Decemberi fogantatás esetén nagyobb a siker esélye – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a szeptemberi szülések gyakoriságának evolúciós oka lehet.

A szakértők 52 millió terhességet kísértek figyelemmel 12 év alatt, és a végén kimutatták, hogy a decemberi fogamzás jár a legnagyobb élveszületési eséllyel. Emiatt a pároknak tartózkodniuk kellene a próbálkozástól a nyári hónapokban – állítják az amerikai Indiana Egyetem munkatársai.

A kutatást vezető Dr. Paul Winchester gyermekorvos kifejtette, hogy a decemberben és a januárban teherbe eső kismamák jutnak a legtöbb napfényhez várandósságuk utolsó szakaszában, ami megemeli a D-vitamin szintjüket.

Forrás: Thinkstock

A júniusban teherbe esők viszont kockázatnak vannak kitéve az első trimeszterben, mivel több vegyszerekkel kezelt friss zöldséget és gyümölcsöt ehetnek.

A kutatócsoport hangsúlyozta, hogy szeptemberben születik a legtöbb gyerek – sokkal több, mint bármikor máskor az évben.

Ez a tendencia akkor is fennállt, amikor mesterséges megtermékenyítési ciklusokat vettek górcső alá, tehát a pároknál külső tényező is befolyásolta a próbálkozás időpontját. Ehhez 433 764 lombik-ciklust vizsgáltak meg, és a végén kiderült: a december és február közötti beültetések 4 százalékkal nagyobb eséllyel járnak sikerrel a júniusiakhoz képest.

Dr. Winchester elmondta, hogy a szeptember azért ideális a szülésre, mert akkor friss a termés, még jó az idő, és a baba megerősödhet a hideg téli hónapok előtt.