Egy misztikus úti cél kalandoroknak: Borneó, a hihetetlen felfedezések földje

Forrás: Thinkstock -
egzotikus nyaralás utazás Borneó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orángutánt, törpeelefántot és nagyorrú majmot eddig csak a National Geographicon láttál? Nos, ha élőben is szemügyre vennéd ezeket a ritka állatokat, és szívesen túráznál az érintetlen dzsungelben, esetleg régi álmod részt venni egy törzsi lakomán, akkor Borneón van a helyed! 

Ízelítő a természet legjavából

Borneó neve egyet jelent a vad szépséggel. Évről évre filmkészítők, természetvédők és kutatók utaznak ide azért, hogy feltérképezzék Földünk harmadik legnagyobb szigetének titokzatos esőerdőit. A rendkívül gazdag tengeri élővilág a világ minden tájáról vonzza a búvárkodni vágyókat, ám a kultúrarajongók és a strandimádók is megtalálják majd a kedvükre való kikapcsolódást.

Tun Sakaran Marine Park Forrás: Thinkstock

Borneó területén Indonézia, Brunei és Malajzia osztozik, ez utóbbinak két tartománya, Sarawak és Sabah is itt található.

A szigeten fantasztikus élményekre számíthatsz: sziklás hegyek, ködben úszó dzsungelek, szélesen kanyargó folyók várnak rád, és ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni az utazásból, máris mutatjuk a maláj Borneó legjavát!

Naplemente a Kinabalu-hegyen

Szeretnéd fentről látni a csodát? A Kinabalu-hegy Délkelet-Ázsia legmagasabb pontja, egy kétnapos túrával érhető el a csúcsot jelentő 4095 méter. A terep nem igazán nevezhető könnyűnek, de a lélegzetelállító naplementéért megéri vállalni a nehézségeket.

Lélegzetelállító naplemente a Kinabalu-hegyen Forrás: Thinkstock

A hatalmas gránithegynek otthont adó Kinabalu Nemzeti Park Malajzia első világörökségi helyszíne, ami a természeti látnivalók mellett olyan élvezetes szabadtéri tevékenységeket kínál, mint a sziklamászás, a siklóernyőzés és a hegyi kerékpározás. Mielőtt azonban nekivágnál az útnak, érdemes alaposan felkészülni: meleg ruhát, kesztyűt, vízálló kabátot, valamint egy célnak megfelelő túracipőt is csomagolj be a hátizsákba, és a tartalék élelemről se feledkezz meg.

Igazi kihívás a túrázóknak Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Sabah fővárosa, Kota Kinabalu nem a szépségével fog elkápráztatni téged, de virágzó kulturális élete, színes piacai, a barátságos helyiek és a közeli lakatlan sziget miatt mindenképpen megéri a látogatást.

Kerülj közelebb az orangutánokhoz!

Borneó egyike annak a két helynek a Földön (a másik Szumátra), ahol természetes élőhelyükön láthatod a szabadon élő orángutánokat.

A Sepilok Orángutánrehabilitációs Központ több mint egy szokványos állatkert, mágikus pillanatokat élhetsz át, ahogyan csendesen figyeled a barnásvörös színű dzsungellakókat. A látogatás fénypontját az etetés jelenti, az őshonos állatok naponta kétszer kapnak tejet és banánt, és ezzel a monoton „menüvel" igyekeznek a dolgozók arra ösztönözni őket, hogy saját maguk gondoskodjanak a táplálékuk beszerzéséről. A központban nemcsak az árván maradt, illetve sebesült orángutánokat gondozzák, hanem maláj medvéket, gibbonokat és szumátrai orrszarvúkat is.

Orángutánrehabilitáció Forrás: Thinkstock

Nyüzsgő élővilág karnyújtásnyira

Ha a természet szerelmese vagy, a Kinabatangan folyón hajózva egy igazi dzsungelkalandban lehet részed. Ez Malajzia második leghosszabb folyója (560 km), és jól ismert a mindig nyüzsgő vadvilágról. Hallottál már a törpeelefántokról? Ha most a lelki szemeid előtt minielefántok jelennek meg, amik legfeljebb a derekadig érnek, alaposan tévedsz. Ezek az imádni való állatok kb. 1,8 méteresre nőnek meg, de nemcsak őket láthatod élőben, hanem nagyorrú majmokat, cibetmacskákat és olyan különleges madarakat is, amikről talán nem is tudtad, hogy léteznek.

Dzsungelkaland Forrás: Thinkstock

Egy világ a komfortzónádon kívül

Az orángutánlesen és a hegymászáson túl az egyik legautentikusabb borneói élményt egy long house-ban tett látogatás jelenti, ahol bepillantást nyerhetsz az őslakosok mindennapjaiba. Minél távolabb kerülsz Kuchingtól, Sarawak fővárosától, annál hitelesebb képet kaphatsz az iban törzsek kultúrájáról. Ha egy tradicionális „hosszú házat" választasz a pihenés helyszínéül, bizony le kell mondanod a kényelemről: az ételeket a padlón ülve fogod elfogyasztani, egy kis matrac lesz a fekhelyed, és a ház lakói akkor jönnek-mennek a szobádban, amikor nekik tetszik. Hajnali négykor pedig ébresztő van!

Iban "hosszú ház" Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Fedezd fel Kelet legszebb vidékeit, kezdd az évet egy igazi álomutazással! Járd meg a csodálatos Balit és a környező helyeket, és ismerd meg Jáva szigetét! A Jáva-Bali körutazás legjobb ára-505.539Forint/fő/9éjtől

Ehető madárfészek? Igen!

Elég bátorságot érzel magadban, hogy találkozz több millió denevérrel, és farkasszemet nézz a skorpiókkal és a pókokkal? A Sandakantól kb. 1,5 órányi autóútra lévő Gomantong Caves arról híres, hogy a legdrágább ételek közé tartozó ehető madárfészek legfontosabb forrása. A betakarítás február és április, illetve július és szeptember között zajlik: a Simud Hitam barlangban a kevésbé értékes „fekete fészket" gyűjtik össze, míg a drágább fehér változat - ami a szalangána nyálából van -, a Simud Putih barlangban található.

Gomantong Caves Forrás: Thinkstock

Tengeri idill, tiszta természet

Semporna városában nem túl sok a tennivaló, ám remek kiindulópont a közeli trópusi szigetekre.

Sipadan a világ egyik leghíresebb merülőhelye, ám annak érdekében, hogy megőrizzék érintetlen állapotát, szigorúan korlátozzák az ide érkezők számát,

és csak engedéllyel lehet búvárkodni. A fehér homokos strandoknak és a hipnotikus kék víznek köszönhetően Mabul tökéletes hely a pihenésre, a víz alatti világ pedig elképesztő csodákat rejt. Innen motorcsónakkal könnyedén eljuthatsz a szomszédos Kapalai szigetre, ahol kipróbálhatod a sznorkelezést, a nap végén pedig egy exkluzív faházban pihenheted ki a „tengeri” fáradalmakat.

Csodálatos vízi világ Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.