Indulhat az előkarácsonyi pörgés! Svédországi kikacsintás október végén

Forrás: Thinkstock -
Koppenhága Skandinávia Malmö Stockholm Göteborg ABBA Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg Máltára elutazik az ember gyermeke, ha van lehetősége, ideje, pénze és kedve, addig Svédországba nem repkedünk csak úgy oda, meg vissza. Persze tudjuk, hogy Stockholm gyönyörű, és hogy idén egy skandináv szépfiú nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, de ettől még nem válik elsődleges utazási célpontunkká ez az északi ország. Felmerül hát a kérdés, hogy a svéd húsgolyókon kívül mi más élvezetet nyújhat még nekünk Svédország. Nos, eláruljuk!

Kultúrínyenceknek irány Stockholm

Híres írók nyomában - irodalmi túrák regényrajongóknak című cikkünkben írtunk arról, hogy nincs jobb módja annak, hogy kifejezd tiszteleted és elismerésed a világirodalom legnagyobb alakjai iránt, mint végigsétálni azokon az utcákon, ahol egykor ők is jártak. Felfedezni azokat a helyeket, ahol gyakran megfordultak, és megmártózni az ottani hangulatban, amiből a neves művészek, írók és költők is ihletet merítettek, táplálkoztak. Már akkor javasoltuk, hogy járd végig Stockholm sötét oldalát Stieg Larsson szemével, és így teszünk most is.

Forrás: Thinkstock

Ha ugyanis te is rajongsz Larsson bűnügyi történeteiért, és szívesen megnéznéd Stockholmot a 2004-ben elhunyt író mesterien formált karaktereinek szemszögéből, akkor itt az ideje, hogy repülőjegyet foglalj a svéd fővárosba. (Stockholm Skavsta repterére az utat fapados járattal is megteheted, ha pedig még ügyesen is válogatsz, 40 ezer forint körül ki is hozhatod a jegyedet.) Stieg Larsson Millennium-trilógiája több mint 60 millió példányban kelt el világszerte, így minden idők legnépszerűbb skandináv krimisorozatává vált, és film is készült belőle.

A kötetek megjelenése óta tömegek zarándokolnak el a svéd fővárosba, hogy saját szemükkel is láthassák azokat a helyszíneket, amik Larsson műveiben szerepelnek.

The Millennium Tour

A városi múzeum által szervezett sétaút során fontos információkat és érdekes történeteket hallhatsz, amik összekapcsolják a valódi Stockholmot annak kitalált megfelelőjével. A kétórás Millennium-túra kiindulópontja a bohém és vibráló Södermalm városrész, ahol Stieg Larsson élt. Ugyancsak itt található a Bellmansgatan 1., Stockholm talán leghíresebb címe, az oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist otthona, majd a folytatásban azok a kulcsfontosságú helyszínek (bárok, kávézók stb.) következnek, amik megjelennek a történetben. A sétaút utolsó állomásaként megnézheted a Fiskargatan 9. szám alatti épületet, amelynek legfelső emeletén a tetovált hackerlány, Lisbeth Salander egy gyönyörű luxuslakást vásárolt.
/1411/Stock20141127112625

A Life.hu sztárszerzőjének tippje: Az ABBA-múzeum

Ahogy arról korábban Csonka András beszámolt, egy álma teljesült, amikor augusztusban a barátai meglepték egy stockholmi hétvégével, így végre ellátogathatott kedvenc zenekara, az ABBA múzeumába is. Pici köztudottan rajong az ABBÁ-ért, így nem is volt kérdés a színész-énekes szerettei számára, hogy mivel is lepjék meg őt születésnapja alkalmából.

"Ott szédelegtem a relikviák közt, eredeti tárgyak, ruhák, milliónyi arany- és platinalemez, plakátok, effektek, fények, sőt még én is énekelhettem az ABBA-hologramon kivetített tagjaival. Isteni volt, kis szuvenírok kíséretében folytattuk az utunkat a város felé" - mesélte akkor András, akinek teljes beszámolóját itt érheted el.

Ha kettőt egy csapásra, akkor Malmö

Malmö Svédország harmadik legnépesebb városa, amely az ország délnyugati részén fekszik. A fővároshoz hasonlóan ide is közvetlenül utazhatunk Budapestről, a diszkont légitársaságok Malmö Sturup repterére kínálnak csábító ajánlatokat akár debreceni indulással is. 2000. július 1-je óta az Öresund-híd köti össze a várost a dániai Koppenhágával, így aki már Malmőig eljön, könnyen beépítheti az utazásába a dán főváros felfedezését is. (Az összekötő történetéről, forgalmáról és az átkelés árairól itt tájékozódhatsz.)

A Lilla Torg piactér, a Malmöhus és a Turning Torso Forrás: Thinkstock

Malmö látnivalóinak felsorolásakor a netes útikönyvek szűkszavúan csak a Malmöhust említik, ami egy erődítmény volt, mára pedig múzeumot rendeztek be benne. Aztán ott van még a Szent Péter-templom, a város legrégebbi, 14 századból származó temploma, valamint a Lilla Torg, Malmö régi piactere szép épületekkel, kellemes kiülős éttermekkel és kávézókkal tarkítva. A Turning Torso toronyház pedig az Öresund régió és Malmö egyik építészeti látványossága,

és egyben Svédország legmagasabb épülete is.

Autóstúra-tippek Dél-Svédországban:

Mivel ez idő tájt még Svédországban sem köszöntött be a hideg tél, bérelt autóval még akár novemberben is bejárhatók Dél-Svédország legszebb tájai, érdekes múzeumai, kastélyai.

A környező területek számos látnivalója közül az egyik leghíresebb a 13. században épült és a 16. században felújított Gripsholm-kastély, amely a Mälaren-tó festői kis szigetén fekszik. Ha kirándulóként Mariefriedtől Örebro felé folytatod utadat, érdemes megnézned Eskilstuna városát is. Érdekességei a rademacherházak, vagyis az egykori vasgyár munkásai számára a 17. században épített faházak. Ezután érdemes Wadköping felé kanyarodni, ami szabadtéri múzeumáról híres. Gyönyörű város Örebro is, amely a Hjälmaren-tó partján található. Az oda látogatóknak mindenképpen meg kell tekinteniük a festői szigeten fekvő, 700 éves múltra visszatekintő Örebro-kastélyt, majd tenni egy kis kitérőt Grythyttan felé, ahol Svédország egyik leghíresebb vendégfogadójában - a Grythyttans Värdshusban - ajánlott megkóstolni a svéd konyha különleges ízeit is.

Karlstad városa a Vänern-tó (Svédország legnagyobb tava) partján, gyönyürű természeti környezetben fekszik. Látnivalói a katedrális, a Värmland Múzeum, a Mariebergsskogen park, és a Ve i Väse rúnakövek. Ha pedig túrázóként Karlstadból Trollhättan felé indulsz tovább a Vänern-tó mentén, könnyen a nyugati part egyik legszebb városában találhatod magát. Fontos látnivalók a városban a Trollhättan-vízesés, a Saab Autómúzeum, valamint a Csatornamúzeum.

Karácsonyra készülőknek pedig Göteborg

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár természetesen minden évben kihagyhatatlan, és Bécsbe is szinte már hagyomány átruccanni az ünnepek előtt. Ha azonban valaki a klasszikus karácsonyi vásároknál egy kicsit izgalmasabbra vágyik, szét kell néznie Európa kevésbé ismert városaiban, így például Göteborgban is.

Skandinávia legnagyobb vidámparkja, amely 1923-ban nyitott meg, nyáron félelmetes, kalandos játékairól - többek között Európa legmagasabb, szabadesést szimuláló tornyáról -, hullámvasútjáról, óriáskerekéről híres,

november-decemberben viszont karácsonyi díszbe öltözik.

Göteborg karácsony előtt Forrás: www.explorewestsweden.com

Az alaphangulatot 80 faház, 700 karácsonyfa és 5 millió izzó adja meg. A hagyományos vásár mellett a régimódi karácsonyi kerületben szekerek szállítják az árut a macskaköves utcákon, a vidámpark egy másik részén pedig a középkori királyi udvar karácsonyi készülődésébe leshetsz be - írtuk tavaly Rendhagyó advent című cikkünkben, melyben csokorba szedtük a legizgalmasabb karácsonyi vásárokat Európa-szerte.

Meghökkentő köztéri szobrok öt kontinensről

Ha pedig valamiért érdemes gyalogolni turistaként, akkor azok a szobrok és a köztéri alkotások. Ezek lényegében mindent elárulnak az adott város vizuális kultúrájáról, érdeklődési köréről és mindazokról a dolgokról, amit a helyiek fontosnak tartanak. Kakaszökőkút és tehéncsorda, mozgássérültek és angyalok, törpék és földből kinövő óriások is szerepeltek az Origo korábbi írásában, melyben helyet kapott az a John Lennon halála ihlette alkotás is, amely egy pisztolyt ábrázol, és aminek a csövére csomót kötött Carl Fredrik Reutersward svéd szobrász.

Az eredeti alkotás a New York-i ENSZ-székház előtt található, de Berlinben, Stockholmban, Göteborgban, Malmőben és Kirchbergben is találkozhatsz hasonló munkákkal. Érdemes hát nyitott szemmel járni, és a szoborcsodákra is odafigyelni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.