Nyitottság és intimitás – Szén Molnár Tamás belsőépítész ezekkel a szavakkal jellemezte azt az újonnan épülő luxusotthont, amelynek munkálatai jelenleg is folynak, és amelybe a következőkben te is bepillantást nyerhetsz. Álomotthonok sorozatunk következő részében a Balaton északi partja felé vesszük az irányt. 

Képzeld el, milyennek szeretnéd látni az otthonod! Mi kell ahhoz, hogy tényleg olyanná is váljon? Ha megbízol egy belsőépítészt, ő végiggondolja az adott feltételek mellett létező lehetőségek összességét, és az igényeidnek leginkább megfelelőt fogja neked megmutatni, megtervezni. 

Forrás: Szén Molnár Tamás

De vajon miként is dolgozik egy hazai szakember, és milyen projektek kerülnek ki a kezei alól? Álomotthonok sorozatunkban ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszokat adni, ezúttal egy közel 300 négyzetméteres, újonnan épülő balatonfüredi családi ház példáját körüljárva. 

Forrás: Szén Molnár Tamás

Így készül az álomotthon. 

A megbízó kívánsága az volt, hogy Szén Molnár Tamás egy olyan, életreszóló épületet tervezzen, amely több generáció igényeit ki tudja elégíteni, akár nagyobb létszámú társaságot is ki tudjon szolgálni úgy, hogy közben bensőséges, intim tereket is magában hordoz. 

Forrás: Szén Molnár Tamás

Másik fontos szempont volt, hogy a jövendőbeli otthon minél világosabb, fénnyel telítettebb legyen – a cél érdekében pedig Tamás olyan speciális felületeket is használt, amelyek bár lehatárolnak, mégis képesek átereszteni a fényt. Munkáját nagyban segítette, hogy a terek kialakításánál belefolyhatott az építészeti tervezésbe is. 

Forrás: Szén Molnár Tamás

Mivel az épület tájolása megannyi lehetőséget rejtett magában, Tamás arra törekedett, hogy az épület reagáljon a csodálatos természeti környezetre, amelyben épül. Ennek eredménye, hogy a ház szinte minden helyiségéből, a zuhanyzótól a hálószobáig, a Balaton színekben pompázó vizének látványa tárul az ember szeme elé. 

Forrás: Szén Molnár Tamás
Forrás: Szén Molnár Tamás
Szén Molnár Tamás
"Szerettem volna, ha az épület egyes részei élettel teli, mozgalmas hatásúak, mint a zenében egy olyan dallam, amelyre elkezd mozogni a lábunk. Egy épületnek is kell legyen egyfajta ritmusa, amely a hangsúlyos és visszafogott részek váltakozását meghatározza. Ennek értelmében a hangsúlyosabb részeken jelennek meg az élénkebb színek, dinamikusabb motívumok."

Különböző anyagokon és eltérő módon, de több helyütt is visszaköszön egy különleges keleti díszítőmutívum: fémbe, fába perforálva, máskor üvegre homokfújva tűnik fel.

Forrás: Szén Molnár Tamás

Ez a káprázatos balatoni otthon véglegesen még nem készült el, Szén Molnár Tamás jelenleg is foglalkozik a projekttel. Elmondása szerint egy ekkora épület megtervezése hosszabb időt igényel: a vázlattervek elkészítése három hónapot ölelt át, majd a kiviteli terv elkészítése is nagyjából ugyanennyit. A kész házhoz ezután még hosszadalmas egyeztetéseken, anyagválogatáson és művezetésen át visz az út.