Készülj az ünnepekre: tanuld meg a vendégeskedés alapjait

Forrás: Thinkstock -
karácsony vendéglátás illemszabályok ünnepi készülődés vendégfogadás vendégség ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a szeretet ünnepe. A karácsonyi szezon pedig a sütés-főzés, a vendégvárás és a vendégjárás időszaka. A karácsonyi vendégjárás-maraton egy ideig szórakoztató tud lenni, ám az ötödik, hatodik, tizedik rokonlátogatásnál - érthető módon - a vendég, no meg a házigazda lelkesedése is kicsit megcsappan.

Érdemes hát ebben az időszakban fokozottan odafigyelned a vendégségbe járás illemszabályaira, hogy az amúgy is túlterhelt házigazdádat ne hozd ki a sodrából esetleges faragatlan viselkedéseddel.

Forrás: Thinkstock

Ne túl korán, de ne is túl későn

Ha lehetséges, próbálj meg a megbeszélt időpontban vagy ahhoz közel érkezni. Ha több mint 30 percet késel, könnyen felboríthatod a házigazda jól kigondolt menetrendjét.

Ne üres kézzel

Természetesen ne valami flancos, drága ajándékkal, de egy jelképes aprósággal azért illik meglepni a vendéglátóidat. Lehet az egy tálca házi sütemény, vagy akár egy üveg finom bor.

Forrás: Thinkstock

Nem otthon vagy

Tudjuk jól, hogy a vendégeknek mindig azt szokás mondani: "Érezd magad otthon!" Ezt azonban nem minden esetben kell szó szerint érteni. Szóval ne hagyd szétszórva a cipőidet, csomagjaidat a lakás különböző pontjain, még ha nem is mondják, ezzel csak felesleges gondot okozol.

Legyél segítőkész

A segítség mindig jól jön, még akkor is, ha nem kérnek meg rá. A vacsora után illik felajánlani a segítségedet, és még ha nem is fogadják el, akkor is a szándékod megvolt.

Forrás: Thinkstock

Ne légy zabagép

Azt minden házigazda szereti, ha a vendégeknek ízlik a koszt, és azt is jó látni, ha a vendég jóízűen eszik, repetázik, ám arra azért figyelj, hogy nem illik kienni vendéglátódat a vagyonából.

Vedd át vendéglátóid napi ritmusát

Lehet, hogy egyébként bagolytípus vagy, és legkorábban hajnali 3-kor vagy hajlandó az ágyba vetni magad, délután 1-nél korábban pedig semmiképpen sem kelsz fel, de... Ha vendégségben vagy, próbálj meg alkalmazkodni vendéglátóid napirendjéhez.

Forrás: Thinkstock

Ne légy hálátlan

Banálisnak tűnhet, de sokszor megfeledkezik róla az ember. Távozáskor köszönd meg a vendéglátást!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.