Napfény, tenger és az élet szeretete - lakberendezési kalandozásunk következő állomásaként a mediterrán országok enteriőrjét vesszük górcső alá. Ha vonzódsz a napsütéses vidékek hangulatához, és szereted a nyarat, akkor fűszerezd meg otthonod te is egy csipetnyi mediterrán hangulattal. Mutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff

Mivel a Földközi-tenger teljes partvidéke a mediterrán övezetbe tartozik, így kialakult külön görög, olasz, spanyol és provance-i mediterrán lakberendezési stílus. És bár ezek között bőven lehet különbséget találni, mégis vannak olyan mediterrán sajátosságok, amelyeket mind a négy alstílusban felfedezhetünk.

Forrás: Origo
Nyisd ki otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit!

Ha egy kis egzotikumot szeretnél becsempészni otthonod falai közé, érdemes kicsit a távol-keleti stílusok világában barangolnod. Mi most a kínai és japán ihletésű enteriőrökhöz szeretnénk meghozni a kedved: nyisd meg otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit a Life.hu segítségével.

Az általánosságban elmondható, hogy a mediterrán vidékek otthonaiban szívesen használnak élénk színeket, rusztikus felületeket, terméskő burkolatot vagy például kovácsoltvas korlátokat. Ám ahhoz, hogy igazán ízléses enteriőrt alakíthassunk ki, érdemes részletesebben tanulmányozni az egyes vidékek jellegzetességeit, és a lakberendezési kavalkád elkerülése végett letenni a voksot egyik vagy másik mediterrán stílus mellett.

Görög mediterrán

 • A görög stílust két alapszín jellemzi: a fehér és a kék. Gyakran látni fehérre meszelt falakat tengerkék nyílászárókkal kiegészítve. Mivel ezek hideg színek, vizuálisan is hűsítik a lakást, és enyhítik a mediterrán forróságot.
 • Az otthonok padlója általában terrakotta padlócsempével van burkolva vagy kavicsokból kirakott padlóburkolattal. De köveket és kavicsokat a falak burkolására is szívesen használnak.
 • Egy görög lakásban kevés bútort találunk, az a kevés, ami van is, véletlenül sem hivalkodó, a hangsúly a funkcionalitáson van.
 • A hálószobákban kedvelt a baldachinos ágy, könnyű természetes anyagú drapériával.
 • Dekorációs vagy hangulatvilágításként mécseseket, kőolajlámpákat vagy gyertyákat használnak.
  Forrás: elledecor.com
  Forrás: elledecor.com

   

Spanyol mediterrán

 • A hideg görög árnyalatokkal ellentétben a spanyol otthonokat tüzes, energikus színek jellemzik, mint például a vérvörös, narancs, a különböző sárgák, mindez pedig a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva.
 • A spanyol mediterrán a díszítettségre törekszik, a gazdagságot érzékelteti, ezt a hatást pedig gyakran aranyozással érik el.
 • A bútorok, használati tárgyak sötét, faragott fából vagy kovácsolt vasból készülnek, a kárpitozás pedig szinte kizárólag bőrből.
  Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff
  Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff
  Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff

   

Olasz mediterrán

 • Az olasz mediterrán lakberendezésben tökéletesen ötvöződik az elegancia az egyszerűséggel. Szeretik az egyszerű formavilágot, azonban főként karakteres motívumokat használnak.
 • Színhasználatukat az élénk, dinamikus árnyalatok jellemzik, a bútorok, kiegészítők alapanyagainak pedig természetes, finom és drága textíliákat választanak.
 • Nagy hangsúly van a konyha kialakításán, mondhatni, a konyha az olasz otthonok szive. Mivel imádnak főzni, és imádnak enni, és a családi étkezések is nagyon fontosak számukra, a konyhákat hatalmas rusztikus fa étkezőasztal szokta díszíteni.
 • Az olaszoknál is jellemző, hogy a nagy tereket csak kevés bútorral szokták kitölteni.
  Forrás: design-milk.com
  Forrás: design-milk.com
  Forrás: design-milk.com

   

Provance-i mediterrán

 • A provance-i mediterrán stílus Franciaország déli vidékeiről származik, és legfőbb jellemzője a kopottas, meleg földszínek alkalmazása a falakon és a padlón egyaránt.
 • A provance-i stílusra a sárgás, zöldes, kékes árnyalatok és a levendulaszínek is jellemzők.
 • A fa- és kovácsoltvas bútorokat egyszerű vonalvezetés és kevés díszítés jellemzi, kerülik a hivalkodást és a feltűnést.
 • Kiegészítőnek gyakran ódon használati tárgyakat használnak.
  Forrás: trouvais.com
  Forrás: trouvais.com
  Forrás: trouvais.com