A gyümölcslében lévő flavonoidok javítják az agyi vérkeringést, így akár a leckeírásban is segítenek – állítják a szakemberek.

Egy friss kutatás szerint az áfonyalé javítja az általános iskolás korú csemeték memóriáját és koncentrálóképességét. A hatás valószínűleg a flavonoid nevű vegyületeknek tudható be, melyek rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak.

„Az általános iskolás kor nagyon fontos időszak a gyerekek lexikális és társas fejlődésében. Eredményeink alapján különösen érdemes ilyenkor flavonoidokban gazdag ételeket és italokat, például áfonyát fogyasztani, mert elősegíti a tanulást” – fogalmazott Claire Williams, a Reading Egyetem munkatársa.

Forrás: Thinkstock

A kutatócsoport 21 kisfiút és kislányt vett górcső alá. A kicsikkel háromszor töltettek ki kognitív tesztet. Egyszer cukros víz megivása után, aztán közepes sűrűségű áfonyalé elkortyolását követően, végül sűrűbb áfonyalével.

Bebizonyosodott, hogy a gyerekek a gyümölcsleves napokon jobban teljesítettek: nagyobb arányban tudtak visszaemlékezni a rövid ideig hallott szavakra, továbbá hatékonyabban iktatták ki a figyelemelterelő tényezőket.

A legjobb eredmények a sűrűbb áfonyalé megivása után születtek, ami nagyjából másfél csészényi áfonyát tartalmazott.

Feltételezések szerint a gyümölcsben lévő flavonoidok az agyi vérkeringés javítása mellett a sejtek közötti kommunikációt is segítik. Williams professzor a továbbiakban azt kutatja, hogy az áfonya gyorsítja-e az olvasástanulást, illetve tartogat-e extra előnyt a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küszködő kisdiákok számára.