Hiába a társadalom nyomása, hiába a család és barátok rosszallása, vannak olyan nők és férfiak, akik nem szeretnének gyereket, soha semmilyen körülmények között. Mindenkinek megvan a saját élete, megvannak a saját döntései, amit illik elfogadni és respektálni. Az alábbi levél írója is azt szeretné elérni, hogy elhatározását a saját családja tiszteletben tartsa.

 Olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük.

Levél anyámnak, aki képtelen elfogadni, hogy nem akarok gyereket...

Kedves Anya!

A férjemmel nem szeretnénk gyereket vállalni. Boldogok vagyunk úgy, ahogy élünk, és azt akarjuk, hogy minden így maradjon. Te ezzel nem értesz egyet, és ezt eléggé erőszakos módon adod a tudomásunkra.

Boldogan, gyerek nélkülForrás: Thinkstock

Az, hogy valamiben nem értünk egyet, nem újdonság, hiszen egy csomó dologban eltér a véleményünk, amivel nincs is semmi baj.

A baj az, hogy nem tartod tiszteletben a döntésünket.

Én tökéletesen értem, hogy a te ellenállásod a mi döntésünkkel szemben jó szándékból fakad, csak azt kéne megértened, hogy ami szerinted jó nekünk, az nem biztos, hogy szerintünk is az.

Tudod jól, hogy sosem bírtam igazán a gyerekeket. Míg a többi kislány örömmel etette, öltöztette és kényeztette a műanyag babáit, engem más játékok érdekeltek. És ez később sem változott, később sem akartam vigyázni a szomszéd gyerekére, mert egyszerűen nem tudtam vele játszani, nem tudtam vele mit kezdeni.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!
Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Te folyton azt hangoztattad, hogy meglátom, egy napon arra ébredek, nekem is kell egy kisgyerek, ám az évek csak teltek, és a biológiai órám csak nem kezdett el sürgetni, ellentétben veled, aki képtelen vagy elfogadni, hogy a döntésünk oka egyszerűen az, hogy

egyáltalán nem vonz minket a gyereknevelés.

Sok pár inkább kutyát tartForrás: Thinkstock

Legújabban azzal vádolsz, hogy azért nem akarok gyereket, mert így lázadok a társadalom, ja és persze az anyósom ellen... Elismerem, tényleg irritál az anyósom, de attól még nevetséges és ugyanakkor bántó is a feltételezésed.

Forrás: Thinkstock
A tudatos gyermektelenség árnyalatai

Vannak, akik nem szeretnének gyereket. Nincs meg bennük a vágy, hogy teherbe essenek, hogy szüljenek, hogy gyereket neveljenek. Vannak nők, akiknek a gyermekvállalás sosem volt kérdés, akik egyszerűen nem anyának születtek, akik más céllal, más feladattal érkeztek a földre. Megkérdeztünk öt, tudatosan gyermektelen életet választó nőt, meséljék él a saját történetüket. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Nem könnyen hoztuk meg a döntést, hogy nem szeretnénk gyereket vállalni. Órákon át gondolkodtam erről a kérdésről, számba vettem az előnyöket és hátrányokat, elképzeltem a jövőnket gyerekkel és gyerek nélkül is, és persze meghallgattam a barátaim tapasztalatait is. A válaszom azonban továbbra is az marad: köszönöm szépen, nem szeretnék gyereket.

Tudom, hogy ezt nem könnyű megértened, tudom, hogy nagyon szeretnél unokákat, és azt is sejtem, hogy főleg amiatt, hogy mi ennyire nem vagyunk egy hullámhosszon. Így akarod jóvátenni a hibát, amit azzal okoztál, hogy elhagytad apát egy másik férfiért, és így akarsz közelebb kerülni hozzám.

Gondolom, abban bízol, hogy az anyaság élménye összehozna minket, de te is tudod, hogy egy gyerek nem fog megjavítani egy elrontott kapcsolatot.

Forrás: Thinkstock

Amikor kicsi voltam, nagyszerű anya voltál, kedves, gondoskodó, türelmes. De a jó szülő azt is tudja, hogy egy ponton a gyermeke felnő, és akkor már joga van ahhoz, hogy saját maga hozzon döntéseket, még akkor is, ha az nem egyezik az ő véleményével. Csupán ennyit kérek tőled, hogy legyél jó szülő, és kezelj minket úgy, mint akik egyenlőek veled.

Nagyon szépen kérlek, ne forgasd a szemeidet, ne emeld fel a hangod, ne nézz szomorúan, ha találkozunk, és a szeretetedet inkább azzal mutasd ki felénk, hogy megpróbálod elfogadni és támogatni a döntésünket, ahelyett, hogy meg akarnád változtatni azt.

A lányod.