A sétálás nem csupán a testsúlyodra, de az egészségedre is nagyon jó hatással van. Gondoltad volna, hogy megelőzhető vele a rák és más komoly betegségek is? A Life.hu összegyűjtött öt érvet, amiért érdemes azonnal sétálnod.

1. Csökken a súlyod

A súlygyarapodás sétával is megelőzhető. A Harvard Egyetem kutatói 34.000 normál súlyú nőt vizsgáltak 13 éven keresztül. Akik a hagyományos táplálkozásuk mellett napi egy órát sétáltak, képesek voltak megtartani a súlyukat az évek alatt. Egy másik tanulmány azt állapította meg, hogy a kutyatulajdonosok is szintén jobb kondiban vannak a házi kedvencükkel való sétálás miatt, szemben az állat nélküliekkel, akiknek mozgásszegényebb az életmódjuk.

Forrás: Thinkstock

2. Később épülsz le

A séta javítja az agy véráramlását, ezzel csökkenti a kognitív veszteségeket és a demencia kialakulásának veszélyét. Egy 2014-es felmérés szerint azoknál az Alzheimer-kórosoknál lelassult az agyuk zsugorodási folyamata, akik a terápiájuk kapcsán többet sétáltak.

3. Csökkenti a rák kockázatát

A túrázás egyes daganatok kialakulását is csökkentheti. Egy prevencióval foglalkozó csoport által végzett felmérés szerint azok a nők, akik hetente hét órát mozogtak, azoknál 14 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy mellrák alakul ki náluk.

4. Javítja a hangulatodat

A gyors séta jó kedvre derít és még a depresszió is kezelhető vele.

5. Csökkenti a fájdalmakat

Elsőre azt gondolhatod, hogy ez nem igaz, de a mozgás csökkenti az ízületi gyulladást. Kutatások szerint napi egy óra gyaloglás enyhíti az ízületi fájdalmat és javítja a mobilitást is.