A sci-fi filmek egyik kedvelt motívuma, amikor a főhős egy teljesen kihalt városban találja magát: a korábban nyüzsgő városi forgatagnak hűlt helye, a kihalt utcákon üresen árválkodnak a rideg épületek. Nos, ezeket a jól ismert filmkockákat akár a Belső-Mongólia sivatagjában fekvő Ordos városában is rögzíthették volna.

Kína az elmúlt évtizedekben az óriási gazdasági növekedés és a népességmozgások hatására hatalmas városépítési projektbe kezdett, a cél az volt, hogy húsz év alatt 400 új várost húzzanak fel az országban, és 2026-ig összesen 250 millió vidéki lakost költöztessenek be az újonnan épült modern városokba. Nos, a terv nem teljesen úgy sült el, ahogy várták. 

Tom Cruise a Vanilia Sky című filmben a kihalt Time Square-enForrás: Youtube

A modern épületekkel zsúfolt városok elkészültek, ám a beköltöző lakosság sok esetben elmaradt. Így járt a Sárga-folyó mentén található Ordos városa is, pontosabban annak Kangbashi negyede.

161 milliárd dollárból húzták fel, és nagyjából 300 ezer főnek tervezték, ehelyett jelenleg alig 20-30 ezren laknak benne. 

Forrás: kaimichael.com

A világszínvonalú városban hatalmas irodaházak, rengeteg üzlet, futurisztikus múzeumok, könyvtárak, színházak és sportpályák is helyet kaptak, amelyek a mai napig kihasználatlanok. 

Kangbashi kihalt épületeivel együtt Kínában ma nagyjából 64 millió üres lakás van, amelyekben akár 200 millió ember is élhetne.

Kai Caemmerer fotóst lenyűgözte ezeknek a lakatlan metropoliszoknak a kettősége, Meg nem született városok című fotósorozatán keresztül bepillantást enged Kangbashi hátborzongató mindennapjaiba. 

/1602/Kangb2016224155427