A jó borokat, pezsgőket szinte mindenki szereti, de csak kevesen tudják, mennyi munka, szakértelem és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy ezek az italok az asztalra kerülhessenek. Spanyolország napsütötte borvidékén jártunk, ahol a méltán híres cava nevű itallal és készítésének rejtelmeivel ismerkedhettünk meg.

San Sadurní d’Anoia mindössze 40 percnyire található Barcelonától. Mindenképp megéri egy kerülőt tenni arrafelé, ha a katalán fővárosban jársz, ugyanis olyan látvány tárul eléd, amit máshol biztosan nem tapasztalhatsz. Az egész város tele van óriási szőlőültetvényekkel, ameddig csak a szem ellát. A napsütötte dombokon sétálva néhány méterenként családi vagy nagyobb pincészetekbe ütközöl, köztük pedig hangulatos éttermekben kóstolhatod meg a katalán különlegességeket, természetesen némi cavával leöblítve.

San Sadurní d'’Anoia, mesés vidékForrás: barcelona-home.com

Na de mi is az a cava?

Ki ne ismerné a legendás francia champagne-t, azaz a pezsgőt? Nos, a spanyolok a champagne-ra adott válasza, a cava épp olyan népszerű az Ibériai-félszigeten, mint a champagne a franciáknál. Sőt egyre többen választják a különleges pezsgőt Európa többi részén is. Esküvőkön, keresztelőkön, karácsonykor, születésnapokon, illetve bármelyik nap bármely szakában fogyasztható a cava a spanyolok szerint. Sokan már korán reggel a halalapú vagy gyümölcsös reggelikhez megiszogatnak egy pohárral a nedűből.

CavaForrás: Life.hu, barcelona-home.com

A cava (amely egyébként pincét jelent) csak akkor kaphatja ezt a nevet, ha a hagyományos eljárással készül. Spanyolországban mindössze 8 borvidéken hagyták jóvá a frissítő pezsgő készítését. Majdnem az összes cava Katalóniában készül, azon belül is a Penedés borvidéken. A Barcelonához közeli San Sadurní d’Anoiában 800 cavaház található.

A katalánok szinte kivétel nélkül napi szinten fogyasztanak cavát, a 81 éves Augustí Torelló Mata, a legendás cavakészítő állítja, ez a hosszú élet titka.

A cavakészítés művészete

A tradicionális cava általában három szőlőfajtából készül: a macabello, a xarel-lo és a parellada különböző arányokban dominálnak az italban. Ezeken kívül a francia chardonnay és pinot noir is megengedett.

"Kincstár", Augustí Torello Mata cavapincéjeForrás: Life.hu

Augusztus végén kezdődik a szüret, szigorúan kézzel. A szőlőből készült must tartályokban pihen, majd élesztő és cukor kerül a keverékbe, cukor esetében attól függ a mennyiség, hogy brut natur, extra brut, brut, seco vagy dulce ital készül belőle. Ezek a kifejezések azt jelölik, mennyire édes a végeredmény. A törvény szerint a cavát legalább kilenc hónapon keresztül finom seprőn kell tartani, de van, hogy legalább 15, vagy legalább 30 hónapig még palackban érlelik, ekkor reservának és grand reservának nevezik a típust. Az sem ritka, hogy akár 7 évig tartják pincében.

A pincészetekben történik a szüretelés utáni összes folyamat az üvegekbe töltéstől kezdve a címkézésig.

Augustí Torello Mata pincészete 

Minden pincészetnek megvan a maga filozófiája. A 81 éves Mata úr családi vállalkozásának különlegessége, hogy kizárólag saját termesztésű szőlőből készítik az italokat. A szőlészek olyan alaposan kiválogatják a szőlőszemeket, hogy egyetlen olyan sem kerülhet a borokba, amely nem teljesen egészséges. 30-70 éves tőkékkel dolgoznak, ettől lesz igazán zamatos az ital.

A 81 éves Augustí Torelló Mata kedvesen kalauzolt körbeForrás: Life.hu

Augustí Torelló Mata cavái minimális cukrot tartalmaznak, így olyan könnyűek és frissek, hogy bűntudat nélkül fogyaszthatóak. Mata úr pincészetének csúcsterméke a Kripta. Augustí az 1970-es években autózás közben vette észre, hogy egy kriptát bontanak le. Úgy döntött, nem hagyja, hogy lebontsák, inkább megvette, majd ez a kripta a legkülönlegesebb cavájának jelképe lett. 

Juve y Camps pincészet

Közel százéves múltra tekint vissza a Juve y Camps pincészet, amely Joan Juvé Baqués és Teresa Camps házassága után kapta ezt a nevet. A családi vállalkozás mára igazán nagy céggé nőtte ki magát, száznál több alkalmazottat foglalkoztatnak hatalmas szőlészetükben.

Juve y Camps pincészetForrás: Life.hu

Nemcsak spanyol, hanem francia szőlőket is használnak italaikhoz. A pincészet vezetőjének elmondása szerint Európa északi részén, illetve Amerikában a legkelendőbbek az italaik, de bízik benne, hogy hamarosan a világ minden területén hódítani fog a cava.

Magyarországra érkeznek a cavakészítők

Március 3-5-ig a Budapest Wine Show-n a champagne-ok mellett a Magyarországon egyelőre kevésbé ismert, de annál finomabb cavakkál is megismerkedhetsz. A mesterkurzust a spanyolok pezsgőjére szakosodott Sarah Jane Evans vezeti majd, és a VinCE decemberi pezsgőtesztjén a legjobbként végző cava lesz a főszereplő. A cikkben említett pincészetek is képviseltetik magukat a rendezvényen. A show-műsornak is beillő Wine Star kurzuson a közönség is megkóstolhatja a bemutatott borokat, a műsorvezető Rákóczi Ferenc lesz, kár lenne kihagyni!