Keserű csalódásba torkollott az elveszett unokájának megtalálása fölött érzett öröm a Május Téri Nagymamák néven ismert argentin emberi jogi csoport számára: téves DNS alapján vélték úgy, hogy egy 39 éve eltűnt unoka került meg.

A 92 éves María Isabel Chorobik de Marianinál szenteste jelentkezett egy nő azzal, hogy ő az asszonynak a katonai diktatúra idején eltűnt unokája, Clari Anahí, és ezt egy córdobai magánlaboratóriumban végzett DNS-vizsgálattal igazolta. Már Mauricio Macri argentin elnök is gratulált nekik, és „az igazságkeresés diadaláról” beszélt, amikor a hatóságok közölték, hogy a hivatalos génvizsgálatok szerint a vélt unoka bizonyosan nem Clari Anahí. 

A kép illusztrációForrás: AFP/Frédéric Cirou

Az idős polgárjogi harcos életrajzírója, Juan Martín Ramos szombaton arról beszélt, hogy „kommunikációs hiba” történt, Mariani asszony „nagyon szomorú és megsebzett”, és aggodalomra ad okot az egészségi állapota. Ramos szerint sok dolog vár tisztázásra, így az, miként születhetett a hamis DNS-teszt, és hogy a nő miért hitte magát María Isabel Chorobik de Mariani leszármazottjának.

Mariani kis unokája, Clari 1976-ban, három hónaposan tűnt el, szüleit az 1976-tól 1983-ig tartó diktatúra pribékjei meggyilkolták. A Plaza de Mayo-nagymamák, akik a kormány Buenos Aires-i székhelyének címéről nevezték el magukat, még 400 eltűnt gyermeket keresnek. Hogy Clari Anahí él-e, nem tudni.