Vonzódsz a régiségekhez, és a véredben van a DIY-hajlam? Akkor lakberendezési kalandozásunk következő állomását imádni fogod! Mutatjuk, hogyan varázsolhatsz otthonodban vintage hangulatot!

Forrás: interiordesignfiles.com

A vintage lakberendezési stílus egyik fő jellemzője, hogy ügyesen kombinálja a régi darabokat az újakkal, az összhatás egyszerre újszerű, nosztalgikus, játékos, nőies és szexi lesz. 

Forrás: Origo
Költöztesd be Marilyn Monroe-t az otthonodba

Valami merész, egyedi, meghökkentő dizájnt szeretnél kialakítani az otthonodban? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj a pop-art lakberendezési stílussal. A pop-art eredetileg egy képzőművészeti irányzat volt, amely az 1950-es évek Angliájában alakult ki. Hódító útjára azonban nagyjából tíz évvel később, a 60-as években indult: ekkor terjedt el és lett népszerű Amerikában, majd az egész világon. Ha megjött a pop-arthoz a kedved, olvasd el ITT korábbi cikkünket. 

Ahhoz, hogy lakásodat a vintage légiesen könnyű, és bájos köntösébe tudd bújtatni, nem kell túl sokat fáradoznod, az alábbiakban összeszedtük neked a legfontosabb stílusjegyeket: 

  • A tárgyak, bútorok régiesnek vagy használtnak tűnnek. Ebben a stílusban az a jó, hogy a régi, kopottas bútorokat egy kis festéssel egyszerűen felújíthatod, újrahasznosíthatod. Ebből fakadóan ez a stílus egyáltalán nem költséges, hiszen egy kis kézügyességgel és némi DYI-hajlammal magad is készíthetsz vintage kiegészítőket.
  • Kopottas, karcos az asztalod vagy az éjjeli szekrényed? Nehogy megszabadulj tőlük! A vintage stílus egyáltalán nem törekszik tökéletességre. 
  • Anyaghasználatban fő a merészség! Próbálj ki olyan anyagokat, amelyeket egyébként sosem választanál. Válassz például egy zsákvászont, és használd függönyként!
  • A vintage stílusban nagy hangsúlyt kapnak a meleg pasztellszínek, de gyakori még a fehér, a koptatott fehér és a tojásszín is. A letisztult, bájos színeket díszítheted akár apró virágmintával is.
Tudtad?

A vintage nem azonos a retróval, sem az antikkal. Az antikot a 100 évnél idősebb tárgyakra mondjuk, míg a retró korszak a hetvenes évektől a kilencvenes évekig datálódik. A vintage e két korszak között helyezkedik el. Vagyis a vintage kifejezés az 1920-as évektől egészen az 1970-es évekig viselt öltözékekre, lakberendezési tárgyakra és kiegészítőkre vonatkozik.

 

Inspirálódj galériánkból!

/1509/Vinta201592123313