Ne legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk koncentráció testmozgás mozgás motiválás alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezdesz valamibe, aztán idővel elszáll a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek". Mi lehet a titkuk azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!
Forrás: Thinkstock

Motiváld magad!

A kitartás szempontjából kulcsfontosságú a motiváció. Így motiválhatod magad könnyedén:

1. Tudatosítás

Te miért jógázol? Válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre! Írd le a válaszokat, hogy később, ha csökkenne a lelkesedésed, ezek a válaszok emlékeztetőül szolgáljanak (természetesen a jógázást helyettesítheted bármilyen tevékenységgel, amiben motiválni szeretnéd magad).
– Miért kezdtem el jógázni?
– Miért szeretek jógázni?
– Miért hasznos nekem a jógázás? Milyen jótékony hatásai vannak?
Minden jógázás előtt emlékeztesd magad: „Azért szeretek jógázni, mert..." vagy „Azért hasznos nekem a jógázás, mert..."

2. Jutalmazd meg magad!

Tűzz ki elérhető, de kihívást jelentő célokat,

és ha elérted őket, jutalmazd meg magad valahogyan. Ez lehet egy szál virág, amit magadnak veszel, a kedvenc ételed, egy mozi, vagy bármi, amit szeretsz.

3. Szeresd a jógagyakorlást vagy bármit, amit csinálsz!

Figyelj arra, hogy nagyon gyakran olyan mintát tanulunk meg a családtól, az iskolában, a barátainktól, hogy egy kicsit „utálni kell" a tornaórát, az iskolát, a munkahelyet. Ujjongva várjuk a pénteket, és egy tanult mintát követve, kötelező jelleggel utáljuk a hétfőt. Az egész hetet – és úgy általában az életünket – egy nehéz, fárasztó küzdelemnek tekintjük.

Változtasd meg ezt a mintát!

Gondolj örömmel a jógázásra, az edzésre és más tevékenységekre, készülj rájuk olyan örömmel, mintha semmit nem szeretnél ennél jobban, mintha ez egy izgalmas kaland vagy játék lenne!

4. Fejleszd a koncentrációs képességedet!

A jógagyakorlás során a testtel együtt a kitartás, a koncentráció, a figyelem is fejlődik. Gyakran azért hagyunk abba valamit, mert a körülöttünk lévő túl sok egyéb inger szétszórja a figyelmünket. Kinek van ideje jógázni, amikor annyi érdekes poszt van a Facebookon, most kezdődik egy jó műsor a tévében, és csörög a telefon?

A Life.hu tippje

Mint minden mentális folyamat, a figyelem megtartása is tanulható és gyakorolható. A meditáció különösen erőteljes ilyen szempontból, de ugyanilyen hatása van a fizikai testet átmozgató ászanagyakorlásnak vagy a lélegzetet és életerőt irányító pránajáma-gyakorlásnak is. E heti ingyenes JógaKlikk-videónk egy intenzív vinyasa flow jógagyakorlás, amely erőt és lendületet ad az új kihívásokhoz. Jógázz otthon! Kattints ide!
A felülések ideje lejárt! Szép hasat szeretnél? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150907-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-felulesek-ideje-lejart-szep-hasat-szeretnel-jogazz.htmlVajon a régi általános iskolai testnevelés órák bűne, hogy domborodó pocakjukat sokan reflexből felülésekkel próbálják eltüntetni? Pedig van ennél sokkal jobb megoldás is!Ez Zsír!ThinkstockAz életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockJógatippek kánikula idejére - ezeket imádni fogod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150810-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogatippek-kanikula-idejere.htmlAmikor nagyon meleg van, a tűz elem kerül túlsúlyba. Ha egyensúlyt akarsz teremteni, jó lehet ilyenkor a víz hűvösségével lehűteni magad, és a gyakorlásodban több figyelmet szentelni a víz elemnek és a testedben lévő víznek!Ez Zsír!ThinkstockJógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockFáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!OrigoKerüld el jógával a derékfájást!http://www.life.hu/ez-zsir/20150312-jogaiskola-a-jogaklikkel-keruldd-el-jogaval-a-derekfajas.htmlTudtad, hogy tavasszal, a kerti munkák és az otthoni nagytakarítás beindulásával ugrásszerűen megnő a derékfájós, porckorongsérves betegek száma? A jóga azonban segíthet!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.