Néha úgy érzed, hogy gyermekedet és téged egy egész világ választ el? Folyamatosan okostelefonját nyomkodja, különböző "gékről", frekvenciákról meg sebességről beszél neked, mialatt te tátott szákkal bámulsz rá? Olvasd el kisokosunkat és brillírozz te is!

Nem érted gyerkőcöd miért hurrog le, és nevet ki a 2G kapcsolatot használó nagyitelefonod miatt? Nos, azért, mert ő már egy digitális bennszülött, aki bátran dobálozik a 3G, 4G vagy éppen az LTE szavakkal.

Forrás: Thinkstock

2G

A mobilkommunikáció második generációja, a digitális mobil hálózatok adattovábbításának eredeti módja. Sebessége nem számottevő, sms-küldésen, telefonáláson és játékok letöltésén kívül másra nem igazán alkalmas.

3G

Manapság az egyik legelterjedtebb hálózat, amely segítségével a telefon használata során az adatok számos különböző technológiát, illetve frekvenciát használva kerülhetnek továbbításra. Az elérhető sebesség jelentősen nőtt a 2G-hez képest: megfelelő lefedettség esetén nem jelent gondot a bögészés, Facebook-ozás, vagy akár a Youtobe videók nézegetése.

4G

A 4G technológia gyakorlatilag a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatás.  A 2G és a 3G rendszerek továbbfejlesztett verziója, még gyorsabb sebességet garantál, ezáltal minden, ami a 3G-nél kicsit is akadozott, 4G segítségével hasítani fog.

Forrás: Thinkstock

HSDPA

A HSDPA, az angol High-Speed Downlink Packet Access kifejezésből származik, tükörfordításban "nagysebességű csomagletöltési hozzáférést" jelent. Harmadik generációs mobilkommunikációs protokoll, melyet előszeretettel használnak világszerte mobil internet illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. Mivel a 3G-n alapul, ezért három és feledik vagy 3.5G-nek is szokták nevezni.

LTE

Vezeték nélküli kommunikációs technológia, olyasmi, mint a 3G vagy a HSDPA, sőt, igazából a 3G kommunikációs technológia továbbfejlesztett változata. A kifejezés egyébként a Long Term Evolution, azaz hosszútávú fejlődés rövidítése.