Pazarlás! Évi 400 ezer tonna kaja a kukában!

kuka élelmiszer pazarlás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az MTI közölt összefoglalót a Tetra Pack Hungária Zrt. az NRC Piackutató Intézet bevonásával készített júliusi kutatásáról. Ebben említik meg azt a bődületes számot, hogy a Magyar Élelmiszerbank Adatai alapján a magyar háztartásokban évente 400 ezer tonna élelmiszer romlik meg, vagy válik feleslegessé. 

Mindez fejenként átlagosan évi 40 kg élelmiszer kidobását jelenti, ami így ránézésre egy meglehetősen magas szám.

Habár a válaszadók 96 százaléka – saját bevallása szerint – tudatosan figyel arra, hogy minél kevesebb élelmiszer váljon hulladékká, a felmérésben részt vevők 42 százaléka napi, heti vagy havi rendszerességgel dob ételt a kukába. Ezek között – nem meglepően – a következő, gyorsabban romló élelmiszerfélék a leggyakoribbak: a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, valamint a gyümölcslevek.

Forrás: Ács Bori

Nálatok is gyakran romlik meg, és kerül a szemetesbe az étel, vagy vásárláskor, főzéskor jól be tudjátok lőni a megfelelő mennyiségeket? Esetleg újrahasznosítjátok a maradékot?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.