XXL-es hamburger mellé XXL-es üdítőt isznak az XXL-es emberek, akik XXL-es házakban laknak. Az amerikaiakra mindig is jellemző volt a megalománia - és ez a "nagyra vágyásuk" nem csak abban mutatkozik meg, hogy az Amerikai Egyesült Államok világcsúcstartó a népesség túlsúlyos tagjai tekintetében, hanem abban is, hogy bármit is építenek, mindenből a legnagyobbat szeretnék. 

A Felhő ház AusztráliábanForrás: World Architecture Festival 2012

Most azonban úgy tűnik, az USA-t letaszították a trónról - már ami a lakóházak méreteit illeti. Egy felmérés szerint ugyanis jelenleg az átlagos lakóingatlanok mérete Ausztráliában a legnagyobb. Hogy mégis mennyi az annyi? Nem kevesebb, mint 250 nm2! Csak a viszonyítás kedvéért, a 2011-es népszámlálási adatok szerint idehaza 77 nm2 a lakóingatlanok átlagos alapterülete. Megdöbbentő a különbség, nem igaz?

Nem kell azonban nagyon rosszul éreznünk magunkat, vannak országok, ahol még a miénknél is kisebb ez az átlagos alapterület. Valószínűleg nem fogsz meglepődni, hogy a felmérés utolsó két helyét, két távol-keleti állam foglalta el: Kína, ahol átlagosan 60 nm2-esek az otthonok és a Kína részekként funkcionáló városállam, Hong Kong, ahol pedig mindössze 50 nm2-esek.

Amerikának sem kell szomorkodni, hiszen a dobogó második fokára kicsivel több mint 200 nm2-rel kapaszkodott fel.

Elképzelni sem tudod, milyen lehet a világ leghatalmasabb és legapróbb otthona? Nézd végig galériánkat és ámulj!

/1509/a_vil2015917212823