Sosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten az aikidó kerül terítékre.

Az aikidó a test és az elme fejlesztése, edzése. Morihei Ueshiba művelte, aki egy japán szamuráj családból származó úriember volt. Az egész életét a harcművészetek gyakorlásának szentelte. Az aikidó a japán kultúrában gyökerező hagyományos szamuráj értékrend továbbvitele, az ebből fakadó harcművészeti alapelvek és a természet törvényeinek sűrítése.

Fotó: Lindmayer Zsolt

Az említett úrnak köszönhetően épült be a köztudatba, ezért őt tekintik az aikidó alapítójának és Osensei-ként, azaz „Nagymesterként" hivatkoznak rá. Az aikidót ezen a néven 1941 óta tartják számon Japánban az ottani állami szervek. (Összehasonlításul a dzsúdót avagy a cselgáncsot, ami ma olimpiai sportág 1882-től jegyzik.)

Fotó: Lindmayer Zsolt

A hierarchia fontos része az aikidónak, és annak megfelelően elvárt a tisztelet. Fontos megjegyezni, hogy az aikidó nem sport, ezért verseny sincs belőle – kivéve Amerikában.

Fotó: Lindmayer Zsolt

A hiedelmekkel ellentétben az aikidóban van ütés, rúgás és egyéb módszerek is, ugyanakkor az ütések gyakorlása nem fejleszti a harcművészethez szükséges készségeket (legalábbis az első években), ezért nem annyira hangsúlyos kezdő szinten.

Ha érdekel a teljes bejegyzés, és szeretnéd tudni, mire jó még ez az edzésmódszer, kattints IDE, a Move it, Blondie! blogra!