A mesék nyelvi készségekre gyakorolt hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a lányoknak különösen hasznos a férfihangtól hallott mese, ezért az apáknak is olvasniuk kellene.

Az apáknak rendszeresen szerepet kellene vállalniuk a csemeték lefektetésében, hiszen a Harvard Egyetem munkatársai rámutattak, hogy egy évnyi meseolvasás után különösen sokat fejlődtek azoknak a lányoknak a nyelvi készségei, akik férfitól hallották a történeteket.

„Óriási hatásról beszélünk. Főleg az apukáknak érdemes elkezdeniük a meseolvasást a két éven aluliak számára” – magyarázta a kutatást vezető Elisabeth Duursma. 

Forrás: Thinkstock

„A meseolvasásra sokan anyai feladatként tekintenek, ezért a gyerekek mintha jobban figyelnének az apjukra. Különleges alkalomnak élik meg” – tette hozzá a szakember. A szülőpár tagjai máshogy is közelítik meg a feladatot.

Az anyák inkább tanító jelleggel állnak a mesékhez, és tényszerű kérdéseket tesznek fel. Például: „hány almát látsz?” Az apák elvontabb kérdéseket vetnek fel, ami jobban stimulálja a fantáziát.

Az apák inkább úgy viszonyulnak ehhez, hogy „nézd csak, egy létra… emlékszel arra a létrára, amit a múltkor láttunk egy teherautón?” Ez fantasztikus a kicsik nyelvi fejlődésének szempontjából, hiszen jobban kell használniuk az agyukat. Nagyobb a kreatív kihívás.

„A meseolvasás bővíti a gyerek szókincsét. Segítünk nekik vele, hogy biztonságban érezzék magukat, aminek óriási hatása van a tanulási képességre” – tette hozzá Justin Coulson nevelési tanácsadó.