Bánovics Marcsi másfél éve él Sanghajban. Férjét munkája szólította a nagyvárosba, az egykori modell pedig vele tartott. És milyen jól tette, hiszen egy varázslatos világnak lett a részese. Egy helyi lakos szemével mutatta be nekünk a várost, kedvenc helyeit, és azokat a látnivalókat, amelyeket egy turistának feltétlenül meg kell néznie.

Sanghaj a Kelet-kínai tenger, a Csendes-óceán melléktengerének partján fekszik, körülbelül egyenlő távolságra Pekingtől és Hongkongtól. Északról a híres Jangce, azaz a sárga folyó határolja. Mivel három oldalról víz veszi körül, félszigetnek is tekinthető, ennek ellenére a fürdőruhát nyugodtan otthon hagyhatod, hacsak nem egy wellness hotelben tervezel megszállni.

SanghajForrás: Thinkstock

Sanghaj napjainkra Kína egyik legfejlettebb városává és kereskedelmi központjává nőtte ki magát, 2005-re a világ egyik legnagyobb tengeri kikötővárosává vált, pont ezért fürdőzni nem ajánlott, viszont a látnivalók mindenért kárpótolnak.

Felhőkarcolók mindenütt

Gyors felvirágzása következtében a város felépítése is nagyon megváltozott, gombamód szaporodó, toronymagas épületek lepték el Sanghajt. Az első legmagasabb épület a 22 emeletes Park Hotel, amelyet a nyolcvanas évekig a város szimbólumának tartottak, ráadásul magyar kötődése is van; létrejötte egy magyar építész, Hugyecz László nevéhez fűződik. Honfitársunk a sanghaji építészet legmarkánsabb alakja, neve több híres épületet fémjelez.

Felhőkarcolók, szédítő magasságForrás: Thinkstock

Mára nagyjából négyezer felhőkarcoló magasodik Sanghajban, ez több, mint New Yorkban. Ha csak a leghíresebbeket említjük, kihagyhatatlan a Pearl, azaz Kelet Gyöngye tévétorony a maga 468 méterével, amely esténként folyamatosan változtatja a színét. A világ második legmagasabb épülete a Shanghai Tower. A Sörnyitónak becézett, 492 méter magas Shanghai Word Financial Center kilátójába a szülinaposok ingyen mehetnek be. A futurisztikus lift percek alatt repít fel a 100. emeletre, ahol szédítő magasságban, üveglappal a lábad alatt sétálgatva nézhetsz le a nyüzsgő városra, de a 97. emeleten található bárjában elszürcsölt koktél is maradandó élményt jelent.

Hatalmas felüljárók rengetegébenForrás: Thinkstock
Forrás: dreamstime.com
A Life.hu extra tippje
Kalandozz Délkelet-Ázsiában! Egy izgalmas, csoportos hajóúton remekül megismerheted a régió kultúráját, ízeit, színeit. Hagyd magad elbűvölni Saigonban, Hongkongban és Sanghaiban- 399.900 Ft / fő / 11 éjtől, magyar nyelvű idegenvezetéssel!

Sétálgass a Bundon!

Bármelyik felhőkarcolóból madártávlatból láthatod Sanghaj leghíresebb látványosságát, a Huangpu folyó másik oldalán található Bundot, azaz sétálóutcát. "Metróval is könnyen odajutsz, de mi a hajót jobban kedveljük, nagyobb élményt ad" - tanácsolja Marcsi.

Nincs olyan idő vagy napszak, hogy ez a folyó mentén hosszában elnyúló, széles sétálóút ne hemzsegne turistáktól, bár ez szinte a város összes látványosságáról elmondható. Az 1940-es években a legnagyobb pénzintézetek székhelye itt volt. A rendkívül impozáns épületek nagy részében ma is bankok, kereskedelmi központok vagy konzulátusok működnek, kiegészülve szállodákkal és exkluzív szórakozóhelyekkel.

A BundForrás: Thinkstock

Egészen futurisztikus élményt ad, amikor a neoromán vagy art deco stílusú, Európában megszokott épületek mellett sétálva átpillantasz a folyó másik oldalára, ahonnan esti pompában villogó felhőkarcolók, és különböző absztrakt épületek néznek vissza.A Bund közepén található kis téren - Amerika után szabadon - a tőzsdei sikert jelképező bika szoborral is fényképezkedhetsz, illetve megcsodálhatod a télen-nyáron színes élővirágokkal borított hosszú falat.

A tőzsdei siker jelképeForrás: Matthew Niederhauser
Mit jelent a bika szobor?
Frankfurtban is található bika szobor, de itt mellette medve is áll. A bika szimbolizálja a tőzsde emelkedő trendjét, míg a medve a süllyedőt. A bika-medve szoborpáros a két tábor közti örök harcának a szimbóluma.

Innen pár perces sétára található a világ egyik legforgalmasabb bevásárlóutcája, a Nanjing út. "Mi akárhányszor elsétálunk oda, mindig úgy érezzük, mintha otthon, az augusztus 20-i tűzijáték estéjébe csöppentünk volna. Az üzletek éjszaka is nyitva állnak, a járdákon hömpölygő emberáradat sodor magával. Ez a város egyik leglüktetőbb pontja. Bár Sanghaj tele van bevásárlóközpontokkal, itt a shoppingolásnak mégis sajátos hangulata van. Mindent lehet kapni, ami szem szájnak ingere, emellett éttermek, kávézók, kis kiülős helyek, lustábbaknak elektromos kisvasút, és mindenféle portékát kínálgató mozgó árusok tarkítják az amúgy is színes forgatagot" - mondta Bánovics Marcsi.

A Nanjing éjjeli forgataForrás: yonatours.com

Lenyűgöző óváros

A felhőkarcolók és a különböző modern épületek után muszáj megnézned a közelben található óvárost is. "Be kell valljam, bármennyire is lenyűgözőek ezek a sokemeletes óriások, nálam az óváros hangulatával nem vetekednek" - mondta az egykori modell.

Az óváros nappalForrás: 500px.com

Pont ezt a kettősséget szeretem Sanghajban, ez az, ami bizsergető. A felhőkarcolók mellett megférnek az apró pici fürdőszoba nélküli gettólakások, mint ahogy a csillogó luxusáruházak és bevásárlóközpontok mellett a bóvli termékeket áruló, mosolygó árusok. A többcsillagos szállodák mellett állnak az olcsó hostelek, a méregdrága autócsodák mellett a riksák és a lábbal hajtható, nagy platós biciklik. Azon sem kell meglepődni, ha a Michelin csillagos étterem közelében ínycsiklandó illatfelhőbe burkolódzott utcai sütögetőkbe botlik az ember.

Az óváros esti fényeiForrás: Thinkstock

A város szívében fekvő óvárosban megtalálod a tradicionális kínai építészet pagodáit, az 1403-ban épült Városvédő Istenség templomát, vagy a híres Jüan kertet. Az óváros közepén fekvő kis tó, közepén egy emeletes pavilonnal nappal is lenyűgöző, de este a fények visszatükröződéseinek köszönhetően is leírhatatlan látványt nyújt. Az óvárosban érdemes minimum fél napot bóklásznod!

A Yuan-kert 

Az örömök kertjének hívott zöld terület maga a béke szigete a város forgataga után. Érdekessége, hogy korlátozott számban adnak ki belépőjegyeket, pont a Kínában oly' ritkán élvezhető nyugalom megőrzése végett. "Mi télen látogattunk el ide, ekkor a híres cseresznyefavirágzást, vagy a gyönyörű tavi virágokat nem csodálhattuk meg, de a kert tavacskái, kis pagodái, és a sok-sok bonsai miatt is élvezetes programban volt részünk" - emlékezett vissza Marcsi.

A Yuan-kertForrás: Wikipedia
A Life.hu tippje
Ha szuvenírt szeretnél vásárolni, itt a legjobb helyen jársz. Egyik kis üzlet a másik után kínálja a portékát. Már csak azzal órákat el lehet szöszmötölni, hogy végigjárod őket. Szebbnél szebb sálakat, ékszereket, legyezőket, teákat, édességeket, jade kövekből készült tárgyakat vásárolhatsz, ráadásul nem a megszokott, turistáknak szóló árakon. Megkóstolhatod a friss bambuszt is, amit ott helyben az utcán préselnek, de kipróbálhatod a Kínában fellelhető rengeteg egzotikus gyümölcs bármelyikét, mondjuk a duriánt, amit a világ egyik legbüdösebb ételeként tartanak számon.

Aki nem járt vízivárosban, nem látta Sanghajt

A városban több templom is található. Ha ugyanúgy rajongsz értük, mint Marcsi, akkor érdemes felkeresned a nemrég felújított és igazán impozáns Jings templomot, vagy a Jáde Buddha templomot. A turisták által kevésbé látogatott, óriás területen fekvő Lonnghua templom lett a modell és férje kedvence, de mindegyik épület maradandó élményt jelentett számukra.

A Lonnghua templomForrás: quanjing.com

"Meg kell említenem a legnagyobb kedvenceimet, amikről úgy tartom, ha nem jártál bennük legalább egyszer, nem is láttad Sanghajt. Ezek nem mások, mint a vízivárosok még megmaradt részei" - mondta Marcsi. Ha ízelítőt szeretnél kapni a régi Kínából, a több mint 1700 évre visszanyúló történelmű négy víziváros valamelyikébe mindenképp látogass el. Lehetőség van csónakokkal végigsiklani az ódon kőhidak alatt, sétálgatni az ősi város piros lampionokkal díszített falai között. Kicsit mintha megállt volna az idő; sokan ugyanúgy élik a mindennapjaikat, mint régen. A szűk kis utcákon sétálgatva láthatsz a folyóban mosó és mosogató nőket, vagy békésen majongozó (helyi kártyajáték) férfiakat, és idős néniket, akik apró székeiken horgolgatnak.

A víziváros romantikus fényeiForrás: Thinkstock

Egzotikus gasztronómia és kultúra

A folyó menti éttermekben ülve nem csak a hely atmoszférájából adódó békességet élvezheted, de megkóstolhatod a tradicionális délutáni teát is, amit mindenféle különleges rágcsálnivaló kíséretében szolgálnak fel. Gourméknak ajánlott a nevére igencsak rászolgált "büdös tofu", a kevésbé bevállalósaknak pedig az isteni finom, különböző ízekben kapható sült dumpling. Ám az otthon megszokott, európai szájízre szabott kínai menüket itt ne keresd!

Isteni sült dumplingForrás: Thinkstock
A Life.hu tippje
Bánovics Marcsiék kedvence a szecsuáni kínai, amit a csípőset kedvelők nagyon szeretni fognak. Este az utcákon mindenhol megjelennek a kis mozgó árusok, akik helyben sütögetik a pirított rizst, tofut, pálcikákra szúrt zöldségeket, halakat, csirkét, mint a barbecue-t. A 100 éves tojás kihagyhatatan, mindekinek érdemes megkóstolnia.

Ha mégsem ízlik tradicionális kínai konyha, vagy csak kívánnál egy jó steaket, a francia concesszió nevű, ősfákkal tűzdelt kerületben megtalálod azokat a helyeket, ahol falatozhatsz. Ezt a részt kelet Párizsának is nevezik. A több utcát is felölelő városrészben európai kocsmák, parkok, éttermek és trendi dizájner üzletek bújnak meg.

A kulturális programok kedvelőinek is van miből válogatniuk. Ingyenesen látogatható a művésztanya, az M50 galéria vagy az Art múzeum, aminek már maga az épülete is megér egy misét. A Tudomány és Technika Múzeumban, mialatt a gyerekek az apjukkal a legújabb technikai találmányokat próbálgatják, az anyukák a múzeum alatt óriási labirintusban, a Fake Marketen vásárolgathatnak a különböző dizájner márkák jó minőségű koppintásaiból.

Az Art múzeumForrás: jingdaily.com

Gyerekkel kihagyhatatlan program a Wilde Animal Park, ahol élőben is láthatnak fehér tigrist és pandákat.

Közlekedés, világrekordokon

A taxisok nem nagyon beszélnek angolul, de a város jelenleg 18 metróból álló hálózata könnyen átlátható, és szinte az összes nevezetesség mellett megáll. Ez a metró a világon a leghosszabb, 548 kilométer. A városban található a világ leggyorsabb mágneslebegtetésű vasútja, a Maglev, ami a nemzetközi repülőtér és a belváros között repíti az utasokat átlag 400 km/órás sebességgel. 8 perc alatt teszi meg a 30 km-es utat.

A száguldó MaglevForrás: f1destinations.com
Itt nincs Facebook és külföldi oldal böngészés
Ha itt kulföldi oldalakat szeretnél használni, akkor tölts le a gépedre vagy telefonodra még otthon valamilyen ingyenes vpn programot (pl. Freegate). Enélkül ugyanis nem megy ott sem a Youtube, sem a Google, sem Facebook. Ha ezt otthon elfelejted, akkor már csak akkor tudsz ezekre az oldalakra belépni, ha elhagytad az országot.

"Tudnék még rengeteget mesélni Shanghairól, és az itt élő emberek kedves kíváncsiságáról, ódákat zenghetnék a lábmasszázsról, de inkább mindenkit arra bíztatok, ha van lehetősége, ne habozzon, és személyesen is látogasson el ide, megéri!" - tanácsolja Marcsi.

Bánovics MarcsiForrás: Bánovics Marcsi