Afrika egyes részein még mindig óriási a különbség, hogy valaki városban vagy vidéken él-e. Addis Ababában és Etiópia többi nagyvárosában például sokaknak van wifihozzáférése, kávézókba járnak, és divatosan öltözködnek, míg az ország egyes vidéki részein az áramot és a folyóvizet is nélkülöznie kell a lakosságnak, és egészségügyi ellátásra is csak mérföldekkel odébb van lehetősége az ott élőknek.

A szülés egy nő életében az egyik legmeghatározóbb élmény, így van ez az afrikai anyák esetében is, ám ezen asszonyok közül csak kevesen vannak, akik ehhez orvosi segítséget vesznek igénybe. Van, akinek nincs rá lehetősége, van, aki szívesebben szül otthon, és van, akinek meg sem kérdezik a véleményét minderről. Ezeknek a szüléseknek van azonban egy igen gyakori és nagyon kellemetlen mellékhatása, az úgynevezett sipoly kialakulása.

Forrás: opfistula.org
A hely, ahol a gyerekek 5 évig élnek
Az afrikai Csádban minden hetedik gyerek ötéves kora előtt meghal. Hogy mi ennek az oka, ennek jártunk utána - Pep Bonet megdöbbentő fotósorozata és kisfilmje segítségével pedig meg is mutatjuk.

Leginkább a több napon át tartó vajúdások során fordulhat elő, hogy a születendő gyermek feje által kifejtett nyomás elzárja a véráramlás útját, ami a szövetek elhalását okozza. A hüvely és a hólyag vagy a végbél között egy lyuk – azaz egy sipoly – képződik, amiből azután folyamatosan szivárog a vizelet vagy a széklet.

Az esetek többségében a szülést nem éli túl az újszülött,

az anya pedig ilyenkor sokszor jobban jár, ha maga is belehal a szülésbe,

ha ugyanis túléli, mind a családja, mind a közössége magára hagyja. Többnyire a férj sem marad ezután felesége mellett, egyrészt, mert gyermeket már nem fog tudni szülni számára, másrészt a sipoly miatt igen kellemetlen szagot áraszt a szerencsétlenül járt nő.

Afrikában nők milliói élnek sipollyal a testükön, miközben a szülés közben kialakuló sipoly egyszerű módon megelőzhető lehetne.

A Fistula Center nevű szervezet az egyike azoknak, akik segíteni próbálnak ezeken a nőkön, és szükség esetén számos műtéttel helyreállítják a testüket, illetve betanítanak számukra olyan könnyen elsajátítható munkákat – például szövés vagy gyöngyfűzés -, amellyel később pénzt is tudnak keresni.
Forrás: opfistula.org

Ezeknek a sanyarú sorsú nőknek a fizikai fájdalmuk mellett jóval nagyobbak a lelki kínjaik, amit egyfelől a testük feletti szégyen miatt éreznek, másfelől pedig amiatt, hogy az összes szerettüket elveszítették. Számukra mindennél többet jelent, hogy a segítő szervezetek munkatársai emberként néznek rájuk, nem vetik meg őket, nem fordulnak el tőlük, hanem szeretettel, megértéssel közelednek feléjük.