Shane Thoms fotósorozata láttán a hideg futkos az ember hátán. A tokiói fotós egy elhagyott japán orvosi rendelőt derített fel fényképezőgépe segítségével. Az eredmény egyszerre lett hátborzongató és bámulatos.

Az egykori orvosi rendelő a Tocsigi prefektúra egy elhagyatott vidékén található, a kíváncsi szemek elől sűrű lombok és burjánzó cserjék rejtik el. 

Fotó: Shane Thoms

A rendelőt több évtizede elhagyták már, ajtajai viszont tárva-nyitva vannak, így Thoms bármiféle nehézség nélkül meg tudta közelíteni az épületet. Amint belépett a rendelő bejárati ajtaján, a hajdani váróban találta magát: az üres recepciós pult körül japán magazinok, könyvek és betegkártyák hevertek. 

Fotó: Shane Thoms

Továbbmenve, a különböző szobákba érve a fotós egy valódi időutazáson ment keresztül. Az egyik helyiség például telis-tele volt felbontatlan gyógyszerekkel és fiókokban sorakozó rozsdás orvosi eszközökkel. 

Fotó: Shane Thoms

A berendezések és különböző tárgyak olyan hatást keltettek, mintha az itt dolgozó orvosok és a gyógyításra váró betegek egyik pillanatról a másikra semmivé lettek volna. Nem maradt más hátra belőlük, csak egy letűnt kor porlepte emlékei. 

Fotó: Shane Thoms

Thoms leghátborzongatóbb élménye az egykori műtő feltérképezése volt: a helyiség közepén árválkodó rozsdás műtőasztal egy horrorfilmben is tökéletesen megállná a helyét. 

Fotó: Shane Thoms

Az elhagyott kórházzal kapcsolatban Shane Thoms egy kis kutatást is végzett: a klinikát valószínűleg valamikor az első világháború idején nyitották meg, a 40-es, 50-es években azonban már be is fejezte a működését. Hogy mi történhetett, hova tűntek az orvosok, és miért hagyták, hogy az épületen az enyészet legyen úrrá? 

Fotó: Shane Thoms

Ezekre a kérdésekre nem talált választ. 

Fotó: Shane Thoms