Megfejtették a hatékony tanulás titkát - egyszerűbb, mint gondolnád

Forrás: Thinkstock -
hatékonyság gyümölcslé tanulás áfonya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyümölcslében lévő flavonoidok javítják az agyi vérkeringést, így akár a leckeírásban is segítenek – állítják a szakemberek.

Egy friss kutatás szerint az áfonyalé javítja az általános iskolás korú csemeték memóriáját és koncentrálóképességét. A hatás valószínűleg a flavonoid nevű vegyületeknek tudható be, melyek rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak.

„Az általános iskolás kor nagyon fontos időszak a gyerekek lexikális és társas fejlődésében. Eredményeink alapján különösen érdemes ilyenkor flavonoidokban gazdag ételeket és italokat, például áfonyát fogyasztani, mert elősegíti a tanulást” – fogalmazott Claire Williams, a Reading Egyetem munkatársa.

Forrás: Thinkstock

A kutatócsoport 21 kisfiút és kislányt vett górcső alá. A kicsikkel háromszor töltettek ki kognitív tesztet. Egyszer cukros víz megivása után, aztán közepes sűrűségű áfonyalé elkortyolását követően, végül sűrűbb áfonyalével.

Bebizonyosodott, hogy a gyerekek a gyümölcsleves napokon jobban teljesítettek: nagyobb arányban tudtak visszaemlékezni a rövid ideig hallott szavakra, továbbá hatékonyabban iktatták ki a figyelemelterelő tényezőket.

A legjobb eredmények a sűrűbb áfonyalé megivása után születtek, ami nagyjából másfél csészényi áfonyát tartalmazott.

Feltételezések szerint a gyümölcsben lévő flavonoidok az agyi vérkeringés javítása mellett a sejtek közötti kommunikációt is segítik. Williams professzor a továbbiakban azt kutatja, hogy az áfonya gyorsítja-e az olvasástanulást, illetve tartogat-e extra előnyt a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küszködő kisdiákok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.