Szakemberek szerint már csecsemőkorban meg lehet állapítani, hogy valakiből később pszichopata lesz-e.

Kutatók kimutatták, hogy már öthetes korban kiderül, ha valakinél kialakultak az úgynevezett érzéketlen/érzelemmentes vonások azáltal, hogy mire néz rá szívesebben, egy emberi arcra, vagy egy élettelen tárgyra. Akiknél jelen vannak ezek a vonások, annak hibás az érzelemfelismerő képessége, kevésbé érzékeny mások bajára és nem képes sem a bűntudatra, sem az empátiára.

Az is kiderült, hogy – legalábbis a lányoknál -, ez a vonás kiiktatható, ha csecsemőkorban az anya részéről megfelelő mennyiségű pozitív érzelmet kap a gyerek.

A kutatás során a King’s College London, a Manchester Egyetem, valamint a Liverpool Egyetem pszichiáterei 213 anyát és gyermekét kísérték figyelemmel, és a kicsiknek hol egy arcot, hol egy piros labdát mutattak. A szakemberek megállapították, hogy azok a gyerekek, akik inkább a labdát nézték, nagyobb valószínűséggel mutattak érzéketlen/érzelemmentes vonásokat, ám akiknél totyogó korban az anya nagyobb figyelmet mutatott gyermeke iránt azalatt, amíg játszott, ott ez a vonás kevésbé maradt domináns.

Illusztráció.Forrás: Thinkstock

Amint azt a Biological Psychiatry című lapban közzétett kutatást vezető dr. Rachael Bedford kifejtette, a legfontosabb lépés az lenne, hogy segítséget nyújtsanak a gyerekneveléshez azoknak, akik a kockázati csoportba tartozó gyerekeket nevelnek, mert így elkerülhető lenne, hogy később megjelenjenek bennük a pszichopata viselkedés jellemzői.

Gyilkos gyerekek
Sokkoló valóság: a világ legfiatalabb gyilkosairól ITT olvashatsz.

Jonathan Hill professzor, a Manchester Egyetem szakembere hozzátette, hogy az érzéketlen/érzelemmentes viselkedést mutató gyerekek általában megnövekedett terhet jelentenek a családok számára, hasonlóan az ADHD-s, vagy éppen az autista gyerekekhez, így a jövőben az is hasznos lenne, ha ezeket az eltérő viselkedésformákat összehasonlítanák a szakemberek, és megnéznék, milyen közös pontok találhatóak bennük.