pihenés hálószoba tévé otthon alvás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a hálószoba elrendezése is befolyásolhatja alvásod minőségét? A hőmérséklettől a világításig egy csomó olyan környezeti tényező van, amellyel pihentetőbbé és jobbá teheted éjszakáidat. Mutatunk néhány egyszerű trükköt!

Hűsölj!

Te is ébredtél már fel arra az éjszaka közepén, hogy szakad rólad a víz, és úgy érzed, mindjárt meggyulladsz? Nem csak egy rossz álom volt, hogy ha túl meleg van alvás közben, az bizony tönkreteheti a pihenésedet. Az alvásszakértők szerint a nyugodt alváshoz az optimális hőmérséklet 16 és 22 Celsius-fok között van.

Forrás: Thinkstock

Sötétíts!

A valóban pihentető alváshoz teljes sötétség kell. A test belső órái úgy alakultak ki az evolúció folyamán, hogy a napfény napi mintázatára reagáljanak. A hormontermelés, a génműködés, a test hőmérséklete és anyagcseréje mind a nap által beállított mintát követik.

A sötétítőfüggönyök vagy redőnyök használata mellett a szakértők a tabletek és más hasonló világító eszközök kitiltását javasolja a hálószobából, mivel ezek olyan kék fényt bocsátanak ki, amelyek különösen éberen tartják az embert. Ha mégis fel kellene kelni éjszaka, megvilágításként halvány, piros égő használatát javasolják.

Száműzd a zavaró hangokat!

A különböző hangok, zajok akkor is befolyásolhatják a mély alvási ciklusodat, ha nem ébredsz fel rájuk. A zajok csökkentik az alvás teljes idejét, a mélységét, ezáltal pedig a szervezeted napi ritmusát is megváltoztatják. Több hazai és külföldi kutatás is alátámasztotta már, hogy az állandó környezeti zaj növeli a neurózisok kialakulásának számát, a csökkent alvásminőség pedig hosszú távon a koncentráció és a teljesítmény csökkenéséhez vezet, az immunrendszer pedig károsodik. A zajhoz a szervezeted nem tud hozzászokni.

Forrás: Thinkstock

Tévémentes övezet

Ugye te is leülsz esténként a tévé elé azzal a meggyőződéssel, hogy attól majd hamarabb elálmosodsz és álomba szenderülsz? Nos, a szakértők szerint ez az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetsz. A tévézéstől ugyanis nemhogy elálmosodnál, de a villogó képek és a hangok ingereire még jobban felébredsz. Ha pedig mégis elaludnál a tévé előtt, akkor pedig megzavarja az alvási folyamatot.

Optimalizáld a hálószobád!

Hűvös, sötét, kényelmes, zajtalan - a zavartalan éjszakákhoz egy hálószobának mind a négy tulajdonságot birtokolnia kell. Az alábbiakban van még néhány hasznos tipp, amiket, ha szépen sorban hetente beiktatsz a mindennapjaidba, garantáltan optimálisabb lesz a pihenésed.

  • Első hét: Tedd a hálódat hűvösebbé, sötétebbé, estére némítsd le a telefonod.
  • Második hét: A tévét és az egyéb fényforrásokat a szokásosnál legalább 30 perccel korábban kapcsold ki.
  • Harmadik hét: Lefekvés előtt 1 órával már ne nézd a tévét.
  • Negyedik hét: Költöztesd ki a tévét és az egyéb elektronikai eszközöket a hálóból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.