Mire következtetünk abból, hogy tartjuk a vállunkat? Gondoltad volna, hogy a test ezen területe rengeteg mindenről árulkodik? Még nem késő formába hozni, hogy jobban bírd a karácsonyi "csomagot"!

A jóga azt tanítja, hogy minden elmefolyamatnak van fizikai és energetikai lenyomata benned, ezek egymásra oda-vissza hatnak, összefüggenek. Ezek alapján kézenfekvő a testszimbolikát önismereti célra felhasználni.

Forrás: Thinkstock

A vállaid arról árulkodnak, milyen terheket cipelsz, és közben hogyan érzed magad a bőrödben; a váll energetikai szempontból a szívcsakra területe.

Vizsgáld meg a saját vállaid helyzetét, formáját - íme, néhány szempont, amiből következtethetsz a belső tartásodra.

Felhúzott váll: vészhelyzetekben is felhúzzuk a vállunkat, de ha te félelemmel éled meg az egész életedet, ez a tartás állandósulhat, szorongó típust feltételezve, aki szereti behúzni a fejét a teknőspáncéljába. Az ilyen vállak összehúzódnak, elkeskenyednek, jelezve, hogy nem szívesen vállalsz felelősséget a saját életedért.

Előrehúzott váll: önvédelmi tartás, a szívedet zárod be, az érzelmeket nem hagyod kibontakozni. Ez a tartás azt sugallja, hogy gyámolításra, védelemre szorulsz. Tinilányok sokszor a mellüket rejtegetik így, a nőiességükkel szembeni bizonytalanságot kifejezve. Az előrehúzott vállak és a görbe hát a bezárkózás legjellemzőbb tünete.

Forrás: Thinkstock

Bal oldali váll felhúzása is utalhat arra, hogy a szívedet túlságosan óvod!

Csapott vállak:A szárnyaszegett madarakéhoz hasonló tartás azt mutatja, hogy a terhelés nagyobb, mint amennyit elbírsz. Ez is egy részvétkeltő állapot, szeretnéd, ha a vállakon lecsúszna és eltávozna a többletteher.

Ha egészséges, szögletes a vállad, de túl izmos: neked különösen fontos, amit kifelé mutatsz! Szeretnéd azt a benyomást kelteni, hogy tökéletesen bírod a gyűrődést, felelősséget vállalsz magadért és másokért. Azonban ezeknek a képességeknek nem feltétlenül vagy birtokában.

Forrás: Thinkstock

A váll legfőbb feladata a karoknak biztosítani a cselekvés szabadságát. A túl merev vagy túl laza vállízület ehhez képest lehet beszédes. A vállak helyzete mindenképpen befolyásolja a légzést; különösen az előrehúzott vállak rontják annak minőségét. A légzésen keresztül az egész testre, a belső szervek működésére is kihatással vannak a vállak, egyúttal újabb és újabb felismeréseket tartogatnak azzal kapcsolatban, hogy testünket és elménket csak összefüggéseivel együtt ismerhetjük meg igazán.

Life.hu tipp
A jóga technikáival hatékonyan javíthatod a teherbírásodat is! Széles, erős, rugalmas vállakat szeretnél, amire legszívesebben mások a fejüket hajtanák, és ami könnyen viseli a karácsonyi "csomagot"? Hát akkor gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, akár otthonról online, a JógaKlikkel! Eheti ingyenes, 30 perces jógavideónkért Diószegi Ádámmal a vállak fejlesztéséért itt találod!