"Egy világ, egy álom" – ez volt a 2008-as pekingi olimpia hivatalos mottója. A hét évvel ezelőtti nyári játékok futurisztikus építményeinek akkor az egész világ a csodájára járt - az álom azonban mára rémálommá változott.

2008. augusztus 8. és 24. között Kína fővárosa Peking adott helyett a XXIX. nyári olimpiai játékoknak. A kínaiak 43 milliárd dollárt költöttek az olimpiára, amely közel négyszerese volt a 2004-es athéni olimpia beruházási összegének. Az újonnan felhúzott stadionok, és különféle kiszolgálóépületek futurisztikus, organikus vonalaikkal a 21. századot képviselték.

Egy álom végeForrás: AFP
Forrás: AFP
Sánc állott, most kőhalom
1992. április 6-án a boszniai szerb hadsereg körülzárta Szarajevót, amivel megkezdődött a város 1995 októberéig tartó ostroma, az olimpiai létesítmények nagy részéből pedig a Jugoszláv Néphadsereg katonai állásai lettek, ahonnan éveken át lőtték Szarajevót. A létesítmények egy része az enyészeté, másik része a háború áldozata lett. Nézd meg, hol rendezték Kelet-Európa első téli olimpiáját.

Sportlétesítményből és edzőközpontból összesen 78-at építettek fel hét év alatt, előbbiből 19-et, utóbbiból 59-et, emellett tizenhárom stadiont teljesen felújítottak az építkezésekre szánt 1,8 milliárd dollárból. A Madárfészek fantázianéven híressé vált Nemzeti Stadion felépítése volt a legköltségesebb, félmilliárd dollárba került.

A futurisztikus, scifibe illő helyszínek némelyike mára teljesen elhagyatottá vált, és bizony nehezen tudja az ember elképzelni, hogy néhány éve itt még a világ legjobb sportolói mérték össze erejüket és ügyességüket.

Itt megnézheted, hogy mivé lettek az egykori csúcslétesítmények.