Az apától hallott esti mese jobb hatással van a gyerekekre?

mese család apa Este álom gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mesék nyelvi készségekre gyakorolt hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a lányoknak különösen hasznos a férfihangtól hallott mese, ezért az apáknak is olvasniuk kellene.

Az apáknak rendszeresen szerepet kellene vállalniuk a csemeték lefektetésében, hiszen a Harvard Egyetem munkatársai rámutattak, hogy egy évnyi meseolvasás után különösen sokat fejlődtek azoknak a lányoknak a nyelvi készségei, akik férfitól hallották a történeteket.

„Óriási hatásról beszélünk. Főleg az apukáknak érdemes elkezdeniük a meseolvasást a két éven aluliak számára” – magyarázta a kutatást vezető Elisabeth Duursma.

Forrás: Thinkstock

„A meseolvasásra sokan anyai feladatként tekintenek, ezért a gyerekek mintha jobban figyelnének az apjukra. Különleges alkalomnak élik meg” – tette hozzá a szakember. A szülőpár tagjai máshogy is közelítik meg a feladatot.

Az anyák inkább tanító jelleggel állnak a mesékhez, és tényszerű kérdéseket tesznek fel. Például: „hány almát látsz?” Az apák elvontabb kérdéseket vetnek fel, ami jobban stimulálja a fantáziát.

Az apák inkább úgy viszonyulnak ehhez, hogy „nézd csak, egy létra… emlékszel arra a létrára, amit a múltkor láttunk egy teherautón?” Ez fantasztikus a kicsik nyelvi fejlődésének szempontjából, hiszen jobban kell használniuk az agyukat. Nagyobb a kreatív kihívás.

„A meseolvasás bővíti a gyerek szókincsét. Segítünk nekik vele, hogy biztonságban érezzék magukat, aminek óriási hatása van a tanulási képességre” – tette hozzá Justin Coulson nevelési tanácsadó.

Megmutatta várandós feleségét Mark Zuckerberg http://www.life.hu/csalad/20150926-megmutatta-varandos-feleseget-mark-zuckerberg-a-facebook-atyja.htmlHamarosan apa lesz a Facebook atyja, Mark Zuckerberg. A napokban tette közzé feleségével közös fotóját - stílusosan a közösségi oldalon - amelyen jól látható a várandós Priscilla hatalmas pocakja.CsaládOrigoHaldokló férjétől búcsúzik Celine Dion - szívszorító videóhttp://www.life.hu/csalad/20150926-haldoklo-ferjetol-bucsuzik-celine-dion-koncertjen-egy-meghato-videoval.htmlCeline Dion férje, René torokrákkal küszködik, és állapota napról napra rosszabb. Orvosai szerint már csak napjai vannak hátra. Család--Ganxsta Zolee nem sürgeti a válást http://www.life.hu/csalad/20150924-ganxsta-zolee-uj-parkapcsolatarol-es-lanyarol-meselt.htmlKözel 50 éves a rapper, de nem érzi magát annyinak. Tele van engergiával, valósággal szárnyal, fáradhatatlannak érzi magát. És ebben családja és új barátnője is segítségére van. Család--Ferenc pápától kért engedélyt Esztergályos Cecília - templomi esküvőt szeretnehttp://www.life.hu/csalad/20150924-ferenc-papatol-kert-engedelyt-esztergalyos-cecilia-templomi-eskuvot-szeretne.htmlEsztergályos Cecília és férje ezüslakodalmukat egy templomi esküvővel szeretnék megünnepelni, erre azonban eddig nem volt lehetőségük: a színésznő hatodik férjének, Péternek ugyanis már volt templomi esküvője. CsaládMegfejtették a hatékony tanulás titkát - egyszerűbb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/csalad/20151009-afonyalevel-a-hatekonyabb-tanulasert.htmlA gyümölcslében lévő flavonoidok javítják az agyi vérkeringést, így akár a leckeírásban is segítenek – állítják a szakemberek.Család--A szülők a saját érzelmeik alapján tévesen mérik fel a gyermekük boldogságáthttp://www.life.hu/csalad/20150818-a-szulok-a-sajat-erzelmeik-alapjan-tevesen-merik-fel-a-gyermekuk-boldogsagat-egy-tanulmany-szerint.htmlEgy új tanulmányban kimutatták, hogy a szülők rosszul mérik fel a gyermekük boldogságát a gyermek valódi érzéseihez képest.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.