Zavar, hogy túlságosan közel ülők a szemeid, és úgy érzed, nem tudsz úgy sminkelni, hogy ez ne tűnjön fel senkinek? Larion Oscar sminkmester elárulja, hogy hogyan, milyen technikával érdemes sminkelni, ha ilyen az arcberendezésed. 

Akkor beszélünk közel ülő szemekről, amikor a méréstechnika alapján a két szem közötti távolság túlságosan kicsi, azaz nem fér el a képzeletbeli harmadik szem a két szem között. Itt a sminkelési technika lényege az, hogy optikailag távolítsuk, azaz széthúzzuk a szemeket, hogy ideálisan nézzenek ki. 

Forrás: Thinkstock

Érdemes a szem külső sarkát erősíteni sötét ceruzával vagy porral, ami hangsúlyozza azt a részt, és ezzel távolítja a szemeket. Bármilyen színnel lehet festeni ezt a szemformát, de arra nem árt odafigyelni, hogy a kontrasztos színválasztással lehet a legelőnyösebb eredményt elérni. 

Az egy színnel való festéssel, főleg a füstös szemfestéssel azonban kár kísérletezni! A legjobb eredményt akkor éred el, ha a textúrákat is körültekintően választod meg – legyen egy fényes és egy matt a szemeden. Az orrnyeregnél és a belső szemzugnál pedig a világos, fémes árnyalatok a befutók. A szem külső sarkát kell megemelni a sötétebb színnel, és lehetőség szerint ez legyen a mattabb szín. 

Forrás: AFP/Robyn Beck

Vegyünk egy példát: egy gyönyörű kagylóhéjárnyalatot satírozz a mozgó szemhéj egészére, majd egy hideg barna szemceruzával húzz egy tusvonalat a felső szemhéj tövébe. A szem külső szélét húzd túl picit, majd kösd össze a mélyítővonallal, amit csak a mélyítővonalad közepéig élénkíts szép átmenettel. Satírozd el a kontúrszéleket, majd egy mélybarna szemhéjpúderrel töltsd fel a ceruzával körülhatárolt külső sarkot! A szemhéjadon csak a szemhéj közepéig satírozd össze a két színt, hogy szépen fedjék egymást. Az alsó pillatő közepétől húzd meg a ceruzával és kösd össze a felső-külső ívvel.

A pillákat csak felül fesd, kívül hangsúlyozd. Érdemes a külső pillákat kifelé ívelni, ehhez enyhén döntsd meg a szempillaspirált, és már kész is a sminked!