Ha turistaként egy idegen országba látogatsz, érdemes képben lenned néhány helyi szokással és íratlan törvénnyel. Egy óvatlan mozdulat, amely az egyik városban teljesen hétköznapi és megengedett, könnyen lehet, hogy máshol tiltott és súlyos büntetést von maga után.

Velence

A Szent Márk teret ellepő galambok etetése sokáig a turisták egyik kedvenc szórakozása volt, ám ha jót akarsz magadnak (és a pénztárcádnak), a nyaralásod alatt inkább hagyod éhezni szegény jószágokat. A város vezetése ugyanis néhány éve betiltotta a galambok etetését, azzal az indokkal, hogy a közel negyvenezer galamb óriási kárt okoz a történelmi épületek márványhomlokzatain.

Forrás: Thinkstock

Egyesült Arab Emírségek

Ha valamelyik emírségbe látogatsz, jobban teszed, ha visszafogod magad, és nem az utca kellős közepén váltasz forró csókot szerelmeddel. Hogy miért? Legyen akár turista, akár helybéli az illető, ha valaki a nyílt utcán csókolózik, vagy akár kézen fogva sétál, az bizony komoly szankcióra számíthat. 2010-ben például egy brit párt azért tartóztattak le Dubaiban, mert egy étteremben puszit adtak egymásnak. 

Szingapúr

Egy ínyenc vacsora után szeretnéd helyreállítani a szád PH-értékét egy hűs, mentolos rágóval? Ha Szingapúrban nyaralsz, maradj inkább a fogmosásnál! A városban ugyanis már több mint két évtizede betiltották a rágózást, hogy megóvják az utcák tisztaságát. 

Bhután

Ha utad ebbe az aprócska himalájai országba vezet, akkor érdemes már előre treníroznod magad a dohányzás nélküli mindennapokra. Az ország egész területén tilos a dohányzás, se bevinni, se vásárolni nem szabad dohányárut.

Japán

Idehaza a tömegközlekedők nagy része fittyet hány arra az íratlan szabályra, hogy a metró mozgólépcsőjén illik a jobb oldalra húzódni. Japánban azonban mindenki jobban teszi, ha félrehúzódik mozgólépcsőzés közben, különben megbüntethetik. A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy Japán egyes városaiban a jobb, míg másokban a bal a kijelölt utazási oldal, mindenképpen érdemes hát előre tájékozódni.

Forrás: AFP/Jiji Press

Görögország

Ha a görögországi nyaralásod alatt el szeretnél látogatni néhány ókori műemlékhez, akkor jobban teszed, ha az apartmanban hagyod a tűsarkúdat. A görög kormány ugyanis rendelettel védi a műemlékeket, amelyeken sérülést okozhatnak a magas sarkú cipők.

Barbados

Ha Barbadosra készülsz, a terepmintás ruháidat inkább ne vidd magaddal, és gyerkőcödet se most akard Action Mannek öltöztetni. A Karib-térség ezen szigetén ugyanis tilos terepmintás ruhákat hordani.

Burundi

Burundiba készülsz? A futócipődet hagyd otthon. 2014 márciusában ugyanis Pierre Nkurunziza elnök betiltotta az országban a kocogást, arra hivatkozva, hogy ez csak egy ürügy az állampolgároknak, hogy összeesküdjenek a rendszer ellen. Azóta többen börtönben ülnek a kocogási tilalom megszegése miatt.

Forrás: Thinkstock

India

Ha Indiában jársz, kézi kamerádat vagy távcsövedet ne nagyon használd a vasútállomások és repterek közelében, terrorelhárítási okokra hivatkozva ugyanis a hatóság könnyen fülön csíphet.

USA

Ha Amerikában autóval utazgatsz, és szabálytalanságot követsz el, megeshet, hogy egy rendőr azon nyomban utánad ered és leállít. Ilyen esetben - ha kedves az életed - semmiképpen se szállj ki a kocsiból addig, amíg erre a rendőr utasítást nem ad. Miután lehúzódtál, érdemes kormányra tett kézzel, mindenféle hirtelen mozdulatot mellőzve várakoznod addig, míg a rend őre az ablakodnál nem terem.