Azok a lányok, akik nehezen terveznek és impulzívan viselkednek tízévesen, többet híznak serdülőkorban, mert hajlamosak a túlevésre – derül ki egy friss kutatásból.

A gyengébb „végrehajtó funkciójú” lányok, akiknek problémájuk van az önszabályozással és az előre tervezéssel, hajlamosabbak a falásrohamokra 12 évesen, és halmoznak fel túlsúlyt, mire 16 esztendősek lesznek.

„Újdonság az eredményeket illetően, hogy a falásrohamok részben megmagyarázzák az összefüggést az impulzivitás és a későbbi hízás között” – fogalmazott a kutatást vezető Andrea Goldschmidt, a chicagói Egyetem pszichiátere. A tanulmány a Pediatrics című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg szeptember 21-én.

Forrás: Thinkstock

Goldschmidt és csapata 2 450 lányt vett górcső alá különböző mérési eszközök segítségével. Rögzítették a 10 éves kori impulzivitásukat, önbevallásos alapon a 10, 12 és 14 éves kori falásrohamaikat, valamint 10 és 16 éves koruk között évente a testtömegindexüket is.

Bebizonyosodott, hogy a 10 éves kori impulzivitás más tényezőktől függetlenül előre jelzi a 10 és 16 éves kor közötti BMI-változást. A 12 éves kori falásrohamok ugyancsak összefüggtek a 10 éves kori impulzivitással, továbbá a 10 és 16 éves kor közötti hízással.

A vizsgálat azonban nem ok-okozati kapcsolat feltárására irányult, így csak statisztikai együttjárást lehetett vele rögzíteni.