Egy új tanulmányban kimutatták, hogy a szülők rosszul mérik fel a gyermekük boldogságát a gyermek valódi érzéseihez képest.

Plymouth Egyetem pszichológusai igazolták, hogy a 10-11 éves gyermekek szülei túlbecsülik, míg a 15-16 éves gyermekek szülei alulbecsülik a gyermekük boldogságát.

A Journal of Experimental Child Psychology című lapban közzétett vizsgálat eredményei alapján ezeket az eltéréseket az „egocentrikus előítéleteknek” tulajdonították, ami annyit jelent, hogy a család boldogságának megítélésekor a szülők döntően a saját érzéseikre támaszkodtak.

A gyermekek és a kamaszok boldogságának vizsgálata a legutóbbi kutatásokban fontos szerepet kapott, ugyanakkor figyelmen kívül hagyták, hogy a szülők esetleg tévesen mérik fel a gyermekük boldogságát.

A kutatók szerint ez a tanulmány értékes információkat tartalmaz nemcsak a gyermekek jólétével kapcsolatban, hanem a szülő-gyermek kapcsolatokra vonatkozóan is.

A vizsgálatot Dr. Belén López-Pérez, a Plymouth Egyetem posztdoktor pszichológus kutatója és a friss pszichológiadiplomával rendelkező Ellie Wilson vezette.

Forrás: Thinkstock

A kutatásba 357 gyermeket és serdülőt, valamint a szüleiket vonták be, a boldogság mértékét pedig a saját értékelésük alapján mérték fel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szülők általában a saját érzéseik alapján becsülték meg a gyermekük boldogságát, pedig ehhez képest a gyerekek értékelése nagy eltérést mutat.

A gyermekek és kamaszok nagyon hasonlóan jellemezték a boldogságuk mértékét, de a szülők véleménye a gyermek életkorától függően ettől jelentősen eltérhet.

A vizsgálat így nemcsak arra mutatott rá, hogy a gyermekek és a felnőttek másképpen értékelik a boldogságot, hanem azt is igazolták, hogy a serdülőkorú gyermekek szülei kevésbé boldogok.

„Nélkülözhetetlen volt annak a vizsgálata, hogy a gyermek boldogságának értékelése során a gyermekek és a szülők véleménye mennyire tér el egymástól” – mondta Dr. Lopez Perez. „Ha nem tudjuk helyesen felmérni a gyermek boldogságát, az nehézségeket okozhat a szülő-gyermek kapcsolatban. Továbbá a szülők nem tudnak elég érzelmi támogatást biztosítani a gyermeküknek, vagy tévesen mérik fel a gyermek szükségleteit.”