Szilveszterezz Európa legszuperebb fővárosában, Prágában!

főváros Csehország Prága
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Prágában az a jó, hogy az év bármely szakában szeretettel vár. Bájosan bohém tavasszal, igazi kaméleon ősszel, télen pedig egyenesen ellenállhatatlan. Ha lemaradtál a cseh főváros karácsonyi vásári forgatagáról, de úgy jött ki a lépés, hogy még az idén tiszteletedet teszed a tornyok városában, a cikkünkben felsorolt helyekre mindenképpen látogass el!

Azt már biztosan kitaláltad, honnan fogod nézni a tűzijátékot, illetve melyik szórakozóhelyen vagy sörözőben fogsz először koccintani az új évre. December 31-ig azonban még van pár nap, amit Európa egyik legjobb fővárosában "kell" eltöltened, mielőtt még eldurranna az első petárda vagy pezsgőspalack 2016 tiszteletére. Ha a standard turistalátványosságokkal nagyjából tisztában vagy, mint például a Károly híddal, vagy azzal a furcsa óratoronnyal (Orloj), és értesültél már a Hradzsin, vagyis a prágai vár létezéséről, és az ott elhelyezkedő monumentális Szent Vitus-székesegyházról, akkor már biztosan nem fogsz elveszni.

Károly híd hajnalban, távolban a Hradzsin Forrás: Life.hu

Ha az Óvárosi téren kellemesen megreggeliztél az egyik színes-szagos fabódénál, majd pedig szemrevételezted a prágai városháza oldalán található különleges óraművet, akkor a tömeg egész biztosan a Vltava folyó irányába sodor majd. Nyugodtan tarts velük, ha azonban nem sokkal a Károly híd előtt isteni süteményillatot érzel, jobb oldalon pedig egy apró boltba több tucat ember próbál befurakodni, akkor bizony neked is enned kell ott egy töltött mini kürtöskalácsot, eperrel és habbal.

Nyugi, ez az utánozhatatlan finomság akkor is beléd fér, ha előtte teleetted magad.

Ha feljutottál a hídra, megcsodáltad a szobrokat, lőttél pár szelfit, vettél egy festményt, és felpróbáltál pár kézzel készített ékszert is, vedd a John Lennon-fal felé az irányt! Ez a Máltai Lovagrend kertjének a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren álló fala.

A Life.hu extra tippje

Fedezd fel a cseh főváros legszebb részeit, járd be Európa egyik legszebb ékszerdobozát, és kezdd az új évet Prágában! A Prága-Hotel Axa legjobb ára 26 200 forint/fő/2 éjtől.

Egy kivételes pillanat: Amikor nincs irdatlan tömeg a Károly hídon Forrás: Life.hu

A hídfő bal oldalán kell leereszkedned a lépcsőn, onnantól pedig bárok, éttermek, Lennon-relikviás árusok mutatják az utad. Előbb-utóbb már a hangok után is mehetsz, hiszen egész biztosan felcsendül valamelyik Beatles-klasszikus helyi rajongók vagy lelkes kirándulók torkából.

Hidd el, sem a Let It Be, sem pedig a Yesterday nem hagyja majd, hogy eltévedj!

John Lennon-fal Forrás: Life.hu

Hogy miképpen néz ki mindez a valóságban? Nos, az Imagine valahogy így:

Ha kidúdoltad magad, pattanj fel a 22-es villamosra a Malostranská Beseda (Malostranské náměstí) megállóban, és vitesd fel magad a dombra! Amint bevetted a várat, fedezd fel az elnöki palotát, a régi királyi palotát és a császári istállót, és semmiképpen ne hagyd ki a déli őrségváltást se - javasoltuk korábbi cikkünkben, amelyben írtunk még a Mucha Múzeumról, a prágai zsidónegyedről, a Josefovról, és a régi zsidó temetőről is, ahol több mint tizenkétezer sírkő áll kusza rendetlenségben.

Ha egyébként megpróbálnád lefényképezni a székesegyházat úgy, hogy ráférjen az egész egy képre, megnyugtatunk, nem fog sikerülni. Kicsi a hely, meredeken kell felfelé nézni, a tömeg úgyis fellök majd, és akárhány fotót is csinálsz, sosem lesznek egyenesek a falak. Legalábbis úgy fogod érezni.

Szent Vitus-székesegyház turistaperspektívából Forrás: Life.hu

A várból két irányba tudsz lesétálni. Vagy elindulsz jobbra, és lecsurogsz az úgynevezett Óvárlépcsőn, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, vagy balra mész, és a várkerten keresztül ereszkedsz alá.

Ha a második lehetőséget választod, számíts rá, hogy belépődíjat kell fizetned.

Ha azonban a lépcsős megoldást választod, az A jelű metró Malostranská megállójánál fogsz kilyukadni. Innen pedig rögtön át is nyargalhatsz a Nemzeti Múzeumhoz (Muzeum).

Forrás: Life.hu

De még mielőtt megnéznéd a Vencel teret, azt javasoljuk, térj be az U Fleků sörfőzdébe.

Azért oda, mert igazán hangulatos hely, és annak ellenére, hogy sokan túlhájpolt turistalehúzónak tekintik, a sörük kiváló, az ételeik tradicionálisak és isteni finomak, és ami a legfontosabb, megfizethetők. A Malostranská megállónál szállj fel a 18-as villamosra, és menj el a Nemzeti Színházig! Mögötte, a Křemencova utcában találod majd Prága egyik legrégebbi, ma is működő sörfőzdéjét.

Forrás: www.ufleku.cz

Ha Prágában jársz, fontos, hogy a gasztronómiai élményekről se feledkezz meg. Mindenképpen kóstold meg a cseh konyha egyik remekét, a knédlit, a sörös pörköltöket és a hagymalevest. Ha pedig nemcsak éhes, de bátor is vagy, rendelj pacallevest, vagy savanyú káposztával töltött csülköt.

Amit mindenképpen ki kell próbálnod, természetesen a kiváló sörök mellett, az a Vencel téri kolbászlakoma. Itt ugyanis tényleg egymást érik a kolbászsütő árusok, akik a hagyományos cseh változat, a kolbásy mellett apró, fehér nürnbergi kolbászokat is kínálnak. A csemegét vaslapon sütik meg, majd zsömlével és savanyú káposztával, vöröshagymával tálalják.

Life.hu-tipp

Ha az időjárás engedi, süt a nap, és nem fagysz széjjel, Prágában érdemes hajóra szállni. Mert át lehet menni akárhányszor a Károly hídon, a vízről azonban minden egészen másmilyennek tűnik majd. Hidd el, óriási élmény lesz!

Ha vásárolgatni szeretnél, a Lőportorony szomszédságában lévő Palladiumot javasoljuk, de a Flora metrómegállónál található Atrium Flora bevásárlóközpont is szeretettel vár.

Ha pedig elég bátor vagy, ellátogathatsz a prágai szexmúzeumba is, amely a szorgos városnézés közben az erotika világába kalauzol el. Úgy hírlik, ez a világ első olyan múzeuma, mely kifejezetten a szexuális játékszereknek és a legbizarrabb eszközöknek ad helyet. A Vencel tértől nem messze, Prága forgalmas óvárosában található, a már említett óránál. Jó szórakozást hozzá!

A Nemzeti Színháztól legkönnyebben a 9-es villamossal juthatsz el a Vencel térre (Václavské náměstí), ahol biztosan sok időt fogsz eltölteni. Rengeteg bolt, ízélmény és látványosság vár, ha pedig már kellően kifáradtál, válassz egy jó hangulatú kávézót a pihenésre.

Forrás: Thinkstock

Ha bulizni szeretnél, és egy felejthetetlen partival zárnád prágai tartózkodásodat, azt is a legkönnyebben itt teheted meg. Egy kint élő ismerős legutóbb az alábbi javaslatokat tette: "Ha hiphop meg r'n'b zenére vágytok, akkor a Radost FX nevű klubot keressétek (az I. P. Pavlova térnél). Ha modern, MTV-s zenét szeretnétek, akkor a Nebét ajánlom a Vencel téren. Ha pedig egy igazi cseh partira áhítoztok, akkor a Lucerna lesz a ti helyetek, ami szintén ott van. Itt a retrozene a nyerő. Ezek közül mindegyik hely belépős, (100 korona körül), ezzel számoljatok!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.