anyaság gyermekvállalás szülő szülés gyermek gyermektelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért vállalnak, vagy éppen miért nem vállalnak a nők gyermeket? A tudatos gyermektelenség árnyalatait egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, és azt is kiveséztük, miért nem állnak készen a mai huszonévesek a szülésre. A gyermekvállalás és az anyaság valódi okairól azonban mind ez idáig nem volt szó.

A gyerektelen felnőttek sokszor panaszkodnak arról, hogy a világ önzőnek tartja őket, és ez valóban gyakran előfordul. Ám ha ezt a logikát követjük, az azt jelenti, hogy gyermeket vállalni önzetlenség, és a gyermekvállalás hátterében az áll, hogy mindezt másokkal is tudatni akarjuk. De valóban így lenne?

Forrás: Thinkstock

Elsőre tényleg úgy tűnik, hiszen akinek gyereke születik, az onnantól kezdve a saját igényeit alárendeli a gyermeke igényeinek, és a szeme fénye mindennél fontosabb lesz a számára. Ezt azonban a környezet – talán a nagyszülők kivételével – általában egyáltalán nem önzetlenségként fogja fel, sokkal inkább idegesítőnek és álszent dolognak tartja.

Akinek gyereke lesz, arról onnantól kezdve elmondható, hogy a saját gyermekét bárki másé elé helyezi, de saját maga elé is, ami egyszerre önző, ugyanakkor önzetlen tett.

Ugyanakkor a gyermekvállalásnak vannak a szülő számára olyan további, látszólag önző velejárói is, mint például, hogy lesz, aki eltartja idős korában, illetve lesz, aki továbbviszi a nevét. De mégsem valószínű, hogy a legtöbb embert ezek az okok motiválnák.

De akkor mi vesz rá annyi embert, hogy gyereket vállaljon?

Az egyik oldal szerint a gyerek a legnagyobb öröm és boldogság – vagyis lényegében önző dolog gyereket vállalni. A másik oldal szerint gyereket vállalni a legnagyobb önfeláldozás. Kinek van igaza?

Minden bizonnyal mindenkinek, hiszen tényleg sok mindent fel kell áldozni a gyerek érdekében, tényleg számos lemondással jár, de ha eközben nem okozna mérhetetlen nagy örömet is, akkor nem sokan lennének, akik rászánnák magukat. A tény azonban az, hogy az emberek élvezik, ha gyerekük van, mert bár mindent lerombolhat, amiről korábban az életük szólt, ezzel egyidejűleg a gyerek válik a legjobb dologgá, ami valaha történt az életükben.

Forrás: Thinkstock

Azért nincs értelme egymáshoz hasonlítgatni magukat a gyermekteleneknek és a gyermekeseknek, mert igazából csak azt lehet összehasonlítani, milyen volt az élet gyerek nélkül, és ahhoz képest milyen lett gyerekkel. A legnagyobb különbség, ami elmondható, hogy

a gyerekkel célja lett az ember életének, és azt az érzést, amikor először a kezében tartja valaki a gyerekét, semmihez nem lehet hasonlítani.

Sem ahhoz, amikor a szüleit ölelte kiskorában, sem ahhoz, amikor a szerelmét öleli. És ez ad erőt ahhoz, hogy akkor is lássák ennek az egész kapcsolatnak az értelmét, amikor a gyermekük már idősebb lesz, és a szülő-gyerek kapcsolat egyre inkább kezd fellazulni.

De természetesen azt sem lehet elfelejteni, hogy

a gyermektelen nők és férfiak életének ugyanúgy lehet célja, ugyanúgy kiteljesedhetnek, csak ők egyszerűen nem anyának vagy apának születtek, hanem valami egészen más feladattal érkeztek a Földre.

Forrás: Thinkstock

Ha valaki azt kérdezi, mi értelme gyereket vállalni, akár vissza is lehet kérdezni: mi értelme szerelembe esni? Nem lenne sokkal egyszerűbb csak barátoknak lenni? Hiszen a szerelem sebezhetővé és kiszolgáltatottá teszi az embert, a gyönyör mellett fájdalommal jár, míg egy szép barátságban mindenki tiszteli a másik határait, és nem ejtünk sebeket egymáson.

A gyermekvállalás és a szülőség lényegében annyira logikátlan, hogy valójában éppen a logikátlansága adja az értelmét.

Filléres karácsonyi ajándékok, amiknek mindenki örülni foghttp://www.life.hu/csalad/20151204-apro-finomsagok-amiknek-mindenki-orul-kave-tea-bonbon.htmlTe is azt gondolod, hogy a karácsonynak nem kell feltétlenül a méregdrága ajándékokról és luxusmeglepetésekről szólnia? Nos, igen, a karácsony a szeretet ünnepe – nem az ajándék mérete, netán ára, hanem a szándék a fontos. CsaládThinkstockSzerencsétlen szerencsések - A kidobott szelvényhttp://www.life.hu/csalad/20151205-szerencsetlen-szerencsesek-a-majdnem-nyertesek.htmlNem elég jól tippelni, meg is kell tudni tartani a szerencsét! Az alábbi majdnem szerencsésekkel jól kitolt a sors: a milliók helyett csak kétségbeesés és bizonytalanság lett a jutalmuk. CsaládThinkstockHitel, költekezés, eladósodás - Így előzd meg a karácsonyi vásárlási lázthttp://www.life.hu/csalad/20151208-szopper-zsofia-penzugyi-tanacsado-tippjei-a-karacsonyi-bevasarlasra.htmlA karácsony a család, a szeretet, és lassacskán már a vásárlás ünnepe is lesz - az emberek tömkelege lepi el a bevásárlóközpontokat, vagy éppen online rohamozzák meg az áruházakat, hogy szeretteiknek a legszebb, a legjobb ajándékot vegyék meg. Annak érdekében azonban, hogy a 2016-os éves ne üres pénztárcával indítsuk, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A következőkben Szopper Zsófia a Life.hu pénzügyi tanácsadója lesz segítségünkre. CsaládThinkstockTápláló, egészséges és finom - Íme, a tökéletes reggelihttp://www.life.hu/csalad/20151204-harom-egeszseges-es-taplalo-szendvics-reggelire.htmlReggelente valami egészséges, mégis kiadós finomságot szeretnél enni? Olyat, amit könnyedén magaddal vihetsz a munkahelyedre, vagy akár a gyerekeknek is el tudsz csomagolni? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád. Család--Állati örökösök - Kóbor macskából luxuskandúrhttp://www.life.hu/csalad/20151130-milliomos-haziallatok-a-vilag-legbizarrabb-orokosei.htmlVan az úgy, hogy az ember legjobb barátja, vagy akár legközelibb hozzátartozója egy hűséges házi kedvenc. Aki osztotta meg már az életét egy édes négy- vagy akár kétlábúval, az tudja jól, hogy egy állat mennyire nagyon tud szeretni – néha bizony jobban, mint egy ember. Éppen ezért nem egy gazdi döntött már úgy a végrendeletében, hogy imádott kedvencét teszi meg egyetlen örökösének.CsaládThinkstock2015 legemlékezetesebb sztárházasságaihttp://www.life.hu/csalad/20151127-sztarhazassagok-2015-ben.htmlAhogy szépen lassan közeledünk az év vége felé, ideje számot vetni és feleleveníteni a mögöttünk hagyott hónapokat. A következő hetekben visszaemlékezünk majd azokra a nagyobb családi eseményekre, amelyek 2015-ben történtek a hírességek életében. Most következzenek az idei év legemlékezetesebb sztárházasságai! Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.