Rengeteg ember dolgozik azon, hogy a Sziget Fesztiválon minden tökéletesen működjön. De valóban irigyeljük azokat a fiatalokat, akik „hivatalból” töltik az idejüket a Szigeten? Bemutatjuk a legrosszabb munkákat!

A Sziget Kft-nél csapódik le nagy részben a fesztiválon dolgozó munkások leszervezése a különböző feladatokra. Rajtuk keresztül körülbelül 2000 munkavállaló talál nyári elfoglaltságot, amelyet a szórakozással is egybeköthet.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

 „A jelenleg érvényben lévő szabályok miatt a 18 év alatti diákok foglalkoztatása nyári munka keretében körülményes, így elsősorban 18 év fölöttiekkel dolgozunk. A műfaj is megkívánja, hogy legyen bizonyos érettsége az alkalmi munkavállalónak.

Persze bizonyos munkakörökben előfordulhatnak a 18 éven alattiak is. Őket leginkább az információnál alkalmazzuk. Átlagos órabért kapnak a nálunk dolgozók, amiben van eltérés munkakörtől függően. Jelentős részben az előző évben bevált embereket alkalmazzuk”- tudtuk meg Tóth Tibortól.

Ezek a legkevésbé népszerű munkák:

1 . A szemétgyűjtő, takarító személyzet munkája a kevésbé népszerű, de korrektül működik.  Ők azok a fiatalok, akik hosszú pálcával szedik össze a szemetet a rendezvény területén.

2. A gépkocsiirányítás, autóinformáció. Ez a munka is tud nehéz órákat okozni, különösen akkor, amikor 40 fokban kell állni hosszasan a tűző napon.

3. A technikai brigádok, akik az igazi megoldóemberek. Hosszú műszakok vannak, és néha több tonnát is meg kell mozgatni egy nap alatt. Ők azok, akik színpadot építenek, utakat telepítenek, veszélyt hárítanak el. Erre azért inkább rátermettnek kell lenni és fizikailag alkalmasnak.

4. A vendéglátásban dolgozni nem csak habitus kérdése. Van, aki például nem bír 6-8 órát állni. Ide szakmailag sem árt felkészültnek kell lenni. 

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Előretör az önkéntes munka

Idei újdonság, bár az elmúlt néhány év alatt jutottak el odáig, hogy meglehetősen sok önkéntes - több mint 700-an dolgoznak, akár a fent említett munkakörökben is. Nem ingyen munkaerőnek gondolják őket, hanem olyan önkénteseket várnak, akik szeretnék megismerni, belelátni a fesztiválszervezés bugyraiba. Ők munkaruhát, meleg ételt is kapnak, napi 6 órát kell dolgozniuk és szigetelhetnek is.