Ha nem dugdosol százezreket, vagy akár milliókat a párnád alatt, akkor valószínűleg te sem úgy vásárolsz új háztartási gépet, mint egy pár zokni: pénzedért olyan terméket szeretnél kapni, ami hosszú évekig fogja a családot jól és megbízhatóan szolgálni. Na de megéri az olcsóbb, vagy hoszú távon jobban jársz egy drágább háztartási cikkel? 

Sokan készülődnek az ünnepek előtt beruházni egy új háztartási gépre akár maguknak akár ajándékba, nekik szeretnénk most egy kis energiafogyasztási kalauzzal a segítségükre lenni.

Természetesen a kiszemelt termék esetében fontos a kinézet, a kezelhetőség, a jótállás időtartama, no meg az ár. Sokaknak ez utóbbi a legfontosabb szempont, nem árt azonban észben tartani, hogy

idővel lehet, a drágább kütyü lesz az olcsóbb!

Forrás: Thinkstock

Figyeld a címkéket!

Magyarországon a gyártóknak úgynevezett energiahatékonysági címkét kell elhelyezniük egyes elektromos berendezéseken: címkéket találhatsz például a villamos sütőkön, mosó - és mosogatógépeken, szárítógépeken, hűtőszekrényeken és fagyasztógépeken, de a televíziókon is. Az energiacímkéket még 1995-ben azért vezették be, hogy ezzel is segítsék a vásárlói döntéseket. A címkézést 2011-ben megreformálták és egy új, modernebb egységes jelölési rendszert vezettek be.

Azt a legtöbben már tudják, hogy az "A" energiacímke a legjobb (egész pontosan az A+, sőt már van A+++), és minél tovább haladunk az abc-ben, annál rosszabb. A termékeket energiafelhasználásuk szerint 7 csoportba sorolták "A"-tól "G"-ig. Az "A" a leghatékonyabb, amely fogyasztása akár 150-200 százalékkal is jobb, mint a "G" osztályé, de az "A" és "B" osztály közti különbség is átlagban 30 %.

Meggyőző érvek

A hűtők és fagyasztókl általában nonstop működnek, ennek pedig az az ára, hogy a háztartási elektromos energiafogyasztás harmada bizony erre megy el. Egy hűtő esetében tehát különösen fontos, hogy tudatosan dönts: a "C" energiaosztályú készülék átlagosan 65 százalékkal, a "B" energiaosztályú pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mint egy azonos űrtartalmú és kivitelű "A" osztályú készülék.

A mosógépek esetében egy "B" energiaosztályú készülék 23 százalékkal, egy "C" energiaosztályú 47 százalékkal fogyaszt többet az "A" energiaosztályú termékeknél. 

Forrás: Thinkstock

Számolj!

Lehet tehát, hogy első nekifutásból rögtön az olcsóbb termék felé billenne a mérleg, mielőtt azonban kosaradba teszed a szép új LCD tévéd, állj meg, és számolj egy kicsit. Ha a bolti árat a használatból adodó költségekkel korrigálod, akkor kapod meg azt a valós összeget, amennyibe a választott termék valóban kerülni fog neked.