Kiderült: karácsonykor van a legnagyobb esélye a teherbeesésnek

Forrás: Thinkstock -
karácsony fogantatás terhesség terhesszex gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Decemberi fogantatás esetén nagyobb a siker esélye – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a szeptemberi szülések gyakoriságának evolúciós oka lehet.

A szakértők 52 millió terhességet kísértek figyelemmel 12 év alatt, és a végén kimutatták, hogy a decemberi fogamzás jár a legnagyobb élveszületési eséllyel. Emiatt a pároknak tartózkodniuk kellene a próbálkozástól a nyári hónapokban – állítják az amerikai Indiana Egyetem munkatársai.

A kutatást vezető Dr. Paul Winchester gyermekorvos kifejtette, hogy a decemberben és a januárban teherbe eső kismamák jutnak a legtöbb napfényhez várandósságuk utolsó szakaszában, ami megemeli a D-vitamin szintjüket.

Forrás: Thinkstock

A júniusban teherbe esők viszont kockázatnak vannak kitéve az első trimeszterben, mivel több vegyszerekkel kezelt friss zöldséget és gyümölcsöt ehetnek.

A kutatócsoport hangsúlyozta, hogy szeptemberben születik a legtöbb gyerek – sokkal több, mint bármikor máskor az évben.

Ez a tendencia akkor is fennállt, amikor mesterséges megtermékenyítési ciklusokat vettek górcső alá, tehát a pároknál külső tényező is befolyásolta a próbálkozás időpontját. Ehhez 433 764 lombik-ciklust vizsgáltak meg, és a végén kiderült: a december és február közötti beültetések 4 százalékkal nagyobb eséllyel járnak sikerrel a júniusiakhoz képest.

Dr. Winchester elmondta, hogy a szeptember azért ideális a szülésre, mert akkor friss a termés, még jó az idő, és a baba megerősödhet a hideg téli hónapok előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.