Megelevenedett rémálom: Kína lakatlan szellemvárosa

Forrás: kaimichael.com -
szellemváros Kína otthon elhagyatott Ordos elhagyott helyek város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sci-fi filmek egyik kedvelt motívuma, amikor a főhős egy teljesen kihalt városban találja magát: a korábban nyüzsgő városi forgatagnak hűlt helye, a kihalt utcákon üresen árválkodnak a rideg épületek. Nos, ezeket a jól ismert filmkockákat akár a Belső-Mongólia sivatagjában fekvő Ordos városában is rögzíthették volna.

Kína az elmúlt évtizedekben az óriási gazdasági növekedés és a népességmozgások hatására hatalmas városépítési projektbe kezdett, a cél az volt, hogy húsz év alatt 400 új várost húzzanak fel az országban, és 2026-ig összesen 250 millió vidéki lakost költöztessenek be az újonnan épült modern városokba. Nos, a terv nem teljesen úgy sült el, ahogy várták.

Tom Cruise a Vanilia Sky című filmben a kihalt Time Square-en Forrás: Youtube

A modern épületekkel zsúfolt városok elkészültek, ám a beköltöző lakosság sok esetben elmaradt. Így járt a Sárga-folyó mentén található Ordos városa is, pontosabban annak Kangbashi negyede.

161 milliárd dollárból húzták fel, és nagyjából 300 ezer főnek tervezték, ehelyett jelenleg alig 20-30 ezren laknak benne.

Forrás: kaimichael.com

A világszínvonalú városban hatalmas irodaházak, rengeteg üzlet, futurisztikus múzeumok, könyvtárak, színházak és sportpályák is helyet kaptak, amelyek a mai napig kihasználatlanok.

Kangbashi kihalt épületeivel együtt Kínában ma nagyjából 64 millió üres lakás van, amelyekben akár 200 millió ember is élhetne.

Kai Caemmerer fotóst lenyűgözte ezeknek a lakatlan metropoliszoknak a kettősége, Meg nem született városok című fotósorozatán keresztül bepillantást enged Kangbashi hátborzongató mindennapjaiba.

/1602/Kangb2016224155427
Gyilkos otthonok, ahol még ma is élnekhttp://www.life.hu/otthon/20160223-otthonok-amelyek-gyilkossagok-helyszinei-voltak-es-meg-lakjak.htmlA horrorfilmeken belül egy külön kategória az úgynevezett "házas horror", amikor egy látszólag békésnek, idillinek tűnő családi otthonban egy idő után különös jelenségek kezdik megkeseríteni a lakók életét. A családi ház a forgatókönyírók egyik legkedveltebb motívuma, és bizony sok esetben a való életből merítenek ihletet. Otthon--Befőttesüvegbe zárt csillagos égbolthttp://www.life.hu/otthon/20160222-csorba-anita-tertervezo-vilagto-befottesuveget-keszit.htmlNagyon mutatós, nagyon kreatív, és nagyon könnyű elkészíteni! Csalogasd le a csillagokat az égről Csorba Anita tértervező segítségével. Otthon--Ültetni bármibe lehet!http://www.life.hu/otthon/20160222-balkongaz-blog-ultetni-barmibe-lehet.htmlA leglehetetlenebb tárgyak, megunt eszközök segítségével olcsón nagyon jól fel lehet dobni egy párkányt, konyhapultot otthon. Kövesd a BalkonGaz blog tippjeit! Otthon--Norwood - Egy magánklub titkos világahttp://www.life.hu/otthon/20160219-fotosorozat-a-new-yorki-norwood-maganklobrol.htmlEgy zártkörű magánklub falai közé általában csak a felső tízezer dúsgazdag "kiválasztottjai" nyerhetnek betekintést, éppen ezért számít különleges alkalomnak, amikor ezekről az exkluzív helyekről készül fotósorozat. Otthon--Álomotthonok - Romos házból modern családi otthonhttp://www.life.hu/otthon/20160218-tas-fruzsina-belsoepitesz-romos-hazbol-csaladi-otthon.htmlBármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve még egy ósdi, romos házba is új életet lehet lehelni. Álomotthonok sorozatunk következő részében egy régi családi ház újjászületésének lehetünk tanúi. Otthon--Exkluzív fotók Elizabeth Taylor hajdani otthonárólhttp://www.life.hu/otthon/20160212-exkluziv-fotok-elizabeth-taylor-otthonarol-a-halala-elott.htmlAmikor 2010 novemberében Catherine Opie fotós belevágott exkluzív projektjébe, még nem sejtette, hogy az általa fotózott csodaszép otthon lakója, a legendás Elizabeth Taylor már csak néhány hónapig marad köztünk. A díva a fotózás kellős közepén, 2011 márciusában, 79 évesen hunyt el szívelégtelenségben. OtthonAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.