Vásárlás okosan! Mennyiből jön ki egy háromtagú család egy héten?

Forrás: Thinkstock -
spórolás vásárlás tippek priceless otthon család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kimutatások alapján a magyar családok döntő többsége nagyon is megválogatja, hogy mi és mennyiért kerül a bevásárlókocsiba hétvégén. Vajon mennyi pénz kell egy héten ahhoz, hogy normálisan éljünk, és ne csak túléljünk?

A legelején fontos tisztáznunk, hogy mindenkinek mások az igényei és a szükségletei. Sok családnak bizony meg kell vonnia magától bizonyos élelmiszereket, hogy az adott hétre kiszámolt pénzösszeg ne fogyjon el idő előtt. Vegyünk példaként egy háromtagú családot. Anya, apa és a gyerek egy panellakásban él, Budapest szívében. Hónap elején a szokásos számlák (közös költség, lakbér, rezsi stb.) kifizetése után az ember elkezdi számolgatni, hogy mennyi maradt a zsebében. A tél bekövetkeztével a fűtésszámlák összege is megemelkedik, így itt is többet kell számolnunk. Míg nyáron alig fizetünk 10-15 ezer forintnál többet, télen ez akár a duplája is lehet.

Már most nagyon vakarjuk a fejünket, hiszen a magyar átlagfizetés nem igazán nevezhető élhető összegnek. Az általunk vett háromtagú család már most nagyon gondolkozhat azon, hogy jön majd ki hónap végéig. Arról se feledkezzünk meg, hogy még nem is beszéltünk az ételről. Havi 20 ezer forintból is főzhetünk jókat egy-két személyre, de ha már gyermek is van a képben, akkor mindenből többet kell számolnunk.

Forrás: Thinkstock

A nagyobb családnak egy hónapban bőven elmegy 50-60 ezer forint élelmiszerre, és lehet, hogy még keveset is mondtam.

Sokan úgy vannak vele, hogy csak a gyerekeknek veszik meg az egészségesebb falatokat, és a felnőttek inkább megvonják maguktól. Bár ez is egy spórolási módszer, hosszú távon sajnos nem kifizetődő. A tisztálkodási szerekről, az egyéb szükségleteinkről (fodrász, különórák a gyereknek, hobbik) még nem is beszéltünk, de ezek mind jócskán meghaladják a tízezres korlátot. Összegezve azt mondhatjuk, hogy ez a család minimum 20 ezer forintot elkölt egy héten.

Mariann, 35 éves

"A férjem, a kislányom és én egy budapesti panellakásban élünk már három éve. Az egy hétre szánt pénzt előre kiszámolom, és egy kis füzetben vezetem, így hónap végén ellenőrizni tudom magamat, hogy nem léptem-e át a kiszabott keretet. Hetente olyan 15-20 ezer forintot költök, és ebben persze még nincs benne, ha ki kell fizetni a csekkeket. Nem könnyű, de mindig próbálom figyelni a különböző akciókat, és sokszor inkább a piacon vásárolok a multik helyett."

Hogyan spórolhatunk akkor?

Rengeteg dolog közrejátszik abban, hogy mennyiből gazdálkodhatunk egy hónapban. Most adunk pár tippet, amelyek segítségével több tízezer forint is maradhat a pénztárcánkban.

Forrás: Thinkstock
  • Ne dobjuk ki a különböző reklámújságokat vagy hirdetéseket. Böngésszük őket bátran, hiszen sok rejt kuponokat, amelyekkel több ezer forintot is megspórolhatunk!
  • Mielőtt elindulnánk vásárolni, írjuk össze, hogy mi is kell pontosan. Törekedjünk arra, hogy a felírt dolgokon kívül semmi más ne kerüljön a kosárba. Hiába van a pénztárnál csoki vagy chips, ha nincs a listán.
  • Bár sokan előnyben részesítik a multikat, az őstermelőktől és a piacoktól se zárkózzunk el. Itt a legtöbbször sokkal olcsóbban kapjuk meg az adott élelmiszert, mint egy nagyobb üzletben.
  • Vásároljunk nagyobb mennyiséget egy adott termékből, főleg olyanból, ami eltartható. Így nem kell annyiszor boltba mennünk, és nem veszünk meg felesleges dolgokat.
  • Csak annyi pénzt vigyünk magunkkal, amit tényleg szánni akarunk az adott vásárlásra. Ha több van a zsebünkben, nagyobb a csábítás.
  • Használjunk ár-összehasonlító oldalakat. Ez azért is hasznos, mert így több üzlet kínálatát is szemügyre tudjuk venni, így akár 20–40%-ot is spórolhatunk.
  • Ruhavásárláskor figyeljük a szezonvégi leárazásokat, hiszen ezeken a napokon több bolt is fél áron adja a termékeit.
  • Vezessünk havi költségvetést! Minden nagyobb vásárlás, csekkbefizetés vagy egyéb bevételkiesés után jegyezzük ezt fel egy kis füzetbe, ahol a hónap végén ki tudjuk számítani, mennyire voltunk takarékosak az adott hetekben, és min tudnánk még jobban spórolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.