A tudatos gyermektelenség árnyalatai

Forrás: Thinkstock -
anyaság gyermekvállalás nők vélemény szülő gyermektelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Soha, semmilyen körülmények között. Az emberek többsége az ilyen vélemények hallatán általában szörnyülködve hitetlenkedik, hiszen "a nők alapvető hivatása az anyaság" és "egy nő csak az anyaság által tudja megtapasztalni a feltétlen és önzetlen szeretetet". De valóban önző, sőt szívtelen lenne az a nő, aki tudatosan dönt a gyermektelen élet mellett?
Forrás: Thinkstock

Vannak, akik nem szeretnének gyereket. Nincs meg bennük a vágy, hogy teherbe essenek, hogy szüljenek, hogy gyereket neveljenek. Vannak nők, akiknek a gyermekvállalás sosem volt kérdés, akik egyszerűen nem anyának születtek, akik más céllal, más feladattal érkeztek a Földre. Hogy mi a véleménye ezekről a nőkről (ma még) az emberek nagy részének?

Általában zsigerből önzőnek bélyegzik őket. De valóban önzőség lenne? Mégis kivel szemben? A meg nem fogant gyermekkel szemben? A túlnépesedéssel küszködő világgal szemben?

Nehéz kérdések ezek, és nehéz maga a téma is. Mindenkinek megvan a saját élete, megvannak a saját döntései, amit illik elfogadni és tiszteletben tartani. Ennek jegyében megkérdeztünk öt, tudatosan gyermektelen életet választó nőt, meséljék él a saját történetüket.

Anna, 42 éves

"Huszonéves éveim végén édesanyám hozzám költözött, mert nehéz időszakon ment keresztül, azóta én vigyázok rá. Most ő a hatvanas éveiben jár, férjem és én negyvenévesek vagyunk. Tizenegy éve vagyunk házasok, és olyan, mintha az édesanyám a tinédzser gyerekünk lenne. Ez idő alatt sem a férjemben, sem bennem nem tört fel a vágy, hogy gyermeket vállaljunk. Úgy gondoljuk, van elég ember a bolygón. Tudom, hogy az emberek a mi életmódunkra rögtön rásütik, hogy önzők vagyunk, mert nem akarunk gyereket, szerintem viszont éppen az ellenkezője. Nem érzek arra késztetést, hogy tovább éljek a gyermekeimben és azok gyermekeiben."

Évi, 36 éves

Amikor kilencéves voltam, mindig azt mondogattam apukámnak, hogy gyorsan szeretnék majd férjhez menni, sikeres karriert szeretnék befutni, de gyereket sosem akarok majd. Bár csak gyerek voltam, de meg is tudtam indokolni elszánt döntésemet: azzal érveltem, hogy ebbe a gonosz társadalomba nem akarok gyereket szülni. Akkor mindenki csak nevetett rajtam, és azt mondták, majd meggondolom magam. Nos, most 36 éves vagyok, továbbra is ez a véleményem, és nincs gyerekem.
Forrás: Thinkstock

Kriszti, 30 éves

Én egyszerűen nem szeretem a gyerekeket. Van ilyen. Sosem szerettem őket. Egyszer 13 évesen felvigyáztam a kicsi unokatestvéreimre, de majd megőrültem, annyira idegesítettek. Sosem szerettem babákkal játszani, inkább cuki szőrmókokkal játszottam. És így van ez most is. Jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Biztosan szörnyű anya lennék.

Klaudia, 39 éves

Nem mondanám, hogy tudatosan döntöttem a gyermektelen élet mellett. Ez nem egy döntés, ez én vagyok. Nem izgat a gyermekvállalás, sohasem vágytam rá, hogy gyereket szüljek csak azért, mert így illik, akkor saját magamat tagadnám meg. Az egyszerűen nem én lennék.

Kitti, 33 éves

A középiskolában találkoztam a férjemmel, ott szerettünk egymásba, és érettségi óta együtt vagyunk. Kezdettől fogva tudtuk, hogy mi nem fogunk gyermeket vállalni. Mindketten szeretjük a munkánkat, szeretünk sikereket elérni, szeretünk munka után együtt, kettesben lenni, romantikázni, utazgatni, egyszerűen boldogok vagyunk így, kettecskén. Élvezzük egymás társaságát, nem akarjuk, hogy kialudjon köztünk a tűz, hogy egy gyerek miatt dugába dőljön ez a valóban boldog közös életünk.

Bogarak a szobában, ehetetlen reggeli - Mit tehetsz, ha átvert a szálloda?http://www.life.hu/csalad/20150804-mit-tehetsz-ha-rossz-szobat-kapsz-ki-nyaralas-alatt.htmlEgy hét felhőtlen pihenés helyett egy hét csalódott bosszankodás - a leggondosabban eltervezett nyaralásoknál is elfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés várja az utazókat. Mit tehetsz, ha a szolgáltatás nem pont olyan, mint ahogyan arról az utazás kiválasztásakor, a szerződéskötéskor szó volt? Tanácsainkból megtudhatod! CsaládThinkstockFelfoghatatlan: Bérgyilkosokkal ölette meg szüleit a lány, mert túl szigorúak voltak velehttp://www.life.hu/csalad/20150805-egy-lannyal-tul-szigoruak-voltak-a-szulei-ezert-bergyilkosokat-kuldott-rajuk.htmlHazugság hazugság hátán, majd egy elvetemült gyilkosság: Jennifer Pan, a vietnami származású, Kanadában élő fiatal lány éveken át becsapta szüleit, azt színlelve, hogy kitűnően érettségizett, majd a Torontói Egyetemen szerzett diplomát. Miután lebukott, szörnyű tervet eszelt ki.CsaládThinkstockSzoptatásra fel! Cicis szelfikkel támadnak a sztáranyukákhttp://www.life.hu/csalad/20150730-augusztus-1-az-anyatejes-taplalas-vilagnapja-szoptatos-sztar-szelfik.htmlAz Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. A WHO, az UNICEF és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermekeket legalább hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálják.CsaládOrigoMegdöbbentő terhességek: Amikor egy gyermek vár gyermeket (18+)http://www.life.hu/csalad/20150803-a-vilag-legfiatalabb-edesanyai-amikor-egy-gyermek-var-gyermeket.htmlA mai rohanó világban sok nőnek okoz fejtörést, vajon mikor jön el az ideje a gyermekvállalásnak. Az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik: egy 35, vagy akár 40 éves anyuka ma már egyáltalán nem számít csodabogárnak - egy 10 éves azonban annál inkább! Az egyre idősödő anyukák mellett vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át a terhesség és a szülés megrázó élményét. Megdöbbentő történetek következnek.CsaládThinkstockMegpecsételt sorsok - Tragikus életű sztárcsaládokhttp://www.life.hu/csalad/20150728-hires-anyak-es-lanyak-tragikus-sorsai.htmlSors, végzet vagy egyszerű véletlen? Vannak családok, akiket mintha megátkoztak volna: tragédiák sorozata kíséri végig életüket generációról generációra. A következőkben olyan híres anya-lánya párosokat vettünk górcső alá, akik élete kísértetiesen hasonló és tragikus véget ért.Család--Meghasad a szív: A gyógyíthatatlan rákos édesanya üzeneteket hagyott a kislányánakhttp://www.life.hu/csalad/20150808-a-gyogyithatatlan-rakos-edesanya-uzeneteket-hagyott-kislanya-szamara.htmlA Wisconsinban élő Heather McManamy negyedik stádiumú rákos beteg egy megható, de egyben hihetetlenül szívfacsaró lépésre szánta el magát: leveleket ír négyéves lánya számára, amiket majd gyermeke élete egy-egy fontos napján – amikor ő már nem lehet vele – elolvashat.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.