Nem szabad úgy gondolnod Olaszországra, mint egy tipikus nyári úti célra, hisz télen is temérdek lehetőséget kínál a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra. Ilyenkor ráadásul a szállodákban is kevesebb a vendég, és minden régiónak megvan a maga téli fesztiválja, ahol kellemesen ráhangolódhatsz az ünnepekre. Trieszt, különösen advent idején, meghitt hangulatot áraszt, és felejthetetlen élmény egy pohár forralt borral a kezedben bóklászni a fényárban úszó utcákon!

Egy csendes sarok Olaszországban

Az Adriai-tenger partján fekvő Trieszt nem összehasonlítható más olasz településekkel, és szűk utcáit járva úgy fogod érezni magad, hogy közelebb vagy Bécshez, mint Velencéhez. A hasonlóság nem véletlen, hiszen a szlovén határhoz közeli település az egykori Osztrák–Magyar Monarchia egyik legforgalmasabb kikötővárosa volt. Az advent kétségtelenül varázslatos időszak a látogatásra, hiszen mint minden város a Friuli-Venezia Giulia régióban, Trieszt is hangulatos karácsonyi vásárokkal büszkélkedhet.

Trieszti karácsonyi piacForrás: triesteprima.it
A Life.hu extra tippje
Töltsd 2015 utolsó napjait az örök városban, Szilveszterezz Rómában! Járd be a gyönyörű várost, a zegzugos utcákat, és kóstold meg a legfinomabb olasz ételeket! Ennél jobb helyen nem is töltheted el az év végét! A Szilveszter Rómában legjobb ára - 79.900 forint/fő/4 éjtől

Az egyik leghíresebb a San Antonio téren található, és különösen érdekes, mert nem csak más olasz régiókból érkeznek ide árusok, hanem Észak- és Kelet-Európából is. Idén közel száz hagyományos faház alkotja majd a tradicionális adventi vásárt, a téren egy csodálatos betlehemet és egy több mint 25 méter magas karácsonyfát is állítanak a látogatók és a helyiek örömére. A testmozgásra vágyókat egy extra méretű jégpálya is várja majd a Piazza della Borsán, ám az üzletek is gondoskodnak arról, hogy díszes látvánnyal lepjék meg a járókelőket.

A méretes karácsonyfaForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Trieszttől kb. 10 km-re található a lenyűgöző Miramare-kastély, ami a természet és a művészet tökéletes szintézise. A 19. századi palota és díszkert Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére épült, és Olaszország legszebb látnivalói között tartják számon.

Zegzugos utcák – ahol jó sétálgatni!

Bár a december a várakozásról és az ünneplésről szól, hidd el, a karácsonyi vásárokon túl is van élet a régió leginkább kozmopolita városában. Ha ellátogatsz a Trieszt szalonjaként is emlegetett Piazza Unità d'Italiára – ami egyébként Európa legnagyobb tengerre nyíló tere – gyönyörű történelmi épületek tárulnak eléd, mint például az eklektikus stílusban épült Városháza és a tér legrégebbi épületének számító Palazzo Pitteri. Innen egy rövid sétára található a Verdi Operaház, illetve a 245 méter hosszú Audace móló, ahol téged is rabul fog ejteni a csillogó tenger látványa.

A tengerre nyíló városForrás: Thinkstock

Ha nincs nálad térkép, a Via dell'Orologión lévő turisztikai irodában gyorsan beszerezhetsz egyet, és már indulhatsz is az óvárosba, ami a kikötői területtől a Szent Jusztusz (San Giusto) domb lábáig húzódik. A Via Cattedrale végén magasodó San Giusto-katedrális Trieszt egyik fontos szimbóluma, míg a mellette lévő San Giusto-erőd igazi vonzerejét a falairól nyíló páratlan kilátásnak köszönheti. A kis középkori negyedet (Città Vecchia) is érdemes felkutatnod, nem utolsósorban azért, mert kanyargós utcái elvezetnek a város főbb nevezetességeihez, köztük múzeumokhoz, templomokhoz és római kori romokhoz.

Igazi velencei hangulatot idéz a Canal Grande, vagyis a Nagy Csatorna, és ha átsétálsz a Ponte Rossón, megcsodálhatod az ír regényíró, James Joyce szobrát, aki 15 évet töltött Triesztben. 

Canal GrandeForrás: Thinkstock
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Egy olaszországi kiruccanás a karácsonyi szezonban két bónuszt is kínál: nem özönlik el a városokat a turisták, így nyugalmasabb napokra számíthatsz, egyúttal az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat is megismerheted. Barangolj Velencében és járd be Trieszt legszebb helyszíneit - 29.900 forint/fő/éjtől

Egy csészényi boldogság

Úgy érzed, hogy átmelegítene egy gőzölgő fekete a hidegben? Nos, a legjobb helyen jársz, ugyanis Triesztet az olasz kávé fővárosának hívják, és most te is csatlakozhatsz a helyiek egyik legkellemesebb szertartásához. A Canal Grande mentén elegáns kávézók sorakoznak, a Pasticceria Caffè Pironában pedig letelepedhetsz oda, ahol egykor James Joyce is szívesen időzött – csak győzz válogatni a csábító sütemények között!

Pasticceria Caffè PironaForrás: Wikipedia

Ha szeretnél még többet megtudni a kávékészítés kulisszatitkairól, látogass el az Illycaffé gyárba, ahol 'Universitá del Caffé' néven kávétanfolyam is működik az érdeklődők számára. A világhírű céget a magyar származású trieszti üzletember, Francesco Illy alapította 1933-ban, és a mai napig a harmadik generációs leszármazottai irányítják. 

Life.hu tipp
Több mint egy évszázada közlekedik a város centrumában lévő Piazza Oberdantól a hegyekben lévő Villa Opicináig a világ egyik legkülönlegesebb villamosa, amivel igazi élmény az utazás. Ezt te se hagyd ki!