Az otthon meleg és meghitt hangulatú, olyan hely, amit teljes mértékben a magadénak érzel, ahol kikapcsolódhatsz, és feltöltődhetsz pozitív energiákkal. De mi tesz egy lakást valódi otthonná?

Alapszabály

Bátran inspirálódj magazinokból, de ne akard a címlapjukat leutánozni. Bármilyen stílust is képzelsz el otthonodban, az első és legfontosabb szempont, hogy élhető teret alakíts ki. A család életstílusának, napi rutinjainak megfelelő legyen az elrendezés. Ezt a praktikus szempontot figyelembe véve találd ki a hangulati elemeket! 

Forrás: Thinkstock

Puhaság

Tény, hogy az otthon egyik legfontosabb jellemzője a meleg hangulat, ebben pedig nagy szerepet játszanak a különböző textíliák: szőnyegek, függönyök, takarók, díszpárnák. Azt természetesen érdemes figyelembe venni, hogy ezek mind összhangban legyenek egymással, más fontos szempont azonban nincs, tehát csak bátran ezekkel a kiegészítőkkel. 

Meleg színek

A színek alapvetően meghatározzák a kedvünket, így ne sajnálj több időt is fordítani annak kitalálására, hogy milyenek legyenek a falak. A sötét árnyalatokkal nagyon kell vigyázni, ha mindenképpen szeretnél ilyet is a lakásba, bánj csínján vele. A világos árnyalatokkal azonban nem kell ennyire óvatoskodni, azok kivétel nélkül vidámságot hoznak a lakásba. Ha nincs lehetőséged festeni, akkor a textíliákkal kell még többet játszanod az otthonos hangulatért.

Forrás: Thinkstock

Fény

A lámpákkal is melegséget adhatsz az otthonodnak. Egy-egy szép lámpabúra, néhány mécses, esetleg egy izzósor a lakásban csodákra képes. Persze arra is jó odafigyelni, hogy a lakás a természetes fényből is gazdagon kapjon. Ha ez nem megoldható, napsárga falakkal, fehér bútorokkal ellensúlyozhatod, illetve okosan elhelyezett tükrökkel, amik szétszórják a fényt. Ezekkel kevésbé tűnik majd sötétnek a lakás. 

Érezd, hogy a tied

Mi más lehetne jobb otthonteremtő, mint a személyes tárgyak jelenléte, hiszen azok mindig pozitív érzéseket váltanak ki. Akár egy régi fotel, amihez emlékek kötnek, akár néhány fénykép a falon, vagy egy-két dísztárgy, amit ajándékba kaptál – színessé és hangulatossá teszi a teret. 

Forrás: Thinkstock

Merj alkotni

A személyes érintettséget az emlékezetes tárgyakon túl másképp is elérheted. Alkoss valamit a lakásodba, dobd fel egy szoba vagy egy-egy sarok kisugárzását saját készítésű tárgyakkal: lehet az lámpa, falikép vagy egy különleges doboz. Azon túl, hogy a kreatív energiák kiszabadulnak a lakásodban, még jobban sajátodnak érezheted a teret. 

Kényelem mindenekfelett

Visszakapcsolódva az alapszabályhoz: a lakás legyen kényelmes. Gondold át, hogy neked mi a fontos. Ha szeretsz délutánonként ledőlni filmet nézni, válassz extra kanapét. Ha nagyon szereted a könyveket, alakíts ki olvasósarkot. Ha otthonról dolgozol, legyen ennek megfelelő helyiséged. Tervezz, alkoss, tedd otthonossá a lakásodat! 

Támogatott tartalom.