A november beköszöntével az egész világ lázasan elkezd készülődni az év legcsillogóbb ünnepére, a karácsonyra. Még a Grincsek szíve is képes ellágyulni, mikor betévednek a forralt bor és kürtőskalács-illatú forgatagba. Bár a budapesti adventi vásár óriási kedvenc, eláruljuk, hova érdemes még ellátogatnod egy kis karácsonyturizmus céljából.

Christkindlmarkt Bécsben

Évtizedek óta turisták ezrei nyüzsögnek Bécsben az adventi időszakban. Európa minden tájáról sokan érkeznek az osztrák fővárosba magukba szívni a karácsonyi hangulatot. Közel húsz helyen állítják fel idén a standokat, ahol csodás kézműves dolgok között válogathatsz, és kóstolhatod meg a puncsokat és egyéb meleg italokat.

Forrás: Thinkstock

Idén is a Városháza előtt rendezik a legnagyobb vásárt, ahol rengeteg színes program várja a gyerekeket is, például Jézuska-expressz, Jézuska-műhely vagy jászolkiállítás. Az egykori bécsi kórház területén, a karácsonyi faluban lévő korcsolyapálya nagy kedvence lesz a kicsiknek, a toronyzenészek és kórusok pedig mindenkit elvarázsolnak. 

A Life.hu extra tippje
Minden évben csodás élmény egy adventi kirándulás Bécsben! A karácsonyi ünnepek közeledtével felejthetetlen egy mézeskalács és fahéj illatával betöltött karácsonyi piacon vásárolgatni a portékából vagy csak andalogni az apró fényekkel díszített színpompás utcácskákon. Az Advent Bécsben legjobb ára-4.900Forint/fő/nap

A belváros vásárlóutcáin is kaphatóak a jobbnál jobb forralt borok, így ha az ünnepi ajándékokat ott szeretnéd beszerezni, közben folyamatosan melegen tarthatod magad.

Ne hagyd ki a Prater esti fényeit sem! Gyönyörűen kivilágított téren sétálgathatsz, és ha kedved támad, az óriáskerék tetejéről is megnézheted a várost.

A vásár már november közepén megkezdődik, december 28-án újévi vásárrá alakulnak a bódék, és január 1-ig várják a látogatókat.

Forrás: Thinkstock
Ne hagyd ki!
A múzeumnegyedben minden évben különleges, rendhagyó puncskreációkat ihatsz, miközben az épületekre vetített fényjátékot csodálod. Ha szeretnél valami extrémet kipróbálni, megteheted: teszteld magad a curlingpályán, vagy jöhet a jégből készült terepen a távirányítós autóverseny!

Weihnachstmarkt Berlinben

Már november elején megnyitják kapuikat a berlini karácsonyi vásárok, és január 1-ig hatvan helyszínen látogathatod meg őket.

A Potsdamer Platzra feltétlenül el kell menned, ha télrajongó vagy. Az ottani vásár különlegessége a műszánkópálya, amelyet még a közelben dolgozó irodisták is kedvelnek, és gyakran megállnak egyet csúszni rajta munkából hazafelé menet.

Az Alexanderplatzon nagyon mókás hely a Partyhaus von Nikolaus. Éjszakába nyúlóan forralt borozhatsz, puncsozhatsz vagy ihatsz bármit, ami kedvedre való. A főtéren álló hütteszerű sátorban a '90-es évek kedvenc zenéi szólnak, és táncra is perdülhetsz a sörpadok között. A téren egy nagy területű korcsolyapálya is hívogatja a csúszni vágyókat, és még a curlingezést is kipróbálhatod.

Forrás: weihnachteninberlin.de

Az Unter den Linden sugárúton az év bármely szakában csodálatos érzés végigsétálni, de az adventi időszakban tátott szájjal fogod nézni a látványt. Több kilométeren keresztül minden fa karácsonyi izzókkal van betekerve, és sötétedéstől hajnalig világítanak. Az út mentén elkerülhetetlenül belebotlasz egy csodabirodalomba, a város egyik legnagyobb vásárába.

A Zsidó Múzeum hanukkavásárán is körülnézhetsz különleges dolgokért.

Ne hagyd ki!
Imádni fogod a pálcikára szúrt cukormázas almát (Kandierter Apfel) és a csokiba mártott gyümölcsöket. Ha szereted az extrém ízeket, harapj rá egy csokiba mártott csilipaprikára, hiszen sokan fogyasztják a különleges desszertet a vásárokon. A sok finomságot öblítsd le egy tojáspunccsal, ami talán még finomabb, mint a forralt bor.

Adventsmarkt Salzburgban

Salzburgban talán még téliesebb a hangulat, mint bármelyik más német vagy osztrák városban, ugyanis mire kinyit az adventi vásár, addigra általában elkezdenek szállingózni az első hópelyhek. A salzburgi helyekről vagy a házak tetejéről, tornyos épületekből nézve a város úgy fest, mint egy mesekönyv borítója. 

Forrás: Thinkstock

A Dóm téri ünnepi forgatagot rendezvények teszik még élvezetesebbé, régi népszokásokat tartanak életben a városban. Az első adventi hétben krampuszok járják az utcákat, és a hagyomány szerint akikhez hozzáérnek, azoknak szerencséjük lesz. A világszerte ismert Stille Nacht (Csendes éj) című karácsonyi dal Salzburgból származik, és az ünnepi készülődés alatt mindennap legalább egyszer elhangzik a vásáron éneklő kórustól.

A salzburgi vásár különleges portékája a mézeskalácsszív, amely különböző színekben, mintákkal, méretekben kapható. Sokan visznek haza kötött gyapjúzoknikat is a vásárról, amelyek egész télen jó szolgálatot tesznek majd.

Ne hagyd ki!
A sült gesztenye, a sült alma és a kandírozott mandula (amit ők égetett mandulának hívnak) kötelező! Már az illatuktól olyan ünnepi hangulatod lesz, hogy nem bánnád, ha mindig, mindenhol ezt éreznéd.