Ugye, nem sokat hallottál az olasz csizma sarkánál, az elképzelt sarkantyú magasságában fekvő tengerparti városról? Pedig Nápoly után Bari Dél-Olaszország második legnagyobb városa, és közvetlen repülőjárattal is el lehet jutni oda. Ha nem akarsz hosszú ideig a tengerparton sütkérezni, akkor pár nap pont elég ahhoz, hogy felfedezd a környéket, ami ősszel is remek hely egy kis városnézéshez.

Az Olaszország szegényebb részének számító Puglia régió nem annyira felkapott, mint a látnivalókban dúskáló Észak-Olaszország, de érdemes felfedezni néhány különleges kisvárost, amelyek az UNESCO-világörökség részét képezik.

Bari kikötőjeForrás: Thinkstock

Irány Bari!

Ide még nem ért el a tömegturizmus; leginkább az olaszok látogatják a kristálytiszta adriai tengerpartot, és az árak is alacsonyabbak, mint a gazdag Északon. A repülőgép Bariban száll le, a reptérről HÉV-vel - amelyet a helyiek metrónak hívnak - és busszal is be lehet jutni a városközpontba, de az utóbbi dupla annyi időt igényel. Bariban az óvárosi részt csak nemrég újították fel, és kapcsolták be az európai turisztikai körforgalomba. Azonban órákon át barangolhatsz a régi házak között, amelyek udvarán felfedezheted az éppen száradó helyi specialitást, azaz a kagylótésztát. Ezt az olasz "mammák" gyúrják saját kezűleg nemcsak a család, de a helyi éttermek számára is. Ezt a jellegzetes tésztafajtát errefelé járva nem szabad kihagyni; paradicsomszósszal és parmezánnal a legfinomabb!

Turistalátványosságnak számítanak az utcán tésztát készítő asszonyokForrás: zesterdaily.com
Mennyei finomságForrás: Thinkstock

Bariban sétálhatsz a tengerparton, és korzózhatsz a belváros gyönyörűen kiépített sétálóutcájában is. Ha délután 4 óra előtt kapsz kedvet a dolce vitához, akkor egy teljesen kihalt várossal találkozol, ugyanis a helyiek csak öt óra felé bukkannak elő, és lepik el az utcákat, tereket. Hangosan és gesztikulálva, speciális dialektusban beszélgetnek, kávéznak, sétáltatják a gyerekeiket és vásárolnak a főutca luxusüzleteiben.

Állítólag az ország déli része szegényebb, mint az északi, ennek ellenére a belvárosban is megtalálhatóak olyan olasz világmárkák, mint a Gucci, Armani vagy Benetton. Az utóbbi egy hatalmas palotában árulja ruháit, a korhűen helyreállított 1928-ban épült, liberty stílusú (vagyis szecessziós) Palazzo Mincuzziban, amit még az Andrássy úton is megcsodálna az ember. 

A méltán híres Palazzo MincuzziForrás: flickr.com/Paolo Margari

Bari pályaudvaráról vonattal kényelmesen eljuthatsz a környező csodaszép és hangulatos kisvárosokba. A gyönyörű tengerpart sincs messze, ahol kiépitett strandokon, kristálytiszta vízben mártózhatsz meg. Csupán fél órát kell utaznod a várostól, és már csobbanhatsz is!

Alberobello, a trullók hazája

A trullók mesebeli világaForrás: Thinkstock

 

Mi az a trullo?

Kötőanyag nélkül összeillesztett, kör alapú kőház, jellegzetes kúp alakú tetőszerkezettel. Érdekessége, hogy könnyen elbontható.

A dallamos, Alberobello nevű kis falu is a világörökség része. Ahogy Bariból haladsz felé, már az út mellett egyre több trulli tűnik fel. Ez a terület a trullók hazája, másfelé nem gyakran találkozhatsz a különleges építménnyel. Az építészeti unikum története a 17. század elejére nyúlik vissza, amikor az akkori földbirtokos, II. Giangirolamo megparancsolta a lakosoknak, hogy könnyen lebontható szerkezetű házakat építsenek, hogy ezeket gyorsan el lehessen tüntetni, ha jön az adószedő. Így a lakóterületek utáni adót nem kellett a nápolyi kincstárba befizetni. Ráadásul semmiféle beleegyezésre sem volt szükség építkezésekkel kapcsolatban.

Elbűvölő hangulatForrás: Thinkstock

Alberobello belvárosában egy egész trulloparadicsomot találunk: trullo templommal, szállodával, éttermekkel. Érdemes felmenni valamelyik étterem vagy üzlet teraszára, ahonnan ráláthatsz a csodás trullovilágra!

TrulliForrás: Thinkstock

Matera, a sziklába vájt barlanglakások városa

Nem véletlenül forgatta itt Mel Gibson a Jézus életéről szóló, Passió című filmjét! Ilyen egyedi helyszínt nem találni sokat. Materában járva olyan érzése van az embernek, mintha kétezer évet visszament volna az időben. A város történelmi központjában elhelyezkedő Sassi di Matera nevű  több ezer barlanglakás 1993-ban vált a világörökség részévé. A völgyben nem mindennapi látvány tárul a turisták elé: puha, tufakőzetből álló sziklafalba épült, egységes házak láthatóak, melyek úgy festenek, mintha a sziklák közül nőnének ki.

Misztikus MateraForrás: Thinkstock
Egy igazi barlanglakásForrás: Thinkstock
A barlanglakások története
A barlanglakásokban már az őskorban is laktak. Gyakran egymás tetejére építették, majd labirintusszerű lépcsősorokkal és utcácskákkal kötötték össze őket. A település a világ számára a II. világháború után lett igazán ismert. Ekkor egy Carlo Levi, fasiszták által üldözött író egyik könyvében felhívta a figyelmet arra, hogy Matera városának közel 70 százaléka még barlangokban lakik az állataikkal közös "szobákban", áram, ivóvíz és csatorna nélkül rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Az olasz kormány átköltöztette lakosait a város modern negyedeibe, és elrendelte az összes barlanglakás befalazását, megakadályozva ezzel a visszatelepüléseket. A barlangváros állapota leromlott, évekkel később azonban az olasz kormány programot indított megmentésére. Lassan benépesült, megszépült, modern bútorok kerültek a barlangokba. Ma már egy szép kisvárosban sétálhatunk, ahol hosszú órákig el lehet bolyongani.
Osvárt Andreát is rabul ejtette MateraForrás: Osvárt Andrea

Ostuni, a fehér város

Az olajfaligetek közül kimagaslik a dombtetőre épült, tenger felé lejtő Ostuni, ahol minden ház egységesen fehérre lett meszelve. A kisvárost nem a szokásos városközpontban található látnivalói miatt érdemes megnézni, inkább lenyűgöző hangulata fog elvarázsolni. A kis utcák labirintusszerűen szövik át egymást, mindenhol fellelni valami építészeti szépséget, egy apró díszt vagy egy különleges növényt.

Ostuni fehér látképeForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Érdemes nagyokat sétálni, beszívni a hangulatot és megkóstolni az olasz ínyencségeket, például a friss halat. Szánj rá egy fél napot Ostunira, megéri.
Vessz el a kis utcák romantikájábanForrás: Thinkstock

Polignano a Mare - Csodás tengerpart

Ha Bariból kiszabadulnál valamely, az olaszok által is kedvelt tengerpartra, akkor irány Polignano a Mare! Húsz perc vonatozás után a kisváros központjában szállhatsz le, ahonnan 10 perc séta után elérsz az első sziklás öbölig, ahol napágyak, étterem és bár áll a strandolók rendelkezésére.

Türkiz tenger, hát kell ennél több?Forrás: Thinkstock
Polignano a Mare sziklás tengerpartjaForrás: Thinkstock
Tengerparti luxusForrás: grottapalazzese.it
Tipp autóval érkezőknek

Nemcsak itt, de az egymást követő, aprócska öblökben is élvezheted a tengert. Vedd célba a belvárost, amit egy hatalmas városkapun keresztül tudsz megközelíteni. A kis történelmi óváros tele van éttermekkel, bárokkal, fagyizókkal, és persze olaszokkal. Közvetlenül a tengerparti sziklákra épült, és pont ezt a rendkívüli adottságot használta ki a helyi legnevesebb és legdrágább étterem, amely valójában egy tenger felé nyitott barlang. Már az 1700-as években a nemesek egyik kedvenc helye volt, hatalmas evés-ivást rendeztek a természeti csodában. Méregdrága hely, ezért ha nem ülnél be, de bekukkantanál, megteheted egy közeli teraszról. Less be a tengerparti luxusba!

Hotel Ristorante Grotta PalazzeseForrás: grottapalazzese.it