energiahatékonyság háztartási kisgépek címke olcsó priceless otthon fogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem dugdosol százezreket, vagy akár milliókat a párnád alatt, akkor valószínűleg te sem úgy vásárolsz új háztartási gépet, mint egy pár zokni: pénzedért olyan terméket szeretnél kapni, ami hosszú évekig fogja a családot jól és megbízhatóan szolgálni. Na de megéri az olcsóbb, vagy hoszú távon jobban jársz egy drágább háztartási cikkel? 

Sokan készülődnek az ünnepek előtt beruházni egy új háztartási gépre akár maguknak akár ajándékba, nekik szeretnénk most egy kis energiafogyasztási kalauzzal a segítségükre lenni.

Természetesen a kiszemelt termék esetében fontos a kinézet, a kezelhetőség, a jótállás időtartama, no meg az ár. Sokaknak ez utóbbi a legfontosabb szempont, nem árt azonban észben tartani, hogy

idővel lehet, a drágább kütyü lesz az olcsóbb!

Forrás: Thinkstock

Figyeld a címkéket!

Magyarországon a gyártóknak úgynevezett energiahatékonysági címkét kell elhelyezniük egyes elektromos berendezéseken: címkéket találhatsz például a villamos sütőkön, mosó - és mosogatógépeken, szárítógépeken, hűtőszekrényeken és fagyasztógépeken, de a televíziókon is. Az energiacímkéket még 1995-ben azért vezették be, hogy ezzel is segítsék a vásárlói döntéseket. A címkézést 2011-ben megreformálták és egy új, modernebb egységes jelölési rendszert vezettek be.

Azt a legtöbben már tudják, hogy az "A" energiacímke a legjobb (egész pontosan az A+, sőt már van A+++), és minél tovább haladunk az abc-ben, annál rosszabb. A termékeket energiafelhasználásuk szerint 7 csoportba sorolták "A"-tól "G"-ig. Az "A" a leghatékonyabb, amely fogyasztása akár 150-200 százalékkal is jobb, mint a "G" osztályé, de az "A" és "B" osztály közti különbség is átlagban 30 %.

Meggyőző érvek

A hűtők és fagyasztókl általában nonstop működnek, ennek pedig az az ára, hogy a háztartási elektromos energiafogyasztás harmada bizony erre megy el. Egy hűtő esetében tehát különösen fontos, hogy tudatosan dönts: a "C" energiaosztályú készülék átlagosan 65 százalékkal, a "B" energiaosztályú pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mint egy azonos űrtartalmú és kivitelű "A" osztályú készülék.

A mosógépek esetében egy "B" energiaosztályú készülék 23 százalékkal, egy "C" energiaosztályú 47 százalékkal fogyaszt többet az "A" energiaosztályú termékeknél.

Forrás: Thinkstock

Számolj!

Lehet tehát, hogy első nekifutásból rögtön az olcsóbb termék felé billenne a mérleg, mielőtt azonban kosaradba teszed a szép új LCD tévéd, állj meg, és számolj egy kicsit. Ha a bolti árat a használatból adodó költségekkel korrigálod, akkor kapod meg azt a valós összeget, amennyibe a választott termék valóban kerülni fog neked.

Egy gigantikus stadion gyönyörű pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20151117-pontiac-silverdome-a-detroit-lions-egykori-stadionja-romokban-hever.htmlAz egykor modern stadionban ma már csak a kísértetek futballoznak. Elhagyatott helyek sorozatunk következő részében a Detroit Lions amerikaifutball-csapat hajdani otthonát mutatjuk be Johnny Joo fotós káprázatos képein keresztül. OtthonOrigoTéli előkészületek: így élnek túl a leanderekhttp://www.life.hu/otthon/20151116-balkongaz-blog-teli-elokeszuletek-igy-elnek-tul-a-leanderek.html"Szombaton délelőtt egy egészen kellemes, esőmentes pár órában erőt vettem magamon, és nekiláttam többek közt a téliesítés első fázisának. Szörnyű, jön a hideg, már megint." OtthonThinkstockDizájnos minikert a lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20151113-a-balkongaz-blog-megmutatja-hogyan-keszits-mini-uveghazat-a-lakasban.htmlAhogy hűl odakinn az idő, még a legfanatikusabb kertészek is egyre kevesebb kedvvel mozdulnak ki kapirgálni. De nem is kell! Mutatjuk, hogyan varázsolj kerti hangulatot a meleg lakásban! Otthon--Alternatív energiák, energiaalternatívák - Turbózd fel otthonod!http://www.life.hu/otthon/20151112--alternativ-energiaforrasok-hasznalataval-mennyit-lehet-megtakaritani.htmlAz alternatív energetikai megoldások lakossági használatának egyre jelentősebb térnyerése - ahogy az egész fejlett világban - úgy hazánkban is vitathatatlan. Persze a terjedés dinamikáját tekintve jelentős különbségek vannak az egyes országok között, és az itthoni arány elenyésző az éllovas nemzetekhez képest. Otthon--Csendes gyilkos az otthonodban - Vedd fel a harcot a penésszelhttp://www.life.hu/otthon/20151102-penesz-a-lakasban-igy-elozd-meg-hazi-praktikakkal.htmlLakhatsz panelben vagy családi házban, lehet otthonod régi vagy új építésű, az a fránya penész szinte bárhol lecsaphat. Sokan csak egy kellemetlen esztétikai problémának gondolják, és nem igazán törődnek vele, pedig bizony komoly egészségkárosodást is okozhat. Irtsd ki a penészt egyszerű házi praktikákkal!OtthonThinkstockA putriból a világhír felé - Ezekben a házakban nőttek fel a legnagyobb sztárok 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20151030-ezekben-a-hazakban-nottek-fel-a-vilagsztarok.htmlEgy korábbi cikkünkben már bemutattuk azokat a szerény hajlékokat, ahonnan Michael Jackson, Elvis Presley vagy akár Jennifer Lopez elindult a világhírnév felé – bizony a szupersztárok sem éltek mindig luxuskörülmények között! A sort most folytatjuk, lássuk, milyen családi fészekben nőttek fel Hollywood legnagyobb dívái. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.