokodilok, amelyekből az Hermés-táskák készülnek, sanyarú körülmények között, gyakran betonárkokban vegetálnak. Mielőtt pedig teljesen kifejletté válnak, lelövik őket, de az is előfordul, hogy még tudatuknál vannak, amikor feldarabolják őket. A PETA szerint egy Birkin-kézitáskához két-három krokodil bőrére van szükség.

Az Hermés a szervezet által közzétett felvételekre reagálva azt közölte, azok közül néhány még az előtt készült, hogy a divatház új megállapodást kötött a krokodilfarmokkal. A felvételen látható texasi farmmal kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy az nem az ő tulajdonuk, és őket is ugyanúgy megdöbbentette. A cég azt hangoztatta, hogy szigorúan tartja magát a fajok védelméről szóló 1973-as ENSZ-konvencióhoz.

A divatház röviden reagált a színésznő kérésére, amelyből túl sok minden egyébként nem derül ki arra nézve, hogy milyen lépéseket szeretnének tenni a jövőben: „A Hermés tiszteletben tartja Jane Birkin érzelmeit, és osztozik bennük. Véleménye semmilyen formában sem befolyásolja a barátságot és a bizalmat, amely sok-sok éve megvan köztünk.”

Ki volt a legdögösebb Bond-lány az elmúlt 20 évből? Megmutatjuk!http://www.life.hu/trend/20150723-ki-volt-a-legdogosebb-bond-lany-az-elmult-20-evbol-megmutatjuk.htmlNovemberben kerül mozikba az új James Bond, aminek a napokban ki is jött az előzetese. Vélhetően a férfiak a szokottnál is jobban várják a macsómozit: Bond-lány lesz ugyanis a hiperdögös Monica Belluci és az őrülten szexi Léa Seydoux. Ez a duó egészen biztosan legendás lesz a Bond-lányok történelmében, de azért lássuk, kikkel kell felvenniük a versenyt az utóbbi 20 évből. Trend--Emlékezetes divatbemutató! Kifittyent a pénisz - Most megszólalt a modellhttp://www.life.hu/trend/20150729-rick-owens-showjanak-farokmutogato-modellei-megszolaltak.htmlEmlékszel még arra a nagy port kavaró divatbemutatóra, amelynek során a férfiak pénisze kilógott a ruhák alól? A show szereplői most elmondták, hogyan érezték magukat a kifutón a mindent feltáró tunikákban.Trend--Súlyos vádak érték Katalin hercegnét: igénytelen lenne?http://www.life.hu/trend/20150729-katalin-hercegne-osz-hajat-kritizalta-nicky-calves-sztarfodrasz.htmlNicky Clarke szerint az igénytelenség netovábbja, ha valaki ősz hajszálakkal mutatkozik a nyilvánosság előtt. Kiváltképp akkor, ha egy olyan stílusikonról van szó, mint Katalin hercegné. Még abban az esetben is, ha épp gyermekével várandós.Trend--Ki csókolgatta össze Beyoncé virgácsait?http://www.life.hu/trend/20150728-beyonce-nadragjat-osszecsokoltak.htmlAz énekesnő pizsamában pózolva dobott csókot a kamerának. Na, de az ő nadrágját ki csókolta össze?Trend--15 éves magyar fiú tarolt egy amerikai szépségversenyen http://www.life.hu/trend/20150728-felfedeztek-amerikaban-a-15-eves-rathgeber-laszlot-egy-szepsegversenyen.html63 ország versenyzője közül választották a legjobb modellnek a magyar fiút, akinek már most több nemzetközi felkérése van.Trend--Most bárki beleshet Zséda és Gigi gardróbjábahttp://www.life.hu/trend/20150728-zseda-enekesno-es-gigi-megasztar-gyoztes-enekesno-divatdiktatornak-allt.htmlRadics Gigi és Zsédenyi Adrienn online gardróbot hozott létre, hogy az általuk választott ruhákon, kiegészítőkön keresztül kicsit másképp is megmutathassák magukat, s nem mellesleg, divatötleteket adjanak.Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.