Az egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb eszköze az egészséges táplálkozás, ami a közösségi oldalakra posztolt kívánatos gyümölcstálak korában egyre nagyobb divattá is válik. Ma már szerencsére nem néznek furán arra, aki magokat és zöldségeket ropogtat chips helyett, de a boltokban és az éttermekben mégsem mindig egyszerű egészségeset választani. 

Ismerj meg hét konyhai eszközt, amivel a saját kezedbe veheted az irányítást, és könnyen elkészítheted a vitaminban gazdag, hozzáadott cukrokban és zsiradékokban szegény ételt. 

1. Hidegen sajtoló gyümölcsprések 

GyümölcsprésForrás: Thinkstock

Egy reggeli, frissen facsart gyümölcskoktéllal egyszerre tehetsz az egészséges táplálkozásért és kényeztetheted magad egy fenséges italkülönlegességgel. Ezen a téren is fejlődik a technológia, újdonságként jelentek meg a hidegen sajtoló gyümölcsprések, amelyek sokkal több hasznos tápanyagot, ízt és levet sajtolnak ki a friss zöldségekből. További előnyük, hogy ezekben salátaleveleket, gyógynövényeket, búzafüvet és csírákat is préselhetsz, de készülhetnek velük magtejek vagy diétás gyümölcsfagylaltok. 

Turbózd fel a szervezetedet egészséges turmixokkal!
Mutatunk két pofonegyszerűen elkészíthető isteni turmixot, melyekkel bátran felveheted a harcot a baktériumok ellen, ráadásul finomak, és a bennük lévő kalóriáktól sem kell tartanod. A reggeli kakaós csigát hanyagold kicsit, készíts inkább egészséges turmixokat, és légy tudatos, ha az egészségedről van szó! Olvasd el a Life.hu cikkét!

2. Növényi tejet készítő gépek 

Miután egyre többek számára kényszerű vagy tudatos választás a laktózmentes étkezés, megjelentek az ezt a réteget kiszolgáló készülékek. A növényi tejet készítő gépekkel a drága, de finom mandulatej, rizstej vagy szójatej helyett különösebb fáradság nélkül állíthatod elő ezek házi verzióját, és ha valóban rendszeresen használod, megtérül a beruházás. A ráadás, hogy ezeken felül finom gyümölcsleveket, leveseket, alapleveket, kásákat és egészséges bébiételeket, pástétomokat is készíthetsz ezekkel az eszközökkel. 

3. Csíráztatógép  

Már köztudott, hogy a csírák mennyi értékes vitamint, ásványi anyagot, enzimet és antioxidánst tartalmaznak, és hogy egy kis adag magból mennyire egyszerűen előállíthatóak. A megfelelő gondoskodás mellett egy egyszerű befőttesüveg is elég lehet hozzá, mégis viszonylag kevesen aknázzák ki ezt a lehetőséget. Így az elfoglaltabbak, a feledékenyebbek és a lustábbak megmentője lehet a csíráztatógép, ami automatikusan öblíti a télen is szépen növekvő vitaminbombákat, hogy jól és penészmentesen fejlődjenek. 

4. Olajmentes fritőz 

Olajmentes fritőzForrás: newscenter.philips.com

Bár az olajmentes olajsütő legalább olyan mesebelien hangzik, mint a repülő varázsszőnyeg, az előbbi valóban létezik. Forró olaj helyett forró levegővel érik el, hogy ugyanolyan ropogós és aranybarna krumplit és húsokat kapj, mintha bő olajban sütötted volna ki őket. Persze ezek a gépek sem sütnek teljesen olajmentesen, de zsiradékokra amúgy is szüksége van a szervezetnek, csak kis mennyiségben. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy literrel vagy egy kanállal használsz. Az egészségességen túl ezeknek a gépeknek a további hatalmas előnye, hogy nem csinálnak olajszagot a lakásban, és nem marad utánuk használt sütőolaj. 

5. Joghurtkészítő gép 

Az egészségesen táplálkozóknak a joghurtot sem kell bemutatni, a bolti verziókba viszont kerülhetnek olyan hozzávalók, amik rontják az összképet. Gondolj csak a cukrozott gyümölcsjoghurtokra! Kétségtelen, hogy joghurtból is jobb a házi, és ezért nem is kell nagy árat fizetni. Tízezer forint körüli összegért hozzájuthatsz a készülékhez, ami egy éjszaka alatt elkészíti számodra a tökéletes, krémes és minden sallangtól mentes joghurtot. Még a környezetnek is jót tehetsz azzal, ha nem eldobható műanyag poharakból jutsz hozzá ehhez a finomsághoz. 

6. Gőzpároló 

GőzpárolóForrás: Thinkstock

Egyre népszerűbbek a sütővel kombinált vagy önálló gőzpárológépek, amikben hozzáadott zsiradékok nélkül főzhetsz. A gőzpárolóval elfelejtheted az unalmas, szétfőzött, ízetlen zöldségeket, az ételek jobban megőrzik eredeti aromájukat és vitamintartalmukat, ropogósak maradnak, ráadásul az eredeti színűket is jobban megőrzik. 

7. Hűtők, amikben tovább friss marad a zöldség 

Ha új hűtőt veszel, különösen fontos figyelni az energiacímkére, mivel ez a gép lesz egyik legnagyobb fogyasztó a háztartásban. A hűtők legújabb generációja ráadásul egy hívogató új tulajdonsággal is rendelkezik: az új, frissen tartó rendszerek tovább tartják zamatosan a zöldségeket, gyümölcsöket és megőrzi a vitamintartalmukat is.